Ξεναγός: Ναι Διάρκεια Ταξιδιού: 16 ημέρες Μέσο Μεταφοράς: Πούλμαν,Αεροπλάνο Αναχώρηση: 19/10/2019 Επιστροφή: 03/11/2019 Γεύματα: Ημιδιατροφή
 • Λεπτομέρειες
 • Πρόγραμμα
 • Τι Περιλαμβάνει
 • Τι Δεν Περιλαμβάνει
 • Επικοινωνία

Αυτό το ταξίδι στο Μαρόκο δεν έχει καμία σχέση με τα συνηθισμένα τουριστικά προγράμματα στη χώρα αυτή. Για πρώτη φορά σε παγκόσμια κλίμακα οργανώνεται ένα ταξίδι στο Μαρόκο αυτού του εύρους. Από τα στενά του Γιβραλτάρ, στις χωμάτινες πολιτείες των οάσεων πίσω απ’ τον Άτλαντα, κι απ’ τις πέτρινες πόλεις του Αντιάτλαντα μέχρι τις εσχατιές της Ισπανικής Σαχάρας. Αν ονόματα όπως το Σίντι Ίφνι σας θυμίζουν ονόματα της σχολικής γεωγραφίας των παιδικών σας χρόνων, ετοιμαστείτε να τα δείτε με τα ίδια σας τα μάτια. Αυτό το ταξίδι δεν είναι τουριστική βόλτα στα παζάρια της Φεζ. Είναι μια γεωγραφική αποστολή στις εσχατιές ενός κόσμου που νομίζατε ότι… χάθηκε! Διαβάστε το πρόγραμμα και θα καταλάβετε!

Πτήσεις: Alitalia

Διαδρομή ΑΡ. Πτήσης Ώρα Αναχώρησης Ώρα Άφιξης
Αθήνα – Ρώμη ΑΖ 717 05.55 07.00
Ρώμη – Καζαμπλάνκα ΑΖ 874 13.20 15.35
Καζαμπλάνκα – Ρώμη ΑΖ 875 16.25 20.30
Ρώμη – Αθήνα ΑΖ 722 21.45 00.45

Αναλυτικά: 
Χώρα: Μαρόκο
Πόλη: Ραμπάτ (1), Ταγγέρη (1), Αλ Χοσέιμα (1), Φεζ (3), Ερφούντ (1), Ουαρζαζάτ (1), Ζαγκόρα (1), Ταρουντάτ (1), Σίντι Ίφνι (1), Μαρακές (2), Εσαουίρα (1), Καζαμπλάνκα (1)

 • Η ροή των ημερησίων προγραμμάτων ενδέχεται να τροποποιηθεί χωρίς να παραλείπεται τίποτα.
Αναχώρηση Δωμάτιο Τιμή κατ' άτομο
19/10 Δίκλινο
1.540
Φόροι
490
Συνολική Τιμή
2.030
19/10 Μονόκλινο
2.040
Φόροι
490
Συνολική Τιμή
2.530

Πρόγραμμα

Ημέρα 1η

Αθήνα – Ραμπάτ

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση μέσω ενδιάμεσου σταθμού για το αεροδρόμιο της Καζαμπλάνκα, της μεγαλύτερης πόλης του Μαρόκου. Από εδώ αναχωρούμε αμέσως οδικώς για τη Ραμπάτ, την πρωτεύουσα της χώρας. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο.

Ημέρα 2η

Ραμπάτ – Ταγγέρη

Στην πρωινή μας περιήγηση θα περπατήσουμε κατά μήκος της αριστερής όχθης το ποταμού για να δούμε τους ψαράδες που καταφθάνουν με τα αλιεύματα από τον Ατλαντικό. Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε την οχυρωμένη κάσμπα Ουντάϊα και θα διατρέξουμε τα τείχη των Αλμοαδών. Παλιά άντρο πειρατών, σήμερα η Ραμπάτ είναι μια πόλη σύγχρονη και κομψή που έχει να επιδείξει εντυπωσιακά μνημεία και κτίρια όπως το Βασιλικό Ανάκτορο, το Μαυσωλείο του Μωχάμεντ του Ε’ και το αρχιτεκτονικό αριστούργημα, τον επονομαζόμενο «πύργο του Χασάν. Αργότερα θα αναχωρήσουμε για την ξακουστή Ταγγέρη. Θα δούμε από το ύψωμα τα τρομερά στενά του Γιβραλτάρ και θα κατηφορίσουμε μέσα από την Κάσμπα στην νέα πόλη απολαμβάνοντας καφέ στα ιστορικά στέκια της κεντρικής πλατείας. Δείπνο και διανυκτέρευση.

