Ξεναγός: Ναι Διάρκεια Ταξιδιού: 16 ημέρες Μέσο Μεταφοράς: Πούλμαν,Αεροπλάνο Αναχώρηση: 21/11/2019 Επιστροφή: 06/12/2019 Γεύματα: Ημιδιατροφή
 • Λεπτομέρειες
 • Πρόγραμμα
 • Τι Περιλαμβάνει
 • Τι Δεν Περιλαμβάνει
 • Επικοινωνία

Ένα ταξίδι-περιήγηση στον Πόντο, σε τόπους φορτωμένους με μνήμες και ιστορία, εκεί όπου η παρουσία των Ελλήνων χρονολογείται από την αρχαιότητα. Αφού εξερεύνησαν το Αιγαίο, οι Έλληνες θαλασσοπόροι ξεκίνησαν να κατακτήσουν την αφιλόξενη και γεμάτη τρομερούς κινδύνους θάλασσα του “’Ευξένου” Πόντου. Και κατάφεραν τελικά να δαμάσουν την κλειστή υδάτινη λεκάνη του Πόντου, που έγινε μια θάλασσα φιλόξενη, «εύξεινος» και ελληνική. Εκεί δημιουργήθηκε ο Ποντιακός Ελληνισμός των 26 αιώνων ζωής για να καταλήξει στον τραγικό ξεριζωμό και την επιστροφή στην προαιώνια πατρίδα. Το ταξίδι συνεχίζει με το πιο απομονωμένο τμήμα της Τουρκίας, την Ανατολία, σε περιοχές που η ιστορία τους ακουμπά τη βιβλική εποχή και σε άλλες που ακόμα μέχρι σήμερα βρίσκονται στην αιχμή της επικαιρότητας.

Ένα οδοιπορικό στον Πόντο και την Ανατολία. Ξεκινώντας από την Άγκυρα κατευθυνόμαστε στη γραφική Σαφρανμπολού με τα παραδοσιακά της σπίτια, τις μαυροθαλασσίτικες πόλεις Σινώπη και Σαμψούντα, την πρωτεύουσα των Μιθριδατών Αμάσεια, το Σιβάς με τα σελτζουκικά μνημεία, τη «Βασιλίδα των πόλεων του Εύξεινου Πόντου», την Τραπεζούντα και το Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, το ιερότερο προσκύνημα της ποντιακής γης. Κι ύστερα κατευθυνόμαστε προς την Ανατολία, με κυριότερους σταθμούς μας το Ερζερούμ με τα σημαντικά μνημεία σελτζουκικής περιόδου, το παραμεθόριο Ντογκουμπεϊγιαζίτ στους πρόποδες του Αραράτ, την πόλη Βαν με την ομώνυμη λίμνη, την «ανεπίσημη πρωτεύουσα» του τουρκικού Κουρδιστάν, το Ντιγιαρμπακίρ, το όρος Νεμρώδ με τα τεράστια αγάλματα της αρχαίας Κομμαγιανής, τη Χαράν, μία από τις αρχαιότερες πόλεις στη Γη, τη «μουσουλμανική Βενετία», τη Sanli Urfa, τη «Θεϊκή Ούρφα» και τα Άδανα.

Πόντος | Νοέμβριος 2019

Αναχωρήσεις

21/11

Το παρακάτω πρόγραμμα είναι ενδεικτικό.
Το τελικό ενημερωτικό αποστέλλεται περίπου 3-5 ημέρες
πριν από την εκάστοτε αναχώρηση.

