Ξεναγός: Ναι Διάρκεια Ταξιδιού: Μονοήμερη Μέσο Μεταφοράς: Αυτοκίνητο,Πούλμαν Δραστηριότητα: Trekking Κατάλληλη Εποχή: Φθινόπωρο,Άνοιξη,Καλοκαίρι Γεύματα: Χωρίς Πρωινό
 • Λεπτομέρειες
 • Πρόγραμμα
 • Βασικός Εξοπλισμός
 • Τι Περιλαμβάνει
 • Τι Δεν Περιλαμβάνει

Κορυφή Πάρνωνα – Μεγάλη Τούρλα (Μονοήμερη Ανάβαση)

Ο Πάρνωνας (γνωστός και ως Μαλεβός ή Κρόνιον στην αρχαιότητα) είναι βουνό ύψους 1.934 μέτρων, που χωρίζει την Αρκαδία από τη Λακωνία, καταλήγοντας στη δεύτερη με απόληξή του το ακρωτήριο Μαλέας. Ο ορεινός του όγκος καταλαμβάνει έκταση 2 εκατομμυρίων στρεμμάτων. Το 85% της συνολικής του έκτασης είναι δάση και βοσκοτόπια και το 15% γεωργική γη.

Έχουν καταγραφεί σχεδόν 1.000 είδη χλωρίδας, από τα οποία 15 είναι ενδημικά του βουνού, μοναδικά στον κόσμο, άλλα 69 είναι ενδημικά της Πελοποννήσου ή της Ελλάδας και 11 είναι σπάνια για τον ευρωπαϊκό χώρο.

Τα δάση του Πάρνωνα σχηματίζονται από τρία είδη κωνοφόρων: η κεφαλληνιακή ελάτη, η μαύρη πεύκη και το σπάνιο δενδρόκεδρο, καθώς και από βελανιδιές, πλατάνια και χαρουπιές. Ένα προϊόν που βρίσκεται σε μεγάλη αφθονία στο βουνό είναι το τσάϊ και τα μαρτίνια (μανιτάρια).

Υπεύθυνοι της εκδρομής, οι συνοδοί της Utopia Adventures

– O Επικεφαλής διαθέτει την εξής εμπειρία:

– Ομαδικές καλοκαιρινές αναβάσεις στις πιο υψηλές κορφές των Βαλκανίων – Ομαδικές χειμερινές αναβάσεις στις πιο υψηλές κορφές των Βαλκανίων – Ομαδικές πεζοπορίες εταιριών και συλλόγων – Αναβάσεις σε κορυφές των 6.000μ των Ιμαλαΐων – Αναβάσεις σε κορυφές των 4.000μ των Άλπεων – Αναρριχήσεις εντός Ελλάδας – Σχολές αναρρίχησης και χειμερινού βουνού της ΕΟΟΑ – Σχολή αρχηγών αναβάσεων βουνού της ΕΟΟΑ – Πιστοποίηση πρώτων βοηθειών απο την Emergency First Response – Υπεύθυνος υπαίθριων δραστηριοτήτων σε πολυτελή ξενοδοχεία – Μέλος του ορειβατικού συλλόγου Σπάρτης – Πολυήμερες ποδηλατικές εκδρομές 70-200χλμ σε ολόκληρη την Πελοπόννησο.

Κορυφή Πάρνωνα

Απόσταση Ορειβασίας: 13Km περίπου

Διάρκεια Ορειβασίας: 5,45 περίπου ώρες 

Μέγιστο υψόμετρο: 1.934μ

Ελάχιστο υψόμετρο: 1.420μ

Επίπεδο δυσκολίας: Μέτριο προς Απαιτητικό

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ορειβασία αυτή είναι κατάλληλη και για άτομα που ΕΧΟΥΝ κάποιο ιστορικό ορειβασίας και διατηρούν ΚΑΛΗ φυσική κατάσταση.

