fbpx
Menu
Αεροδρόμιο Αθήνας: Χώρος Συνάντησης Τέχνης, Λαών και Πολιτισμών

Αεροδρόμιο Αθήνας: Χώρος Συνάντησης Τέχνης, Λαών και Πολιτισμών

Ένα σύγχρονο αεροδρόμιο όπως ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», είναι κάτι περισσότερο από ένας κόμβος διακίνησης επιβατών και εμπορευμάτων. Είναι σημείο συνάντησης ανθρώπων, λαών και πολιτισμών, ένας συγκερασμός ταυτοτήτων και προσώπων και, πάνω από όλα, είναι η πρώτη και η τελευταία εντύπωση της Ελλάδας, της πόλης της Αθήνας και του πολιτισμού της, για εκατομμύρια επιβάτες ετησίως.

Από την έναρξη λειτουργίας του το Μάρτιο του 2001, το αεροδρόμιο της Αθήνας έχει αναγνωριστεί διεθνώς, κερδίζοντας μια θέση ανάμεσα στα πιο σύγχρονα, ασφαλή και δημοφιλή αεροδρόμια στον κόσμο. Πέραν της επιχειρησιακής αριστείας και του επιτυχημένου επιχειρηματικού μοντέλου του, το αεροδρόμιο εκπέμπει καθημερινά και την πολιτισμική ταυτότητά του.

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών έχει ως φιλοσοφία του τη συμβολή στην πολιτιστική ζωή της χώρας και στη διεθνή προβολή και προώθηση της Ελλάδας και του σύγχρονου ελληνικού πνεύματος σε όλο τον κόσμο, φιλοξενώντας πληθώρα εικαστικών και ιστορικών εκθέσεων σε συνεργασία με κρατικούς φορείς, μουσεία, γκαλερί και μη κερδοσκοπικά πολιτιστικά ιδρύματα.

Μέχρι σήμερα, ο ΔΑΑ έχει φιλοξενήσει 86 πολιτιστικές εκθέσεις και εικαστικά δρώμενα.

Κάθε χρόνο, περίπου 250.000 επισκέπτες επισκέπτονται τις μόνιμες εκθέσεις του αεροδρομίου που βρίσκονται στο επίπεδο των αναχωρήσεων

  • Έκθεση Αρχαιολογικών Ευρημάτων περιοχής Αεροδρομίου / Μουσείο
  • Έκθεση Πολυμέσων για τον Ελευθέριο Βενιζέλο
  • Το Μουσείο της Ακρόπολης- Ένας κλασικός προορισμός

Επιπλέον, τους εκθεσιακούς χώρους περιοδικών εκθέσεων «Τέχνη & Πολιτισμός» και «Τέχνη & Περιβάλλον», που βρίσκονται αντίστοιχα στις Αφίξεις και στις Αναχωρήσεις, επισκέπτονται ετησίως 2,5 εκ. επιβάτες.

Στους χώρους των περιοδικών εκθέσεων, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών φιλοξενεί και προωθεί περιοδικές καλλιτεχνικές συνεργασίες με διάφορους φορείς. Πρόκειται για ένα διαρκώς ανανεούμενο και εξελισσόμενο εικαστικό τοπίο που αποσκοπεί στην ευχάριστη διαμονή επιβατών και επισκεπτών, αναδεικνύοντας τον ελληνικό πολιτισμό.

Το αεροδρόμιο έχει συνεργαστεί για την προβολή μεγάλων και σπουδαίων πολιτιστικών και εικαστικών γεγονότων μεταξύ άλλων με τους εξής φορείς: Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, Ακαδημία Αθηνών, Μουσείο Μπενάκη, Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου, Εθνικό Θέατρο, Costa Navarino, Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Μουσείο Ηρακλειδών, Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης documenta 14, Γιατροί Χωρίς Σύνορα, THE BOX, Athens Digital Arts Festival, Εκδόσεις Μίλητος, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση, Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, National Geographic Greece, Γκαλερί Ιλεάνα Τούντα, Φωτογραφικός Κύκλος, Ίδρυμα Δημοσιογραφικής Φωτογραφίας “World Press Photo”, Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας, ΕΚΕΒΙ, Βρετανικό Συμβούλιο, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Art Athina, Geo Routes Cultural Institute, Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου, πλατφόρμα «A Jewel Made in Greece» κ.α., αποσπώντας μάλιστα σημαντικές διακρίσεις και βραβεία στον τομέα «Τουρισμός και Πολιτισμός».