Αναχωρήσεις από Αθήνα

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ  21/11/2019 - Αναχώρηση από Αθήνα  - Τιμή από 1490€

Ξενοδοχείο Τύπος Δωματίου Κόστος Φόροι
- Double Room 1490 € 235 €
Twin Room 1490 € 235 €
Triple Room 1490 € 235 €
Single Room 2065 € 235 €

 

Πρόγραμμα

1η ημέρα

Αθήνα – Άγκυρα (Πτήση) – Σαφράνμπολις

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και πτήση για την από 13/10/1923 πρωτεύουσα της Τουρκίας, την Άγκυρα, μέσω Κωνσταντινούπολης. Η Άγκυρα βρίσκεται στην καρδιά της Ανατολίας, σε υψόμετρο 850 μέτρων. Είναι μια πόλη-Ιανός, μια πόλη με δύο όψεις: η μία σαφώς σύγχρονη, αποτέλεσμα της θέλησης ενός μόνο ανθρώπου, του Ατατούρκ, για τη δημιουργία ενός σπουδαίου ασιατικού κέντρου στη νέα Τουρκική Δημοκρατία, η άλλη παλιά, που μαρτυρεί το παρελθόν της τουρκικής πρωτεύουσας. Φθάνοντας θα αναχωρήσουμε για τη Σαφράνμπολις (Θεοδωρούπολη), την πόλη του σαφράν, μια πολύ γραφική κωμόπολη που έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Είναι ένα υπαίθριο μουσείο παραδοσιακής τουρκικής αρχιτεκτονικής. Τα περίπου 150 παραδοσιακά της σπίτια με πέτρινο ισόγειο και δύο ορόφους φτιαγμένους από ξύλινα δοκάρια δεμένα μεταξύ τους με ειδική τεχνική και επιχρισμένα με λάσπη και χρώμα, αποτελούν τα πιο κομψά σωζόμενα δείγματα της ιδιότυπης οθωμανικής αρχιτεκτονικής των τελευταίων δεκαετιών του 19ου αι. Η πόλη είναι φημισμένη για τα νοστιμότατα λουκούμια της, καθώς και για τα σταφύλια Çavus, γλυκά με πολύ λεπτή φλούδα. Φθάνοντας θα περπατήσουμε στην πόλη για να θαυμάσουμε τα παραδοσιακά της σπίτια. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

2η ημέρα

Σαφράνμπολις – Σινώπη – Αμάσεια

Στη σημερινή διαδρομή μας κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας θα επισκεφθούμε τη Σινώπη, την αρχαιότερη ελληνική πόλη του Πόντου και μητρόπολη των αποικιών του Πόντου. Θα συνεχίσουμε για την Αμάσεια, γενέτειρα του Έλληνα γεωγράφου Στράβωνα. Είναι η πιο γραφική από τις εσωτερικές πόλεις του δυτικού Πόντου, κτισμένη στη δυτική όχθη του ποταμού Γεζίλ Ιρμάκ (Yesil Irmak: Πράσινος ποταμός, ο αρχαίος Ίρης). Η αριστερή κοίτη του ποταμού ακουμπά σ΄ έναν επίπεδο βράχο, πάνω στον οποίο είναι χτισμένα μια σειρά από πανέμορφα σπίτια της οθωμανικής περιόδου. Ο επάνω όροφος των σπιτιών αυτών προεξέχει, δημιουργώντας εξώστες πάνω από το ποτάμι, μια εικόνα πολύ γραφική. Το 300 π.Χ. η Αμάσεια έγινε πρωτεύουσα των Μιθριδατών βασιλιάδων του Πόντου, οι οποίοι ενίσχυσαν με πύργους και τείχη το απρόσιτο φαράγγι και λάξεψαν στο βράχο μνημειώδεις βασιλικούς τάφους Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

3η ημέρα

Αμάσεια – Σιβάς (Σεβάστεια)

