fbpx
Menu

ΧΕΙΡΑΠΟΣΚΕΥΕΣ & ΑΠΟΣΚΕΥΕΣ

Το μέγεθος και το βάρος των επιτρεπόμενων χειραποσκευών μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την αεροπορική εταιρεία και την κλάση του εισιτηρίου σας. Συνήθως, όμως, υπάρχουν ορισμένα γενικά πρότυπα για τις χειραποσκευές που είναι επιτρεπτές στο αεροπλάνο.

Τα περισσότερα αεροπλάνα επιτρέπουν μια χειραποσκευή και ένα μικρότερο αντικείμενο, όπως μια τσάντα ή ένα πορτοφόλι, που να μπορεί να τοποθετηθεί κάτω από την καρέκλα σας κατά τη διάρκεια της πτήσης. Η μέγιστη διάσταση και βάρος της χειραποσκευής εξαρτώνται από την αεροπορική εταιρεία, αλλά συνήθως το μέγιστο βάρος κυμαίνεται από 7 έως 12 κιλά και οι διαστάσεις περίπου 55x40x23 εκατοστά.

Είναι σημαντικό να ελέγχετε τις προδιαγραφές της αεροπορικής εταιρείας που θα ταξιδεύετε, καθώς μπορεί να υπάρχουν διαφορές μεταξύ των εταιρειών. Αν η χειραποσκευή σας υπερβαίνει τις επιτρεπόμενες διαστάσεις ή το βάρος, ενδέχεται να πρέπει να την παραδώσετε για τη μεταφορά στο χώρο φύλαξης αποσκευών του αεροσκάφους, και μπορεί να ϸέμετε επιπλέον χρεώσεις.

Συνεπώς, πριν το ταξίδι σας, βεβαιωθείτε ότι έχετε ενημερωθεί για τις προδιαγραφές της αεροπορικής εταιρείας που θα χρησιμοποιήσετε, ώστε να αποφύγετε προβλήματα στο αεροδρόμιο και τυχόν επιπλέον έξοδα.

Οι πρόεξοχές των αποσκευών, όπως τα χερούλια, οι ρόδες και άλλα στοιχεία, πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στα επιτρεπόμενα μεγέθη των αποσκευών. Αυτό είναι σημαντικό να το λαμβάνετε υπόψη, ειδικά όταν επιλέγετε μια χειραποσκευή που πρέπει να χωράει κάτω ή πάνω από το κάθισμα σας σε χώρο συγκεκριμένων διαστάσεων.

Επιπλέον, πρέπει να γνωρίζετε ότι η πρόσθετη χρέωση για την αγορά επιπλέον ορίων για τις αποσκευές μετά την αγορά του εισιτηρίου μπορεί να είναι υψηλότερη από τη χρέωση που ισχύει κατά την αγορά του εισιτηρίου. Οι αερομεταφορείς έχουν διαφορετικές πολιτικές για τις επιπλέον χρεώσεις, και αυτές οι διαφορές μπορεί να εξαρτώνται από τον αερομεταφορέα και τη διαδρομή του ταξιδιού σας.

Συνιστάται να ελέγχετε τις πολιτικές της αεροπορικής εταιρείας που πρόκειται να χρησιμοποιήσετε κατά την κράτηση του εισιτηρίου και να επιλέξετε το κατάλληλο μέγεθος αποσκευών, ώστε να αποφύγετε τυχόν επιπλέον χρεώσεις.

Ακολουθεί η λίστα με τα επιτρεπόμενα όρια χειραποσκευών για μερικές αεροπορικές εταιρείες

Αεροπορική
Διαστάσεις
Βάρος
40cm x 20cm x 25 cm
10 kg
56cm x 45cm x 25cm
8 kg
40cm x 30cm x 20cm
10 kg
45cm x 36cm x 20cm
χωρίς όρια
40cm x 25cm x 20cm
10 kg
55cm x 35cm x 25cm
10 kg
55cm x 35cm x 25cm + Ένα (1) μικρό προσωπικό αντικείμενο
8 kg
55cm x 40cm x 20cm + Ένα (1) μικρό προσωπικό αντικείμενο
8 kg
40cm x 25cm x 20cm
10 kg
55cm x 40cm x 23cm + 40cm x 30cm x 10cm
8 kg
55cm x 35cm x 25cm + 40cm x 30cm x 10cm
12 kg
55cm x 40cm x 25cm
8 kg
55cm x 40cm x 23cm + μια αποσκευή μέχρι 20kg
8 kg
55cm x 35cm x 25cm + 40cm x 30cm x 15cm
12 kg

