«Σκοτεινός τουρισμός»: Νέα παγκόσμια τάση!

Τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο που συνδέονται με το θάνατο, την καταστροφή και τις φρικαλεότητες είναι ένας ταχέως αναπτυσσόμενος παγκόσμιος τομέας γνωστός ως «σκοτεινός τουρισμός».

Προορισμοί όπως το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, το Ground Zero της Νέας Υόρκης και τα «πεδία θανάτωσης» της Καμπότζης είναι καθιερωμένες τοποθεσίες σε αυτή την αναπτυσσόμενη αγορά. Οι τουρίστες αναζητούν συχνά διαφορετικές εμπειρίες όταν πρόκειται για αυτόν τον τύπο τουρισμού.

Η Ιρλανδία έχει τις δικές της σκοτεινές τοποθεσίες, το National Famine Museum στο Strokestown, τις κυψέλες του Kilmainham Gaol, τις περιηγήσεις του «μαύρου ταξί» του Μπέλφαστ και την πρώην ποινική αποικία στο νησί Spike, που ονομάστηκε κορυφαίος τουριστικός πόλος της Ευρώπης στα διάσημα παγκόσμια ταξιδιωτικά βραβεία το 2017, πριν από το Παλάτι του Μπάκιγχαμ και τον Πύργο του Άιφελ.

Το 2018, 2,1 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφθηκαν το πρώην ναζιστικό στρατόπεδο εξόντωσης στο Άουσβιτς, σημειώνοντας ρεκόρ για το μνημείο.

«Μια επίσκεψη εδώ δεν είναι μόνο ένα μάθημα ιστορίας, αλλά και ένα μάθημα στην ευθύνη που προκύπτει από τη μνήμη», σύμφωνα με τον Piotr Cywinski, διευθυντή του μουσείου του πρώην στρατοπέδου.

Πηγή