Παράλληλα, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών έχει οργανώσει στους χώρους του σειρά παρουσιάσεων βιβλίων για παιδιά σε συνεργασία με εκδοτικούς οίκους, έχει φιλοξενήσει στους χώρους του θεατρικές παραστάσεις, ενώ οι επιβάτες και οι επισκέπτες βρίσκουν στο αεροδρόμιο και άλλες «εκπλήξεις»: το πολιτιστικό – ψυχαγωγικό πρόγραμμα «Fly me to the Moon», το οποίο ξεκίνησε το 2013 και συνεχίζεται για έκτη χρονιά, αποτελεί μια ιδιαίτερη πολιτιστική πρωτοβουλία με στόχο την αναβάθμιση της ταξιδιωτικής εμπειρίας αλλά και την προβολή της πολιτισμικής ταυτότητας της χώρας,

με μουσικές συναυλίες, θεατρικά και άλλα καλλιτεχνικά δρώμενα.  Μάλιστα, από το 2018, με το όνομα «Fly me to the Moon – Sounds Greek to Me!», το βραβευμένο αυτό πρόγραμμα προσκαλεί τους ταξιδιώτες και επισκέπτες του αεροδρομίου να ανακαλύψουν ξεχωριστούς προορισμούς, να γευτούν τοπικά εδέσματα, να μάθουν για την ιστορία και τον πολιτισμό του κάθε τόπου και να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία!

Μια ακόμη ξεχωριστή στιγμή στο αεροδρόμιο, με αφορμή τη διάκριση της Αθήνας ως Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου 2018 – σε συνεργασία με το Athens Culture Net – αποτελούν οι «γειτονιές βιβλίου» / “Athens as a Book”, που δημιουργήθηκαν για τους επιβάτες, λίγο πριν αναχωρήσουν για το ταξίδι τους, για μια ξεχωριστή εμπειρία ανάγνωσης!

Αυτή την περίοδο, στο αεροδρόμιο της Αθήνας φιλοξενούνται 3 περιοδικές εκθέσεις:

  • Στον εκθεσιακό χώρο «Τέχνη και Πολιτισμός» στο επίπεδο αφίξεων, έως 31-12-2019, σε συνεργασία με το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, η έκθεση «Ιστορίες της Αθήνας», ένα εικαστικό αφήγημα μέσα από τα μάτια και τα έργα παιδιών από τις συλλογές του Μουσείου
  • Στον εκθεσιακό χώρο «Τέχνη και Περιβάλλον» στο επίπεδο αναχωρήσεων, έως 31-12-2019, σε συνεργασία με τον πολιτιστικό φορέα THE BOX, η πολυμεσική έκθεση «Το Ταξίδι»
  • Στον προαστιακό σταθμό του αεροδρομίου, έως 31-12-2019, η φωτογραφική έκθεση, #Athens Airportraits, μια «συνάντηση» 52 ιστοριών και ανθρώπων που πέρασαν από τους χώρους του αεροδρομίου

Μέσα από το πλήθος των πολιτιστικών συνεργασιών και των εικαστικών ενεργειών, αναδεικνύεται ο ρόλος του αεροδρομίου της Αθήνας ως αναπόσπαστου κυττάρου της ελληνικής κοινωνίας και ταυτόχρονα ως κομβικού σημείου επικοινωνίας και «συνάντησης» των ανθρώπων.

Πηγή

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό. View more
Accept
Decline