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΑ ΥΛΙΚΑ & ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

Οι ακόλουθες κατηγορίες υλικών και ουσιών απαγορεύεται να μεταφέρονται στο αεροσκάφος λόγω προβλημάτων υγείας και ασφάλειας:

1. **Εκρηκτικά και εύφλεκτα υλικά:** Αυτό περιλαμβάνει εκρηκτικά πολεμοφόδια, πυρομαχικά, αέρια και δοχεία αερίων, εύφλεκτα υγρά καύσιμα, πυροτέχνημα, συσκευές και υλικά χρωματισμού, καθώς και ποτά με περιεκτικότητα σε αλκοόλ άνω του 70% και ασετόν.

2. **Χημικά και τοξικά υλικά:** Αυτό περιλαμβάνει οξέα, αλκάλια, διαβρωτικές ή λευκαντικές ουσίες, σπρέι εξουδετέρωσης ή ακινητοποίησης, ραδιενεργά υλικά και δηλητήρια.

3. **Μολυσματικά ή βιολογικώς επικίνδυνα υλικά:** Αυτό περιλαμβάνει μολυσμένο αίμα, βακτηρίδια και ιούς.

4. **Τρόφιμα σε ημι-στερεή ή υγρή μορφή:** Τα τρόφιμα πρέπει να είναι πακεταρισμένα σε ξύλινα κουτιά με απορροφητικό υλικό για να αποτραπούν διαρροές που μπορούν να προκαλέσουν καταστροφές στην περιουσία άλλων επιβατών. Πριν μεταφέρετε φαγητό, είναι σημαντικό να είστε ενήμεροι για τους κανονισμούς μεταφοράς τροφίμων που ισχύουν σε διάφορες χώρες.

5. **Εύθραυστα αντικείμενα και ηλεκτρονικές συσκευές:** Εύθραυστα αντικείμενα, όπως φάρμακα, κοσμήματα, μετρητά, ασφαλιστήρια συμβόλαια, χρεόγραφα, συμβόλαια, επίσημα έγγραφα, διαθήκες, δείγματα και γενικά αντικείμενα μεγάλης αξίας, πρέπει να μεταφέρονται μαζί σας και να μην τοποθετούνται στις παραδοτέες αποσκευές.

Εάν επιθυμείτε να μεταφέρετε εύθραυστα αντικείμενα, συνήθως σας ζητείται να υπογράψετε μια φόρμα αποδοχής περιορισμένης ευθύνης κατά την παράδοση των αποσκευών σας, δηλώνοντας ότι τα αντικείμενα μεταφέρονται με δική σας ευθύνη.

Αυτή η λίστα δεν είναι απολύτως πλήρης, και είναι σημαντικό να επικοινωνείτε με την αεροπορική εταιρεία σας για να διευκρινίσετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες σχετικά με τα αντικείμενα που επιθυμείτε να μεταφέρετε και τους σχετικούς κανονισμούς. Η ασφάλεια και η υγεία των επιβατών και του πληρώματος είναι πάντα προτεραιότητα κατά τον ταξιδιωτικό σας προορισμό.

Επιπλέον, πρέπει να γνωρίζετε ότι οι κανονισμοί και οι απαγορεύσεις μπορεί να διαφέρουν από χώρα σε χώρα, ειδικά όταν πρόκειται για τη μεταφορά τροφίμων και άλλων ειδικών αντικειμένων. Επομένως, πάντα είναι σημαντικό να ενημερώνεστε για τους κανονισμούς που ισχύουν στον προορισμό σας και να τηρείτε τους κανονισμούς της αεροπορικής εταιρείας σας.

Εάν έχετε ειδικές ανάγκες ή προβληματίζεστε για τα αντικείμενα που επιθυμείτε να μεταφέρετε, πάντα συνιστάται να επικοινωνείτε με την αεροπορική εταιρεία σας πριν από το ταξίδι σας για να λάβετε τις απαραίτητες συμβουλές και καθοδήγηση.

Τέλος, θυμηθείτε ότι οι προδιαγραφές και οι κανονισμοί μπορεί να αλλάξουν, και είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τις ενημερώσεις από την αεροπορική εταιρεία και τον αερολιμένα που χρησιμοποιείτε πριν από το ταξίδι σας.

