10 μύθοι για τα αεροπλάνα

Είτε κάνετε συχνά αεροπορικά ταξίδια είτε όχι, θα έχετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας κάποιον από τους παρακάτω μύθους. Ε, λοιπόν, ήρθε η ώρα να αλλάξετε γνώμη!

Tα αεροπλάνο είναι το ασφαλέστερο μέσο μεταφοράς. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται να ταξιδέψουν αεροπορικώς και ακόμα περισσότεροι είναι αυτοί που αναπαράγουν ιστορίες… φαντασίας γύρω από τα αεροπλάνα! Κάπου εδώ πρέπει να μπει ένα τέλος στους μύθους που αφορούν στην αεροπλοΐα και εμείς είπαμε να κάνουμε την αρχή!

1.Η πόρτα καμπίνας μπορεί να ανοίξει εύκολα

10 μύθοι για τα αεροπλάνα

Κι όμως! Η πόρτα της καμπίνας είναι πολύ δύσκολο να ανοίξει εν πτήσει. Ίσως έχετε ακούσει πολλές ιστορίες για επιβάτες που θέλουν να βγουν από το αεροπλάνο, ενώ αυτό βρίσκεται στον αέρα, εκσφενδονίζοντας απειλές πως θα ανοίξουν την πόρτα της καμπίνας. Σε περίπτωση, λοιπόν, που τύχει ποτέ να βρεθείτε αντιμέτωποι με ένα τέτοιο περιστατικό, αντί να πανικοβληθείτε, παραμείνετε ψύχραιμοι. Η πόρτα ενός εμπορικού αεροσκάφους είναι σχεδόν αδύνατο να ανοίξει όσο βρίσκεστε στον αέρα, ακόμα και αν ο… περίεργος επιβάτης έχει υπερδυνάμεις.

2. Οι μικρές τρύπες στα παράθυρα είναι επικίνδυνες

10 μύθοι για τα αεροπλάνα

Οι μικροσκοπικές τρύπες, που λίγο πολύ όλοι έχουν παρατηρήσει στα παράθυρα, δεν βρίσκονται εκεί από αμέλεια, ούτε ελλοχεύουν κάποιον κίνδυνο, αλλά ρυθμίζουν την πίεση του θαλάμου. Παρ΄όλα αυτά, και μία μη… προγραμματισμένη «τόση δα» οπή (π.χ. από σφαίρα) πάλι δεν θα έκρυβε κάποιον τεράστιο κίνδυνο.
Το πολύ – πολύ να έπεφταν οι μάσκες οξυγόνου.

3. Η μάσκα οξυγόνου δεν σας σώζει

10 μύθοι για τα αεροπλάνα

Οι λάτρεις των θεωριών συνωμοσίας πιστεύουν πως οι μάσκες οξυγόνου των αεροπλάνων δεν έχουν καθόλου οξυγόνο, καθώς είναι μάταιο! Λάθος. Η μάσκα που σας παρέχεται σε περίπτωση κινδύνου διαθέτει οξυγόνο αρκετό για 12 λεπτά, χρόνος μέσα στον οποίο ο πιλότος μπορεί να προλάβει να κάνει αναγκαστική προσγείωση ή προσθαλάσσωση.

4. Θα πέσει το αεροπλάνο, αν ξεχάσετε τα κινητά ανοιχτά

10 μύθοι για τα αεροπλάνα

Τα smartphones δεν έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν την πλοήγηση του αεροπλάνου, όπως φημολογείται. Πολλοί επιβάτες θεωρούν ότι μια ανοιχτή συσκευή θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα στο αεροσκάφος, ακόμη και να το οδηγήσει σε πτώση, παρ’ όλο που δεν υπάρχουν ενδείξεις και στοιχεία τα οποία να αποδεικνύουν ότι οι ηλεκτρονικές συσκευές των επιβατών έχουν προκαλέσει ποτέ σε κάποιο αεροπλάνο δυσλειτουργία ή συντριβή. Τέλος, μην ξεχνάτε πως οι εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι η σύγχρονη τεχνολογία είναι ασφαλής και αξιόπιστη.

5. Ο αέρας στην καμπίνα κάνει κακό στην υγεία

10 μύθοι για τα αεροπλάνα

Πολλοί πιστεύουν πως ο αέρας στα αεροπλάνα δεν ανακυκλώνεται, με αποτέλεσμα να μεταδίδονται μικρόβια και εν συνεχεία ασθένειες. Αυτό που ισχύει είναι ότι ο αέρας ανανεώνεται κάθε τρία λεπτά. Συγκεκριμένα το 60% αυτού ανακυκλώνεται μέσω φίλτρων ποιότητας που σκοτώνουν το 95% των βακτηρίων και το υπόλοιπο 40% χρησιμοποιείται για να… δροσίζει υπολογιστές, μηχανήματα και φορτία.

6. Ο αυτόματος πιλότος κάνει τα πάντα

10 μύθοι για τα αεροπλάνα

Μία από τις φήμες που επιβιώνουν στο πέρασμα του χρόνου είναι αυτή που σχετίζεται με τον αυτόματο πιλότο! Πολλοί άνθρωποι έχουν την εντύπωση ότι τα αεροπλάνα στην πραγματικότητα πετούν μέσω αυτού, αλλά αυτό απλά δεν συμβαίνει. Ο αυτόματος πιλότος είναι ουσιαστικά μια πολύ προηγμένη μορφή GPS, που παρέχει πληροφορίες και υποστήριξη σχετικά με την κατεύθυνση και τη θέση, αλλά υπάρχει πάντα ένας άνθρωπος στον έλεγχο του αεροπλάνου.