Σήμερα το πρωί θα αναχωρήσουμε για το Σιβάς, που κατά τη Ρωμαϊκή εποχή ονομαζόταν Σεβάστεια και ήταν μεγάλη και σπουδαία εμπορική πόλη. Είναι κτισμένη σε υψόμετρο 1275 μέτρων στη κοιλάδα του Κιζίλ Ιρμάκ (Kizil Irmak: Κόκκινος ποταμός, ο αρχαίος Άλυς). Φθάνοντας θα επισκεφθούμε διάφορα μνημεία από την εποχή των Σελτζούκων, οι οποίοι την κατέλαβαν το 1071 και την ονόμασαν Σιβάς, όπως τον Gök Medrese (Μπλε μεντρεσές, 1271), το πιο αξιόλογο μνημείο σελτζουκικής αρχιτεκτονικής της πόλης, το Ulu Camii, δηλαδή το Μεγάλο Τζαμί (τέλη του 11ου αι. ή στις αρχές του 12ου αι.) κ.ά. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

4η ημέρα

Σιβάς (Σεβάστεια) – Σαμψούντα

Αναχώρηση για τη Σαμψούντα, την αρχαία Αμισό, από τις πιο σημαντικές πόλεις της Τουρκίας στον Εύξεινο Πόντο. Άφιξη και επίσκεψη της πόλης. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

5η ημέρα

Σαμψούντα – Κερασούντα – Τραπεζούντα

Πρωινή αναχώρηση για τη γειτονική πόλη της Κερασούντας. Αρχαία αποικία της Σινώπης, η πόλη είχε μέχρι το 1922 έντονο ελληνικό χρώμα, με τον ελληνικό πληθυσμό να αποτελεί τη μεγάλη πλειοψηφία. Αφού κάνουμε μια βόλτα στην Κερασούντα, συνεχίζουμε για την Τραπεζούντα. Η Τραπεζούντα παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον για τα βυζαντινά της μνημεία, καθώς υπήρξε μια "μικρή Κωνσταντινούπολη", την εξαιρετική ομορφιά της, και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της. Ιδρύθηκε στα τέλη του 7ου π.Χ. αι. από Έλληνες αποίκους της Σινώπης, δηλαδή καταγόμενους από τη Μίλητο. Εδώ ο Ξενοφών και οι Μύριοί του ξαναβρήκαν τον ελληνικό κόσμο στα τέλη του 5ου αι. π.Χ., όταν, μετά τον θάνατο του βασιλιά Κύρου, ξεκίνησαν από τα Κούναξα της Περσίας, διέσχισαν το οροπέδιο της Ανατολίας και τον ορεινό όγκο των Ποντικών Άλπεων και ύστερα από έξι μηνών πεζοπορία, έχοντας διανύσει 1.700 χιλιόμετρα σε εχθρικούς και ξένους τόπους, έφτασαν στην "επί θάλατταν εις Τραπεζούντα, πόλιν Ελληνίδα, οικουμένην έν τω Εύξείνω Πόντω, Σινωπέων αποικίαν έν τη Κόλχων χώρα...". Αυτό το Μαυροθαλασσίτικο λιμάνι, στους πρόποδες της οροσειράς του Πόντου, έξι μερόνυχτα μακριά από την πρωτεύουσα της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, βρισκόταν στο τέρμα του μεγάλου ασιατικού δρόμου που ξεκινούσε από τη Μεσοποταμία, τη Περσία, το Αφγανιστάν, την Ινδία και την Κίνα. Από το 1204, όταν αλώθηκε η Κωνσταντινούπολη από τους Σταυροφόρους ως το 1261, όταν οι Παλαιολόγοι επανήλθαν στην Κωνσταντινούπολη - η Τραπεζούντα, ως πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Μεγάλων Κομνηνών, διαδραμάτισε σημαίνοντα ρόλο, όχι μόνο ως πολιτική δύναμη, αλλά κυρίως ως οικονομικό, εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο. Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453, η Τραπεζούντα έμεινε για λίγο διάστημα ο τελευταίος προμαχώνας του βυζαντινού πολιτισμού. Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