ΧΕΙΡΑΠΟΣΚΕΥΕΣ 

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΥΓΡΩΝ ΣΤΙΣ ΑΠΟΣΚΕΥΕΣ

Οι κανονισμοί που αφορούν τη μεταφορά υγρών στις χειραποσκευές κατά τον έλεγχο ασφαλείας στο αεροδρόμιο είναι σημαντικοί για την ασφάλεια και την άνεση των επιβατών. Ορισμένα από τα κύρια σημεία περιλαμβάνουν:

1. **Μέγιστη Χωρητικότητα**: Όλα τα υγρά πρέπει να είναι σε συσκευασίες μέγιστης χωρητικότητας 100 ml (3,4 ουγγιές). Αυτό περιλαμβάνει ϥγρά όπως πόσιμο νερό, ποτά, καλλυντικά, αρώματα, και άλλα υγρά προϊόντα.

2. **Συσκευασίες και Σακούλα**: Όλα τα υγρά πρέπει να βρίσκονται σε διαφανή, επανακλειόμενη σακούλα μέγιστου μεγέθους 20 cm x 20 cm και μέγιστης χωρητικότητας ενός λίτρου. Πρέπει να μπορείτε να κλείσετε πλήρως τη σακούλα και να την τοποθετήσετε στη χειραποσκευή σας.

3. **Έλεγχος ασφαλείας**: Η σακούλα των υγρών πρέπει να αφαιρεθεί από τη χειραποσκευή σας και να ελεγχθεί ξεχωριστά κατά τον έλεγχο ασφαλείας στο αεροδρόμιο.

4. **Υγρά προϊόντα που θεωρούνται**: Υγρά θεωρούνται πολλά προϊόντα όπως νερό, ποτά, καλλυντικές κρέμες, λοσιόν, αρώματα, σπρέι, ζελέ μαλλιών, και πολλά άλλα.

Επιπλέον, αν ταξιδεύετε με βρέφος, μπορείτε να μεταφέρετε τα απαραίτητα βρεφικά προϊόντα όπως γάλα, νερό και βρεφικό φαγητό, ακόμα και αν υπερβαίνουν τα όρια χωρητικότητας για τα υγρά. Αυτά τα προϊόντα δεν χρειάζεται να τοποθετηθούν στη διαφανή σακούλα.

Επίσης, φάρμακα σε υγρή μορφή επιτρέπονται και δεν χρειάζεται να τοποθετηθούν στη διαφανή σακούλα.

Ωστόσο, τα φάρμακα σε υγρή μορφή πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμα για έλεγχο από το προσωπικό ασφαλείας του αεροδρομίου. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να τα έχετε σε ετοιμότητα για έλεγχο, και μπορεί να σας ζητηθεί να τα επιδείξετε κατά τον έλεγχο ασφαλείας.

Είναι σημαντικό να τηρείτε αυστηρά αυτούς τους κανονισμούς όταν ταξιδεύετε με υγρά στις χειραποσκευές σας, καθώς η μη συμμόρφωση μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον έλεγχους, καθυστερήσεις ή ακόμα και απώλεια των υγρών προϊόντων σας.

Τέλος, αν αντιμετωπίζετε ιδιαίτερες καταστάσεις όπως ύγρα φάρμακα ή βρεφικά προϊόντα, είναι πάντα σημαντικό να επικοινωνείτε με το προσωπικό του αεροδρομίου για επιπλέον καθοδήγηση πριν το ταξίδι σας.

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΙΣ ΑΠΟΣΚΕΥΕΣ

Όταν μεταφέρετε τρόφιμα στις αποσκευές σας κατά την αεροπορική ταξίδι, ορισμένα βασικά σημεία που πρέπει να λάβετε υπόψη περιλαμβάνουν:

1. **Συσκευασία:** Τα τρόφιμα πρέπει να μεταφέρονται σε σφραγισμένες επώνυμες εμπορικές συσκευασίες. Αυτό εξασφαλίζει την ποιότητα και αποτρέπει διαρροές και μόλυνση των αποσκευών.

2. **Διάρκεια ζωής:** Ορισμένες αεροπορικές εταιρίες μπορεί να περιορίσουν τη μεταφορά νωπών προϊόντων με μικρή διάρκεια ζωής, ειδικά σε μακρινές πτήσεις. Επικοινωνήστε με την εταιρία που εκτελεί την πτήση σας για τις συγκεκριμένες περιορισμούς.