Ημέρα 3η

Ταγγέρη - Τετουάν – Αλ Χοσέιμα

Ένας άλλος κόσμος αποκαλύπτεται σήμερα το πρωί, καθώς θα εξερευνήσουμε την «Λευκή κόρη της Ανδαλουσίας». Πρόκειται για το μεγαλόπρεπο Τετουάν, που ζει μακριά από τις τουριστικές εισβολές του Νότου διατηρώντας ακόμη έναν αμόλυντο και αβίαστο χαρακτήρα. Συνεχίζοντας κατά μήκος των απόκρημνων ακτών της Μεσογείου θα φτάσουμε στο Μπαντίς στην περιοχή του «Πάρκου Χοσέϊμα». Εδώ ξεπροβάλει σαν διαστημόπλοιο που ήρθε από άλλον πλανήτη το …Ισπανικό φρούριο Πενιόν Βελέθ ντε λα Γκομέρα όπου κυματίζει η σημαία της Ισπανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια ιστορική και πολιτική παραδοξότητα, που θέλει αυτόν τον οχυρωμένο βράχο να παραμένει στην ισπανική κυριαρχία. Θα φτάσουμε στη γραμμή που βρίσκονται τα στενότερα χερσαία σύνορα στον κόσμο και θα φωτογραφίσουμε το φρούριο από διάφορες οπτικές γωνίες. Συνεχίζουμε για την πόλη Αλ Χοσέιμα. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση.

Ημέρα 4η

Αλ Χοσέιμα – (Τάζα) - Φεζ

Η λευκή οπτασία που φαίνεται σαν να αιωρείται στο γαλάζιο της Μεσογείου, είναι η ισπανική νησίδα Πενιόν ντε Αλχουθέμα. Ο μόνος τρόπος να την δει κανείς είναι από το Μαρόκο. Εμείς θα σας την προσφέρουμε με σκάφος. Μόλις 300 μέτρα από την ακτή, θα περιπλεύσουμε το «Μικρό Γιβραλτάρ» παρατηρώντας τις οχυρώσεις, το παλιό τζαμί που τώρα είναι ξανά εκκλησία και τα επιβλητικά τείχη. Μια μοναδική εμπειρία όπου ελάχιστοι επισκέπτες ξέρουν ότι υπάρχει και μπορούν να την βιώσουν. Συνεπαρμένοι από το θέαμα ανηφορίζουμε για τελευταία φυρά στην παράκτια οροσειρά του Ριφ και προσπερνώντας την πόλη Τάζα το βράδυ καταλήγουμε στην Φεζ.

Ημέρα 5η

Φεζ

Το πρωί από το ύψωμα των τάφων των Μερινιδών θα εξοικειωθούμε με την κοιλάδα που βρίσκεται χτισμένη η Φεζ και θα εντοπίσουμε τα μνημεία που βρίσκονται διάσπαρτα στην πυκνοδομημένη πόλη. Θα ξεκινήσουμε την περιήγησή μας από τις απαστράπτουσες πύλες των Βασιλικών Ανακτόρων που βρίσκονται δίπλα από την μεντίνα της «νεότερης» Φεζ ελ Τζντίντα. Στη συνέχεια θα περάσουμε από τις παλιές πύλες Μπαμπ Μπουτζλούντ για να διεισδύσουμε στον λαβύρινθο της Φεζ ελ Μπαλί. Εδώ θα δούμε τις κορανικές σχολές Καραουίν και Αταρίν, το συντριβάνι Νετζαρίν, το τζαμί των Σενεγαλέζων κ.ά. Θα επισκεφθούμε τα γραφικά βαφεία και θα παρατηρήσουμε από ειδική εξέδρα τις δραστηριότητες στα περιβόητα βυρσοδεψεία της Φεζ. Το απόγευμα χρόνος ελεύθερος για να χαθείτε στον λαβύρινθο των σουκ της παλιάς πόλης. Δείπνο και διανυκτέρευση.