6η ημέρα

Τραπεζούντα – Παναγία Σουμελά – Τραπεζούντα

Σήμερα το πρωί θα αναχωρήσουμε για το ιερότερο προσκύνημα της ποντιακής γης, το Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, λαξεμένο σε μια σχισμή του βράχου, στη καρδιά των Ποντιακών Άλπειων σε υψόμετρο 1300 μ. Η Μονή της Παναγίας Σουμελά ιδρύθηκε τον 4ο αι από τους μοναχούς Βαρνάβα και Σωφρόνιο, στο σημείο που βρέθηκε η αγιογραφημένη από τον Απόστολο Λουκά εικόνα της Παναγίας. Επί 16 αιώνες η μονή του Πόντου ήταν θεματοφύλακας της ελληνικής γλώσσας και της Ορθοδοξίας, αναζωπυρώνοντας σε κάθε δύσκολη ιστορική στιγμή την εθνική και θρησκευτική συνείδηση των πιστών. Το 1923, η μονή Σουμελά λεηλατήθηκε, κάηκε και εγκαταλείφθηκε. Το 1938, ο μοναχός Αμβρόσιος ο Σουμελιώτης επέστρεψε στη μονή και μετέφερε στην Ελλάδα, μαζί με ορισμένα ιερά κειμήλια της μονής, και την κρυμμένη εικόνα της Παναγίας, η οποία τοποθετήθηκε στη ομώνυμη Μονή της Παναγίας που χτίστηκε το 1951 στην Καστανιά Ημαθίας. Το κύριο μέρος του μοναστηριού απαρτίζουν ο ξενώνας, η ιερή σπηλιά με τις αγιογραφίες, η πηγή με το Αγίασμα, το κωδωνοστάσιο και τα εννιά παρεκκλήσια. Όλα τα κτίσματα της μονής βρίσκονται, δυστυχώς, σε θλιβερή κατάσταση εξαιτίας των βανδαλισμών που έχουν προκληθεί, ενώ πολλές από τις υπέροχες αγιογραφίες έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες φθορές. Τα τελευταία χρόνια έχουν ξεκινήσει εργασίες αποκατάστασης και αναστήλωσης της μονής. Επίσκεψη και επιστροφή στην Τραπεζούντα. Διανυκτέρευση.

7η ημέρα

Τραπεζούντα – Ερζερούμ (Θεοδοσιούπολη)

Πρωινή αναχώρηση για το Ερζερούμ (Γη των Ρουμ), που βρίσκεται σε ένα οροπέδιο με υψόμετρο 1950 μέτρων. Η πόλη διαθέτει σημαντικά μνημεία σελτζουκικής περιόδου. Άφιξη και ξενάγηση στην πόλη με τα σημαντικά μνημεία σελτζουκικής περιόδου. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

8η ημέρα

Ερζερούμ – Καρς

Αναχώρηση από το Ερζερούμ με προορισμό μας το Καρς, στα ανατολικά σύνορα της Τουρκίας, πολύ κοντά στην Αρμενία. Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

9η ημέρα

Καρς – Ανί – Καρς

Ολοήμερη εκδρομή στο Ανί, μια ερειπωμένη μεσαιωνική πόλη πολύ κοντά στα σύνορα με την Αρμενία. Στην πραγματικότητα, η πόλη υπήρξε η πρωτεύουσα του μεσαιωνικού βασιλείου της Αρμενίας, φτάνοντας στην ακμή της να μετράει έως και διακόσιες χιλιάδες κατοίκους. Μετά την επίσκεψή μας θα επιστρέψουμε στο Καρς. Διανυκτέρευση.