Σε περίπτωση κακών καιρικών συνθηκών ή άλλων παραγόντων που δυσχεραίνουν την ασφαλή διεξαγωγή της ορειβασίας, οι υπεύθυνοι της “Utopia Adventures” δικαιούνται να τροποποιήσουν το πρόγραμμα για την καλύτερη διεξαγωγή αυτής. Βασικό μέλημα και προταιρεότητα της “Utopia Adventures” είναι η ΑΣΦΑΛΕΙΑ των ορειβατών.

Περισσότερος Εναλλακτικός τουρισμός

Ώρα Συνάντησης: 05:30 π.μ

Ώρα Επιστροφής: 18:30 μ.μ

ΤΙΜΕΣ

40€ /άτομο 

**Ειδικές τιμές για όσους διαμένουν στις γύρω περιοχές από την εκκίνηση της πεζοπορίας μας ή επιθυμούν να μετακινηθούν με δικό τους μέσο. Επικοινωνήστε μαζί μας.

Η συνάντησή μας θα γίνει το Σάββατο 8 Αυγούστου και ώρα 05:30 στην έξοδο του μετρό της Αγίας Μαρίνας. Από το σημείο αυτό με όχημα της Utopia Adventures θα αναχωρήσουμε για τη θέση Αρνόμουσγα, πάνω από το χωριό Βαμβακού Λακωνίας σε υψόμετρο 1.420 μ το οποίο βρίσκεται 2.5 ώρες μακριά από την Αθήνα.

Εκεί θα αποβιβαστούμε και θα ελέγξουμε τον εξοπλισμό μας για την ανάβαση. Ξεκινάμε σε καλοσηματοδοτημένο μονοπάτι περνώντας μέσα από έλατα και αφού φτάσουμε στο πασίγνωστο οροπέδιο θα επιχειρήσουμε την ανάβαση στην υψηλότερη κορυφή του Πάρνωνα.

Αν μας το επιτρέψει ο καιρός και η ορατότητα, η ματιά μας θα φτάσει στα νησάκια του Αργοσαρωνικού κόλπου, όπως επίσης και στην επιβλητική οροσειρά του Ταϋγέτου. Αφού κατεβούμε με ασφάλεια από την κορυφή θα γευματίσουμε στο χωριό Βαμβακού Λακωνίας και θα πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής.

 • Πεζοπορικά Μποτάκια.

Θα πρέπει να μποτάκια να είναι πάνω από τον αστράγαλο. Όχι αθλητικά παπούτσια!!

 • Πεζοπορικά Μπατόν. 

 • Σακίδιο πλάτης.

Δεν θα πρέπει να ξεπερνά σε μέγεθος τα 30lt.

 • Νερό και Τροφή.

Θα πρέπει να έχουμε μαζί μας τουλάχιστον 2Lt νερό και τροφή υψηλής θερμιδικής αξίας π.χ μπάρες δημητριακών, μπισκότα, σοκολάτα, παστέλι.

 • Ρουχισμός.

Κάλτσες μακριές (2 ζευγάρια), Παντελόνι ορειβατικό ή σορτσάκι (ΟΧΙ jeans), Κοντομάνικι μπλούζα, Εσωθερμικό, Μακρυμάνικη μπλούζα, Σκούφο ή Balaclava, Jacket ή Fleece για το κρύο, Αδιάβροχο (έστω και μιας χρήσης), καπέλο, αντηλιακό, γυαλιά ηλίου, παπούτσια για μετά την ορειβασία (σε περίπτωση που είναι βρεγμένα ή λασπωμένα).

 • Επαγγελματίες συνοδούς – οδηγούς βουνού
 • Οργάνωση και υλοποίηση από την Utopia Adventures
 • Μεταφορά από / προς Αθήνα
 • Σε κάθε εξόρμηση αναγνωρισμένος διασώστης πρώτων βοηθειών της EFR
 • Φαγητά – Ποτά
 • Ότι δεν αναγράφεται στα περιλαμβάνονται.