3. **Τελωνειακοί κανονισμοί:** Γνωρίστε τους τελωνειακούς κανονισμούς της χώρας προορισμού σας. Ορισμένα τρόφιμα, ιδίως εκείνα που προέρχονται από άλλες χώρες, μπορεί να υπόκεινται σε περιορισμούς ή δασμούς.

Πάντα είναι καλό να ενημερώνεστε για τους συγκεκριμένους κανονισμούς που ισχύουν για τον προορισμό σας, καθώς αυτοί μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τη χώρα. Επίσης, θυμηθείτε ότι το ταξίδι με τρόφιμα σε αποσκευές μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην ποιότητα των τροφίμων, ειδικά αν αναχθούν σε υψηλό υψόμετρο και υπόκεινται σε θερμοκρασιακές διακυμάνσεις.

ΕΚΤΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Όταν ταξιδεύετε προς χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες ή η Αυστραλία, υπάρχουν κάποιοι κανόνες και περιορισμοί σχετικά με τη μεταφορά τροφίμων και γεωργικών προϊόντων. Αυτά είναι μερικά από τα βασικά σημεία που πρέπει να γνωρίζετε:

1. **Νωπά προϊόντα:** Συνήθως δεν επιτρέπεται η μεταφορά νωπών προϊόντων όταν ταξιδεύετε προς χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό ισχύει για τα φρέσκα φρούτα, λαχανικά, κρέας, γαλακτοκομικά, και άλλα αντίστοιχα προϊόντα.

2. **Εμπορική επώνυμη συσκευασία:** Τα τρόφιμα που μεταφέρονται σε αεροπλάνα πρέπει να είναι σε εμπορική επώνυμη συσκευασία με ημερομηνία λήξης. Αυτό εξασφαλίζει την ποιότητα και αποτρέπει τυχόν προβλήματα υγιεινής.

3. **Νομοθεσία και περιορισμοί:** Πριν ταξιδέψετε, ενημερωθείτε σχετικά με την νομοθεσία της χώρας προορισμού σας και την πολιτική μεταφοράς τροφίμων. Ορισμένες χώρες μπορεί να έχουν αυστηρούς κανονισμούς που απαγορεύουν τη μεταφορά συγκεκριμένων τροφίμων.

4. **Διάρκεια ζωής:** Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρίες απαγορεύουν τη μεταφορά προϊόντων με μικρή διάρκεια ζωής, καθώς αυτά μπορεί να χάσουν την ποιότητά τους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Για ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τους κανονισμούς και τους περιορισμούς που ισχύουν για τη χώρα προορισμού σας, επικοινωνήστε με την αεροπορική εταιρία που εκτελεί την πτήση σας και ενημερωθείτε από τις τοπικές αρχές στον προορισμό σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε προβλήματα στον αεροδιακομιστή και να εξασφαλίσετε ότι η μεταφορά τροφίμων γίνεται σύμφωνα με τους τοπικούς κανονισμούς.

Σε γενικές γραμμές, όταν ταξιδεύετε προς χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να ακολουθείτε τις αντίστοιχες διατάξεις και να είστε ενήμεροι για τους περιορισμούς που ισχύουν για τη μεταφορά τροφίμων. Αναζητήστε πάντα τις πιο πρόσφατες πληροφορίες από την αεροπορική εταιρία σας και τις τοπικές αρχές του προορισμού σας προτού επιχειρήσετε να μεταφέρετε τρόφιμα στο αεροπλάνο. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε οποιεσδήποτε απρόοπτες καταστάσεις και να διασφαλίσετε ότι τα τρόφιμά σας μπορούν να μεταφερθούν με ασφάλεια και σύμφωνα με τους κανονισμούς.

Τα υγρά στις χειραποσκευές υπόκεινται σε περιορισμούς από κανονισμούς ασφαλείας, και οι περιορισμοί αυτοί μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον προορισμό σας και την αεροπορική εταιρία. Η πληροφορία που αναφέρετε για τα υγρά στις χειραποσκευές ισχύει για ταξίδια εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αναφέρεται.