Ημέρα 6η

Φεζ - Βολούμπιλις – Μεκνές - Φεζ

Το πρωί θα εξορμήσουμε στη Βολούμπιλις και θα περιηγηθούμε στις εκτενείς αρχαιότητες της πρωτεύουσας της αρχαίας Μαυριτανίας. Θα συνεχίσουμε για την κοντινή Μεκνές, την εντυπωσιακή πρωτεύουσα του Σουλτάνου Ισμαήλ. Θα θαυμάσουμε τα τείχη και τις οχυρώσεις που περικλείουν την πόλη, ενώ εισχωρώντας στο εσωτερικό της παλιάς πόλης, θα επισκεφθούμε τον Μεντρεσέ Μπου Ινάνια, την Πύλη Ελ Μανσούρ και θα δούμε το Μαυσωλείο του Μουλάι Ισμαήλ. Το απόγευμα επιστρέφουμε στη Φες. Δείπνο και διανυκτέρευση. (Σας συμβουλεύουμε να αποφύγετε το μέτριο φολκλορικό πρόγραμμα που προσφέρεται στην πόλη).

Ημέρα 7η

Φεζ - Ερφούντ

Από σήμερα αλλάζουμε σκηνικό και κατευθυνόμαστε στον κόσμο του ρομαντικού Μαρόκου με τις οάσεις, τα φαράγγια και τις κάσμπες. Πρώτα όμως θα σταθούμε στο Ιφράν στις πλαγιές του Μέσου Άτλαντα. Στη συνέχεια θα περάσουμε από την περιοχή των Κέδρων του Αζρού και θα περπατήσουμε ανάμεσα στα αιωνόβια δένδρα. Από εδώ αρχίζει η συνεχής κάθοδος στη Σαχάρα! Θα διασχίσουμε τον Υψηλό Άτλαντα και θα μείνουμε εμβρόντητοι από το απρόσμενο θέαμα του φαραγγιού Ζιζ που φιλοξενεί ένα από τα πιο ακαταμάχητα φοινικοδάση του Σαχέλ. Καταλήγουμε στο Ερφούντ. Δείπνο και διανυκτέρευση.

Ημέρα 8η

Ερφούντ - Φαράγγι Τόντρα - Ουαρζαζάτ

Αφήνουμε το Ερφούντ και περνάμε από τις πόλεις των Βέρβερων. Στο Τινγκίρ κατευθυνόμαστε στο φαράγγι της Τόντρα, που φαίνεται σαν να συνθλίβει το τοπίο μέσα στους γιγάντιους βράχους του. Μετά την εξερεύνηση και τις φωτογραφικές στάσεις συνεχίζουμε κατά μήκος των Οάσεων για τον λεγόμενο «Δρόμο με τις 1.000 Κάσμπες»! Οι περισσότερες στέκουν σήμερα ερειπωμένες. Όμως φτάνοντας στην Ουαρζαζάτ θα σταματήσουμε για μια φωτογραφία στην στιβαρή Κάσμπα Ταουρίτ των πανίσχυρων Πασάδων Γκλάουι. Καταλήγουμε στο ξενοδοχείο μας για δείπνο και διανυκτέρευση.