7. Η έντονη κακοκαιρία μπορεί να ρίξει ένα αεροπλάνο

10 μύθοι για τα αεροπλάνα

Όχι, οι καταιγίδες δεν αυξάνουν τον κίνδυνο πτώσης ενός αεροπλάνου. Βέβαια, οι αεροπορικές και οι πιλότοι δεν θέλουν να επικρατεί κακοκαιρία κατά τη διάρκεια της πτήσης τους, όχι για λόγους ασφαλείας όμως, αλλά γιατί οι αναταράξεις μπορεί να είναι πολύ δυσάρεστες για τους επιβάτες. Όσον αφορά τώρα στους κεραυνούς που χτυπούν το αεροσκάφος, αυτοί μπορεί να βλάψουν τα συστήματα, αλλά όχι στο βαθμό που η ασφάλεια της πτήσης να μειωθεί.

8. Μεθάτε ευκολότερα στον αέρα

10 μύθοι για τα αεροπλάνα

Για χρόνια, υπήρχε η αντίληψη ότι τα χαμηλότερα επίπεδα οξυγόνου σε μεγάλα υψόμετρα μειώνουν την ικανότητα μεταβολισμού του αλκοόλ, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι οι επιβάτες ενός αεροπλάνου μεθούν πιο γρήγορα εάν πιουν αλκοόλ. Κι όμως, έπειτα από σειρά μελετών και πειραμάτων, διαπιστώθηκε ότι το αλκοόλ δεν γίνεται πιο… ισχυρό στους αιθέρες. Εάν οι επιβάτες πολλές φορές επηρεάζονται από το αλκοόλ και μεθούν, αυτό συμβαίνει γιατί, πολύ απλά, πίνουν παραπάνω επειδή είναι δωρεάν ή επειδή δεν περνάει εύκολα η ώρα τους στα αεροπλάνα.

9. Οι αεροπορικές μολύνουν πολύ το περιβάλλον

10 μύθοι για τα αεροπλάνα

Αυτό μέχρι πρόσφατα ήταν αλήθεια, αλλά τα πράγματα τα τελευταία χρόνια στην αεροπορική βιομηχανία έχουν αλλάξει. Οι εταιρείες προσπαθούν να γίνουν πιο φιλικές προς το περιβάλλον. Η United, για παράδειγμα, σχεδίασε μια «πράσινη» πτήση προς Καλιφόρνια, μειώνοντας στο μηδέν τα απόβλητα καμπίνας και χρησιμοποιώντας ένα μείγμα βιοκαύσιμου, αντισταθμίζοντας ταυτόχρονα τις εκπομπές υδρογονανθράκων. Η πτήση αυτή ονομάστηκε «πτήση για τον πλανήτη» και ήταν η πρώτη φορά που η αεροπορική συνδύασε όλες τις παραπάνω προσπάθειες σε μία και μόνο εμπορική πτήση. Μέρος της προσπάθειας αποτελεί και η χρήση ανακυκλώσιμων πιάτων και μαχαροπίρουνων αντί των κλασικών, ενώ κάποιες εταιρείες, όπως η American Airlines Group Inc., η Alaska Air Group Inc., η Delta Air Lines Inc. και η United, έχουν ήδη αντικαταστήσει τα πλαστικά στικ και καλαμάκια με μπαμπού και άλλα βιώσιμα υλικά. Η Delta έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα ελαχιστοποιήσει το πλαστικό περιτύλιγμα και η United έχει τον μεγαλεπήβολο στόχο να μετατρέψει 700 χιλιάδες τόνους σκουπιδιών σε 33 εκατομμύρια γαλόνια βιοκαύσιμου, που μπορεί να αναμιχθεί με το παραδοσιακό καύσιμο. H Qantas, από την πλευρά της, φιλοδοξεί μέχρι το 2020 να περικόψει 100 εκατομμύρια πλαστικά αντικείμενα από τα αεροπλάνα της.

10. Οι τιμές των εισιτηρίων ανεβαίνουν εάν τα ψάχνετε συχνά

10 μύθοι για τα αεροπλάνα

Όπως όλοι ξέρουμε, το Google είναι σε θέση να στοχεύει σε διαφημίσεις με βάση το ιστορικό αναζήτησης των χρηστών και τα cookies κάνουν πολλές φορές… δουλειά για να μας επηρεάσουν. Έτσι, λοιπόν, υπάρχει η άποψη ότι οι αεροπορικές εταιρείες χρησιμοποιούν παρόμοιες μεθόδους για να μάθουν πότε θα αυξήσουν τις τιμές εισιτηρίων στις πτήσεις που αναζητάτε συχνά. Ωστόσο, οι αεροπορικές λένε ότι οι ανατιμήσεις οφείλονται σε updates ή λάθη στις ιστοσελίδες τους, και όχι στο ιστορικό αναζήτησης. Ας τις πιστέψουμε!