Γιατί χαμηλώνουν τα φώτα κατά την απογείωση;

Σίγουρα θα θυμάστε την πρώτη σας πτήση, την ώρα της απογείωσης, όταν ξαφνικά χαμήλωσαν τα φώτα. Ρωτήσατε και σας είπαν ότι πάντα πριν την απογείωση και την προσγείωση τα φώτα του αεροπλάνου χαμηλώνουν για να εξοικονομηθεί ενέργεια.

Στην πραγματικότητα όμως, όπως αναφέρει ο Βρετανός πιλότος Πάτρικ Σμιθ, το να είναι σκοτεινή η καμπίνα, είναι ένα προληπτικό μέτρο σε περίπτωση ατυχήματος, έτσι ώστε το μάτι μας να είναι συνηθισμένο στο σκοτάδι.

«Ο χαμηλός φωτισμός κάνει τα  μάτια μας να προσαρμόζονται στο σκοτάδι, έτσι ώστε να μην τυφλωθούμε αν κάτι πάει στραβά και πέσει ξαφνικά όλο το σύστημα», αναφέρει ο Σμιθ.

Επιπλέον, τα χαμήλωμα των φώτων επιτρέπει στις πινακίδες έκτακτης ανάγκης να είναι πιο διακριτές , έτσι ώστε να μην αποπροσανατολιστούν οι επιβάτες.

Ένας άλλος πιλότος, ο Κρις Κουκ, έδωσε ένα καλό παράδειγμα για τη χρησιμότητα του μέτρου αυτού λέγοντας: «Φανταστείτε να είστε σε ένα άγνωστο φωτεινό δωμάτιο γεμάτο με εμπόδια και όταν κάποιος σβήνει τα φώτα και σας ζητά να βγείτε γρήγορα».

Πηγή