Ημέρα 9η

Ουαρζαζάτ – Αΐτ Μπεν Χαντού – Ταμεργκούτ - Ζαγκόρα

Το πρωί μάς περιμένει το υπερθέαμα που λέγεται Κσαρ Αΐτ Μπεν Χαντού, ένα μοναδικό οχυρωμένο χωριό κτισμένο από λάσπη που βρίσκεται στον κατάλογο της UNESCO. Πολλές γνωστές ταινίες του Χόλυγουντ γυρίστηκαν στην τοποθεσία που σήμερα αναστηλώνεται ταχύτατα. Στη συνέχεια θα πάρουμε το δρόμο για τις εσχατιές το Μαρόκου. Θα σταθούμε στο παζάρι του Αγκτζ. Θα φωτογραφήσουμε την καλοδιατηρημένη Κάσμπα Ουλάντ Ουτμάν και θα περπατήσουμε στα λαβυρινθώδη δρομάκια του Κσαρ Τισεργκάτ, του τελευταίου οχυρωμένου χωριού του Μαρόκου που κατοικείται ακόμα.(Προσοχή! Να έχετε ένα φακό για την περιήγηση στο Κσαρ). Από ’δω θα πάρουμε το δρόμο που ακολουθούσαν τα καραβάνια και η Λεγεώνα των Ξένων με κατεύθυνση τη Δυτική Αφρική. Η πινακίδα στη Ζαγκόρα το λέει καθαρά: Τιμπουκτού 52 μέρες! Εμείς θα «περιορίσουμε» το ταξίδι μας μέχρι το Ταμεργκούτ 18 χιλιόμετρα έξω από την πόλη με περιήγηση στον λαβύρινθο της μεντίνας και επίσκεψη της Κορανικής βιβλιοθήκης με τα παλιά χειρόγραφα. Δείπνο και διανυκτέρευση στη Ζαγκόρα.

Ημέρα 10η

Ζαγκόρα - Ταρουντάτ

Αναχωρούμε για το Ταρουντάτ, παλιά πρωτεύουσα της δυναστείας των Σααδιτών. Καθοδόν θα σταθούμε στο Ταζενάχτ με τα καταστήματα λαϊκής τέχνης και τους ζωηρόχρωμους χειροποίητους τάπητες. Νωρίς το απόγευμα θα έρθουμε στο Ταρουντάντ, την τελευταία αυθεντική πόλη του Μαρόκου με εντυπωσιακά τείχη, ζωντανά παζάρια, που το απόγευμα συγκεντρώνει στην πλατεία μουσικούς, γόητες φιδιών, παραμυθάδες και ραψωδούς, προσελκύοντας ένα πλήθος από καθημερινούς ανθρώπους που παρατηρούν με προσοχή τα δρώμενα! Δείπνο και διανυκτέρευση σε απλό ξενοδοχείο χωρίς ιδιαίτερες ανέσεις.

Ημέρα 11η

Ταρουντάτ – Ταφραούτ - Σίντι Ίφνι

Ανάβαση στον Αντιάτλαντα! Ολοήμερη εκδρομή στα πέτρινα χωριά του Αντιάτλαντα με την ιδιότυπη αρχιτεκτονική που θυμίζουν τα κτίσματα της ορεινής Περσίας ή του Νέου Μεξικού. Θα σταματήσουμε για φωτογραφίες στο οχυρωμένο Κσαρ, Ιντα Ουγκνιντίφ, στα πέτρινα χωριά της κοιλάδας Αμελν και έξω από την Ταφραούτ θα θαυμάσουμε τον οικισμό Αντάϋ που συνθλίβεται ανάμεσα στους γρανιτένιους βράχους. Από ’δω αλλάζοντας σκηνικό θα κατηφορίσουμε προς τη θάλασσα και θα φτάσουμε στο Σίντι Ίφνι, άλλοτε κέντρο της Ισπανικής Σαχάρας που ατενίζει μεγαλόπρεπα τον Ατλαντικό από τις απόκρημνες ακτές. Δείπνο και διανυκτέρευση.

Ημέρα 12η

Σίντι Ίφνι – Μαρακές

Ο τουρισμός δεν ανακάλυψε ακόμη το ειδυλλιακό Ίφνι. Έτσι, το πρωί θα θαυμάσουμε μόνοι μας τα Αρ Ντεκώ κτίσματα με την ιδιάζουσα ισπανο-βερβέρικη αρχιτεκτονική. Από ’δω διασχίζοντας ξανά τον Άτλαντα θα βρεθούμε στις πεδιάδες του Χαούζ. Το απόγευμα καταλήγουμε στην αυλή των θαυμάτων και πιο εξωτική πόλη του Μαρόκου, το διάσημο Μαρακές. Προλαβαίνετε μια πρώτη επίσκεψη στην κεντρική πλατεία. Δείπνο και διανυκτέρευση.

