100 χρόνια Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας

100 χρόνια Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας

 

Στις 20 Οκτωβρίου, η Διεθνής Αεροπορική Κοινότητα αναγνωρίζει την αφοσίωση, τη δέσμευση και τον επαγγελματισμό των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας (ΕΕΚ) σε όλο τον κόσμο.

Ειδικά φέτος, η ημερομηνία σηματοδοτεί και τα 100 χρόνια Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας. Ο πρώτος «Πύργος Ελέγχου» θεωρείται μια υπερυψωμένη ξύλινη κατασκευή που στήθηκε σε ένα μικρό αεροδρόμιο, στο Croydon, 15 km νότια του Λονδίνου το 1922. Εκεί, οι πρώτοι «ελεγκτές» έδιναν πληροφορίες και προτεραιότητα στα αεροπλάνα της εποχής με σημαίες που κουνούσαν και με οπτικά σήματα από λάμπες.

Ένας αιώνας πέρασε από τότε και, σήμερα, η Διεθνής Ομοσπονδία IFATCA (International Federation of Air Traffic Controllers Associations), της οποίας μέλος είναι και η ΕΕΕΚΕ, είναι η επαγγελματική φωνή σε πάνω από 50,000 ελεγκτές που υπηρετούν σε 133 χώρες.

«H μέρα συμβολίζει την αδιάλειπτη παροχή υπηρεσιών που προσφέρουν οι επαγγελματίες του Κλάδου μας για την ασφάλεια του επιβατικού κοινού και την υπερηφάνεια με την οποία υπηρετούμε το επάγγελμα. Επαγρυπνούμε για τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας, συνεργαζόμενοι άρρηκτα με την Πολεμική Αεροπορία. Εργαζόμαστε νύχτες, αργίες και Σαββατοκύριακα, μακριά από τους δικούς μας ανθρώπους από τους οποίους στερούμε συχνά την παρουσία μας σε πολλές και σημαντικές οικογενειακές στιγμές» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Έλληνες Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας.

«Οι Έλληνες Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας αποτελούμε έναν από τους βασικούς πυλώνες στήριξης του Τουρισμού και της Εθνικής Οικονομίας. Φέτος υπερβάλλαμε εαυτούς διαχειριζόμενοι πρωτοφανή όγκο εναέριας κυκλοφορίας κατά τη θερινή περίοδο αλλά και μέχρι σήμερα που η κίνηση εξακολουθεί να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα. Ειδικά μετά τα χρόνια της πανδημίας, ήταν μια μεγάλη πρόκληση στην οποία ανταποκριθήκαμε επιτυχώς με επαγγελματισμό και σοβαρότητα. Ανανεώνουμε την υπόσχεση προς όλους ότι θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε το επάγγελμα, στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας, με απόλυτο γνώμονα την ασφάλεια υπηρετώντας παράλληλα την ομαλή και ταχεία ροή της εναέριας κυκλοφορίας» καταλήγει η ανακοίνωση. 

 

Πηγή 

Περισσότερα Ταξιδιωτικά Νέα