10η ημέρα

Καρς – Ντογκουμπεϊγιαζίτ – Βαν

Πρωινή αναχώρηση για την πιο ανατολική πόλη της Τουρκίας το Ντογκουμπεϊγιαζίτ, που βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της Τουρκίας, στα σύνορα με το Ιράν Η πόλη είναι χτισμένη σε μια πεδιάδα στους πρόποδες του Αραράτ. Επίσκεψη στο παλάτι του Κούρδου διοικητή Ισχάκ πασά του 17ου αιώνα, που αποτελεί ένα σύμπλεγμα φρουρίου – παλατιού – τζαμιού εντυπωσιακής ομορφιάς, με στοιχεία σελτζουκικής, οθωμανικής, Γεωργιανής, Ιρανικής και Αρμενικής αρχιτεκτονικής. Συνεχίζουμε αναχωρήσουμε για την πόλη Βαν, που βρίσκεται νοτιοανατολικά της ομώνυμης λίμνης. Ιδρύθηκε πριν το 800 π.Χ. και ήταν πρωτεύουσα της επαρχίας Βαν, που ήταν παλιότερα γνωστή και ως Βασπουρακάν. Η λίμνη Βαν, η μεγαλύτερη της Τουρκίας, καλύπτει μια επιφάνεια 3.700 τ.χλμ. και βρίσκεται σε υψόμετρο 1.720 μ. ανάμεσα σε ηφαιστειογενή βουνά ύψους πάνω από 3.000 m στην καρδιά της παλιάς Μεγάλης Αρμενίας. Στις όχθες και στα 4 νησιά της λίμνης υπάρχουν πολλές φθαρμένες ή ερειπωμένες αρμενικές εκκλησίες. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

11η ημέρα

Βαν (κάστρο Χοσάπ – λίμνη Ακνταμάρ)

Πρωινή ξενάγηση στην πόλη και επίσκεψη στο κάστρο Χοσάπ. Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε το νησάκι Ακνταμάρ, που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της λίμνης, στο οποίο θα δούμε την αρμένικη εκκλησία του Τιμίου Σταυρού. Ο χρονολογείται στον 10ο αιώνα και είναι ένας από τους ελάχιστους μάρτυρες της κάποτε μεγάλης αρμενικής κοινότητας της οθωμανικής Τουρκίας. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

12η ημέρα

Βαν – Ντιγιάρμπακιρ

Πρωινή αναχώρηση για το Ντιγιαρμπακίρ, ο πληθυσμός του οποίου αποτελείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από Κούρδους και έτσι η πόλη κάποιες φορές αναφέρεται και ως η "ανεπίσημη πρωτεύουσα" του τουρκικού Κουρδιστάν. Φθάνοντας θα επισκεφθούμε το κάστρο και τα μήκους 6 χιλιομέτρων τείχη του, - από τα μεγαλύτερα οχυρωματικά έργα της ρωμαϊκής περιόδου. Κτίστηκαν από τον Κωνστάντιο Β΄ και επεκτάθηκαν από τον Βαλεντινιανό Α΄ στο διάστημα 367-375 μ.Χ. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

13η ημέρα

Ντιγιάρμπακιρ – Ούρφα

Πρωινή αναχώρηση για την Ούρφα, την Έδεσσα των Μακεδόνων, έναν σημαντικό σταθμό στο δρόμο της εύφορης Μεσοποταμίας. Άφιξη στη «μουσουλμανική Βενετία», τη Sanli Urfa, τη «Θεϊκή Ούρφα». Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