Ημέρα 13η

Μαρακές

Η σημερινή μας ξενάγηση στην αυτοκρατορική πόλη αρχίζει με το γύρο των οχυρώσεων. Στη συνέχεια θα πάμε στο τέμενος Κουτούμπια με τον εντυπωσιακό μιναρέ, στους Τάφους των Σααδιτών, στα ανάκτορα Μπαχία, στην πλατεία Τζεμάα ελ Φνα και στα σουκ της Μεδίνας. Το μεσημέρι μπορείτε να δοκιμάσετε μισούι, το παραδοσιακό ψητό των Βερβέρων που το βγάζουν από τα έγκατα …της γης, όπου το αφήνουν να αργοψήνεται σε γιγάντιους υπόγειους φούρνους. Το απόγευμα περιπλανηθείτε στον λαβύρινθο και στον εξωτισμό των σουκ. Για το βράδυ, σας έχουμε καλεσμένους σε σκηνές Βερβέρων στο υπερθέαμα «Φαντάσια» που συνοδεύεται με νοστιμιές από την μαροκινή κουζίνα.

Ημέρα 14η

Μαρακές - Εσαουίρα

Ο δρόμος που θα διασχίσουμε σήμερα θα μας φέρει στο ψαρολίμανο της Εσαουίρας, μια από τις τρεις ωραιότερες πόλεις του Μαρόκου. Η Εσαουίρα απλώνεται πάνω σε μια στενόμακρη χερσόνησο και προστατεύεται από τις Πορφυρένιες Νησίδες, ενώ την περιβάλουν ψηλά πέτρινα τείχη. Το μεσημέρι μπορείτε να γευθείτε φρέσκο και φτηνό ψάρι στους πάγκους κάτω από τις ομπρέλες του παλιού λιμανιού, που θα το ψήσουν μπροστά σας οι ψαράδες. Δείπνο και διανυκτέρευση.

Ημέρα 15η

Εσαουίρα - Σάφι - Ελ Τζεντίντα - Καζαμπλάνκα

Δύο ακόμη οχυρωμένες πόλεις του Ατλαντικού μας περιμένουν σήμερα. Πρώτα το Σάφι -που είναι γνωστό για τις οχυρώσεις του ,τα κεραμικά και τις… ελιές του και η Ελ Τζεντίντα που οχυρώθηκε από τους Πορτογάλους τον καιρό των Ανακαλύψεων. Το απόγευμα καταλήγουμε στην μοντέρνα Καζαμπλάνκα. Δείπνο και διανυκτέρευση.

Ημέρα 16η

Καζαμπλάνκα - Αθήνα

Το πρωί θα περιηγηθούμε στη πόλη και θα επωφεληθούμε να φωτογραφήσουμε από τον περίβολο το Μεγάλο Τεμένος και θα περπατήσουμε κατά μήκος της κεντρικής λεωφόρου Μωχάμεντ Ε’ με τα κτίσματα Αρ Ντεκώ από την εποχή της γαλλικής διοίκησης. Θα περπατήσουμε στην αγορά χειροτεχνίας του Καμπούς για τα τελευταία αναμνηστικά και το μεσημέρι θα μεταφερθούμε στο αεροδρόμιο για την πτήση επιστροφής μέσω ενδιάμεσου σταθμού.
 • Αεροπορικά εισιτήρια (οικονομική θέση): Πτήσεις Alitalia: Αθήνα-Καζαμπλάνκα-Αθήνα (μέσω ενδιάμεσου σταθμού).
 • Διαμονή: Σε ξενοδοχεία διαφόρων κατηγοριών (5*, 4*, 3*) λόγω του χαρακτήρα του ταξιδιού.
 • Γεύματα: Ημιδιατροφή καθημερινά.
 • Μεταφορές: Όπως περιγράφονται στο πρόγραμμα.
 • Ξεναγήσεις και εκδρομές: Όπως περιγράφονται στο πρόγραμμα.
 • Φιλοδωρήματα.
 • Δώρα: Φολκλορική βραδιά στο Μαρακές στο διάσημο Fantasia.
 • Τέλη εισόδων (π.χ. μουσεία).
 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης.
 • Αντιπρόσωπο/Συνοδό.
 • Ταξιδιωτικό φάκελο με χρήσιμες πληροφορίες.
 • Ποτά/αναψυκτικά κατά την διάρκεια των γευμάτων/δείπνων.
 • Αχθοφορικά.
 • Προαιρετική ατομική ταξιδιωτική ασφάλιση κόστους 15€.
 • Ό,τι δεν αναγράφεται στα περιλαμβανόμενα ή αναφέρεται ως προαιρετικό/προτεινόμενο.