Ωστόσο, πρέπει να λάβετε υπόψη ότι οι περιορισμοί αυτοί μπορεί να αλλάζουν και να διαφέρουν ανάλογα με τον προορισμό και τον αερομεταφορέα. Είναι σημαντικό να ελέγχετε πάντα τους κανονισμούς ασφαλείας που ισχύουν για τη συγκεκριμένη πτήση και τον προορισμό σας από την αεροπορική εταιρία που θα ταξιδέψετε. Οι πληροφορίες αυτές μπορεί να αλλάξουν με τον χρόνο, και η ενημέρωση από την αεροπορική εταιρία είναι η πλέον αξιόπιστη πηγή για τους ισχύοντες κανονισμούς.

Τύπος προϊόντος

χειραποσκευές

παραδοτέες αποσκευές

Σπιτικά κέικ

ΝΑΙ

ΝΑΙ

Καραμέλες, μπισκότα, μπάρες σοκολάτας, πατατάκια

ΝΑΙ

ΝΑΙ

Βρεφικές τροφές για την πτήση

ΝΑΙ*

ΝΑΙ

Λουκάνικα, ζαμπόν, κρέας σε κονσέρβα

ΝΑΙ

ΝΑΙ

Ζωμοί σε κύβους

ΝΑΙ

ΝΑΙ

Μέλι

ΝΑΙ**

ΝΑΙ

Φρούτα, λαχανικά, φρέσκα μυρωδικά

ΝΑΙ

ΝΑΙ

Προϊόντα σε κονσέρβες ή βαζάκια, όπως σούπες, σάλτσες, ζελέ, μπαχαρικά, μέλι, σοκολάτα

ΝΑΙ**

ΝΑΙ

Μπαχαρικά σε υγρή μορφή (π.χ. ασιατικά)

ΝΑΙ**

ΝΑΙ

Σάλτσες, σούπες, ζελέ σε σκόνη

ΝΑΙ

ΝΑΙ

Σκληρό τυρί τύπου παρμεζάνας

ΝΑΙ

ΝΑΙ

Τρόφιμα που διατηρούνται σε βαζάκια (όπως μαρμελάδες και κομπόστα)

ΝΑΙ**

ΝΑΙ

Αποξηραμένα μανιτάρια σε βαζάκια

ΝΑΙ

ΝΑΙ

Στερεές τροφές, όπως σάντουιτς, μπισκότα, τυρί, μπάρες δημητριακών, ξηρούς καρπούς

ΝΑΙ

ΝΑΙ

 

Βρεφικές τροφές, χυμοί, νερό, γάλα – μπορούν να μεταφερθούν σε χειραποσκευές και δεν ισχύουν νομικοί περιορισμοί στην ποσότητα. Ωστόσο, θα πρέπει να τα αναφέρετε κατά τη διάρκεια του ελέγχου ασφαλείας.

** Μπορεί να μεταφερθεί σε δοχεία έως 100ml.

ΠΑΡΑΔΟΤΕΕΣ ΑΠΟΣΚΕΥΕΣ

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ ΣΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ

Οι ειδικές αποσκευές είναι αποσκευές που συνήθως χρειάζονται ιδιαίτερη μεταχείριση ή προστασία κατά τη μεταφορά τους λόγω της τύπου ή της φύσης του περιεχομένου τους. Οι αποσκευές που περιγράφετε μπορεί να χαρακτηριστούν ως ειδικές αποσκευές, ανάλογα με την αεροπορική εταιρία και τους κανονισμούς που αυτή τηρεί.

Για παράδειγμα:

1. Παιδικό καρότσι: Συνήθως θεωρείται ειδική αποσκευή και μπορεί να πρέπει να τοποθετηθεί στον χώρο φόρτωσης του αεροσκάφους, αντί να είναι δίπλα σας στην καμπίνα.

2. Ποδήλατο: Επίσης, θεωρείται συνήθως ειδική αποσκευή. Συνήθως, πρέπει να αφαιρείτε τους τροχούς, να τοποθετήσετε το ποδήλατο σε ειδική θήκη ή σακούλα, και να το παραδώσετε στον χώρο φόρτωσης.

3. Καταδυτικός εξοπλισμός: Συνήθως, πρόκειται για ειδική αποσκευή, και θα πρέπει να συμμορφώνεστε με τους κανονισμούς της αεροπορικής εταιρίας για τη μεταφορά καταδυτικού εξοπλισμού.

4. Surfboard και windsurf board: Συνήθως, αυτά τα αντικείμενα θεωρούνται ειδικές αποσκευές και πρέπει να υποβάλλονται σε ειδική μεταχείριση κατά τη μεταφορά τους.