14η ημέρα

Ούρφα – Χαρράν – Ούρφα

Απ' όλες τις πόλεις της περιοχής, η Ούρφα έχει καλύτερα διατηρήσει την αρχιτεκτονική και το χρώμα της στις ιστορικές γειτονιές της. Απλωμένη γύρω από το κάστρο της, η πόλη ξεπροβάλλει σαν οπτασία από ξερή λάσπη. Το χρώμα, οι μυρωδιές της πόλης, οι άνθρωποι και η όλη ατμόσφαιρά της θυμίζουν χώρα περισσότερο αραβική παρά τουρκική. Κατά τη διάρκεια της σημερινής μας ξενάγησης θα επισκεφθούμε μεταξύ άλλων την ιερή λίμνη με τα χιλιάδες ψάρια και το κάστρο της πόλης. Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε τη Χαρράν, που βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας. Εδώ και 4.000 χρόνια η Χαράν, χωρίς ουσιαστικά να αλλάξει ποτέ ονομασία, προσήλκυσε πλήθος λαών και εξακολουθεί να είναι μία από τις αρχαιότερες πόλεις στη Γη που δεν έπαψε ποτέ να κατοικείται. Πόλη ιερή, πόλος έλξης προσκυνητών, αναφέρεται συχνά στη Βίβλο, αφού ήταν το μέρος όπου κατοίκησε ο Αβραάμ όταν, φεύγοντας από τη Ούρφα, κατευθυνόταν προς τη Γη της Επαγγελίας. Η πόλη βρίσκεται ανάμεσα στο Ιράν, το Ιράκ, τη Συρία και την Τουρκία και μοιάζει να αποτελεί τον ομφαλό της Μεσοποταμίας. Χάρη στη γεωγραφική της θέση, έζησε λαμπρές περιόδους ακμής, έως ότου καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς από την επέλαση των Μογγόλων, το 1250. Το σήμα κατατεθέν της Χαράν είναι τα φτιαγμένα από λάσπη αλλόκοτα, κωνικά σπίτια της, που μοιάζουν με κυψέλες. Επιστροφή στην Ούρφα. Διανυκτέρευση.

15η ημέρα

Ούρφα – Γκαζιαντέπ – Άδανα

Πρωινή αναχώρηση για την Γκαζιαντέπ, πόλη που κατά μία εκδοχή βρίσκεται στη θέση της σελευκιδικής Αντιόχειας του Ταύρου. Κατά τη διάρκεια της περιήγησής μας στην πόλη θα επισκεφθούμε στο μουσείο μωσαϊκών του Ζεύγματος. Κατόπιν συνεχίζουμε για τα Άδανα. Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

16η ημέρα

Άδανα – Αλεξανδρέτα (Ισκεντερούν) – Πτήση επιστροφής

Πρωινή αναχώρηση για την Αλεξανδρέτα ή Ισκεντερούν, και κατόπιν επιστροφή στην Ούρφα, όπου θα επιβιβαστούμε στην πτήση επιστροφής μας, μέσω ενδιάμεσου σταθμού.
 • Αεροπορικά εισιτήρια.
 • Ξενοδοχεία 4*, 5* προσεκτικά επιλεγμένα (από τα καλύτερα σε κάθε περιοχή).
 • Ημιδιατροφή καθημερινά.
 • Μεταφορές, περιηγήσεις, ξεναγήσεις όπως αναγράφονται στο πρόγραμμα.
 • Έλληνας τοπικός αρχηγός που είναι και διπλωματούχος ξεναγός.
 • Έλληνας αρχηγός επιπλέον του τοπικού.
 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης
 • Δωρεάν ταξιδιωτικός οδηγός-βιβλίο στα ελληνικά
 • Φόροι αεροδρομίων, επιβάρυνση καυσίμων & επιπλέον πακέτο ασφάλειας, τα οποία καταβάλλονται υποχρεωτικά στην Αθήνα. Επιπλέον πακέτο ασφάλειας (Ατυχήματος, απώλειας αποσκευών, δαπάνες επαναπατρισμού λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, δαπάνες για έξοδα επέκτασης ταξιδιού λόγω ατυχήματος, δαπάνες για έξοδα επίσκεψης συγγενούς στο εξωτερικό, δαπάνες για επείγουσα επιστροφή στην Ελλάδα, απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων και έξτρα καλύψεων όπως ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, ασφάλεια προκαταβολής κ.α.). Ζητήστε πληροφορίες από το τμήμα κρατήσεων για την ακριβή περιγραφή των καλύψεων, το ύψος για την κάθε μια κάλυψη, και τους όρους των καλύψεων για αποφυγή παρεξηγήσεων. €235
 • Φιλοδωρήματα, αχθοφορικά (προαιρετικά)
 • Οι είσοδοι σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους (πληρώνονται τοπικά): περίπου €95