5. Σκι και snowboard: Συνήθως, θεωρούνται ειδικές αποσκευές και υπόκεινται σε συγκεκριμένους κανονισμούς για τη μεταφορά τους.

6. Γκολφ: Τα σύνολα γκολφ συνήθως θεωρούνται ειδικές αποσκευές, και θα πρέπει να τηρείτε τους κανονισμούς της αεροπορικής εταιρίας.

7. Μουσικά όργανα: Εξαρτάται από το μέγεθος και το είδος του μουσικού οργάνου, αυτά μπορεί να χαρακτηριστούν ως ειδικές αποσκευές. Μεγάλα μουσικά όργανα, όπως ένα τσέλο ή ένα μικρό πιάνο, πιθανόν να απαιτούν ειδική μεταχείριση και μεταφορά στον χώρο φόρτωσης. Πιο μικρά μουσικά όργανα, όπως ένα βιολί, ενδέχεται να επιτρέπεται να τα μεταφέρετε ως χειραποσκευή, αλλά πάλι πρέπει να τηρείτε τους κανονισμούς της αεροπορικής εταιρίας.

8. Ηλεκτρονικός εξοπλισμός: Ορισμένος ηλεκτρονικός εξοπλισμός, όπως υπολογιστές και φωτογραφικές μηχανές, μπορεί να χαρακτηριστεί ως ειδική αποσκευή, ανάλογα με τους κανονισμούς της αεροπορικής εταιρίας.

9. Λουλούδια: Συνήθως, τα λουλούδια θεωρούνται ειδικές αποσκευές, και πρέπει να τηρούνται συγκεκριμένοι κανονισμοί για τη μεταφορά τους, όπως η χρήση ειδικής συσκευασίας για να προφυλάσσονται από ζημιές.

Για κάθε αεροπορική εταιρία, οι κανονισμοί για τη μεταφορά ειδικών αποσκευών μπορεί να διαφέρουν, και είναι σημαντικό να επικοινωνείτε με την εταιρία σας για να μάθετε τις ακριβείς απαιτήσεις και περιορισμούς πριν το ταξίδι σας.

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΡΟΤΣΑΚΙ ΜΩΡΟΥ Ή ΒΡΕΦΙΚΗ ΚΟΥΝΙΑ

Εάν ταξιδεύετε με ένα παιδί κάτω των 2 ετών, έχετε το δικαίωμα να μεταφέρετε δωρεάν ένα αναδιπλούμενο καρότσι, ένα αναδιπλούμενο καλάθι ή ένα κάθισμα αυτοκινήτου σε πολλές αεροπορικές εταιρίες. Ωστόσο, οι όροι και οι περιορισμοί μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την αεροπορική εταιρία. Σε ορισμένες αεροπορικές εταιρίες χαμηλού κόστους, μπορεί να επιτρέπεται να μεταφέρετε μόνο ορισμένα βρεφικά αξεσουάρ για παιδιά κάτω των 2 ετών, ενώ άλλες αεροπορικές εταιρίες μπορεί να είναι πιο ευέλικτες.

Σε κάθε περίπτωση, το καρότσι, το καλάθι ή το κάθισμα πρέπει να είναι πτυσσόμενο και να πληροί τους κανονισμούς του αερομεταφορέα όσον αφορά το βάρος και τις διαστάσεις. Για παιδιά άνω των 2 ετών, ενδέχεται να υπάρχει επιπλέον χρέωση, και είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με την αεροπορική εταιρία σας για να ενημερωθείτε σχετικά με τους όρους και τις χρεώσεις που ισχύουν.

Για να αποφύγετε προβλήματα και περιττές καθυστερήσεις, είναι συνήθως προτιμότερο να προσθέτετε τις ειδικές αποσκευές πριν από την πτήση σας. Επικοινωνήστε με το κέντρο εξυπηρέτησης πελατών της αεροπορικής εταιρίας σας, όπου οι σύμβουλοί της θα σας ενημερώσουν για τους διαθέσιμους εξοπλισμούς και τις χρεώσεις σε περίπτωση που αυτές εφαρμόζονται.

ΠΟΔΗΛΑΤΟ

Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρίες επιτρέπουν τη μεταφορά ποδηλάτων, αλλά συνήθως με επιπλέον κόστος. Είναι σημαντικό να ενημερωθείτε για τους όρους και τις χρεώσεις που ισχύουν στην αεροπορική εταιρία που θα χρησιμοποιήσετε, και συνήθως είναι πιο οικονομικό να υποβάλετε το αίτημα σας για τη μεταφορά του ποδηλάτου πριν φτάσετε στο αεροδρόμιο.

Για να προετοιμάσετε το ποδήλατο σας για τη μεταφορά, συνήθως πρέπει να ακολουθήσετε αυτά τα βήματα:

1. Αφαιρέστε τα πεντάλ του ποδηλάτου.
2. Αφαιρέστε τον μπροστινό τροχό και στερεώστε τον στο σκελετό, ασφαλίζοντάς τον στη θέση αυτή. Αυτό γίνεται για λόγους χώρου και ασφάλειας.
3. Αφαιρέστε αέρα από τα ελαστικά του ποδηλάτου για να αποφύγετε την πιθανότητα εκρήξεων κατά τη διάρκεια της πτήσης.
4. Συσκευάστε το αποσυναρμολογημένο ποδήλατο σε έναν ειδικό πλαστικό σάκο ή χαρτοκιβώτιο που παρέχεται από την αεροπορική εταιρία ή που είναι σύμφωνο με τους περιορισμούς της εταιρίας.

Είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τις οδηγίες της αεροπορικής εταιρίας σχετικά με τη μεταφορά ποδηλάτου, καθώς οι απαιτήσεις μπορεί να διαφέρουν από εταιρία σε εταιρία. Επίσης, είναι σημαντικό να ενημερωθείτε για τυχόν περιορισμούς ως προς το βάρος και τις διαστάσεις της μεταφοράς του ποδηλάτου καθώς και τις διατάξεις για τη χρέωση πριν από το ταξίδι σας.

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

Η μεταφορά εξοπλισμού κατάδυσης επιτρέπεται στις περισσότερες αεροπορικές εταιρίες, αλλά συνήθως με επιπλέον χρέωση και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Ορισμένες από τις γενικές οδηγίες για την προετοιμασία καταδυτικού εξοπλισμού περιλαμβάνουν:

1. Η φιάλη οξυγόνου πρέπει να είναι άδεια, διότι η περιεκτικότητα σε αέρα με συμπιεσμένο οξυγόνο είναι συνήθως περιορισμένη στις πτήσεις.

2. Τα κλειδιά και οι βίδες πρέπει να τοποθετηθούν στη θέση “off” για λόγους ασφαλείας.

3. Η πηγή ενέργειας πρέπει να αφαιρεθεί για την αποφυγή ανεπιθύμητης ενεργοποίησης κατά τη διάρκεια της μεταφοράς.

4. Τα ευαίσθητα στοιχεία του καταδυτικού εξοπλισμού, όπως μάσκες, αναπνευστικά συστήματα και άλλα αξεσουάρ, πρέπει να είναι συσκευασμένα και καλά προστατευμένα, πιθανότατα μέσα σε αφρώδες υλικό, για να αποφευχθούν ζημίες κατά τη μεταφορά.

Είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με την αεροπορική εταιρία που θα χρησιμοποιήσετε για την μεταφορά του καταδυτικού εξοπλισμού προκειμένου να γνωρίζετε τους ακριβείς όρους και τις απαιτήσεις της εταιρίας, καθώς αυτές μπορεί να διαφέρουν. Οι αεροπορικές εταιρίες διαθέτουν συνήθως πληροφορίες για τη μεταφορά ειδικού εξοπλισμού στις ιστοσελίδες τους ή μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον εξυπηρετητικό τους φορέα για επιπλέον πληροφορίες.

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΙΣΤΙΟΣΑΝΙΔΩΝ

Η μεταφορά ιστιοσανίδων (surfboards) και windsurf εξοπλισμού είναι δυνατή στις περισσότερες αεροπορικές εταιρίες, αλλά υπόκειται σε επιπλέον χρέωση, και οι προϋποθέσεις μπορεί να διαφέρουν από αεροπορική εταιρία σε αεροπορική εταιρία. Για παράδειγμα:

1. Σε ορισμένες αεροπορικές εταιρίες, όπως η British Airways, δεν επιτρέπεται η μεταφορά αυτού του είδους εξοπλισμού.

2. Σε αεροπορικές εταιρίες χαμηλού κόστους, όπως η Ryanair και η Wizz Air, μπορεί να επιτρέπεται η μεταφορά τέτοιου εξοπλισμού, αλλά συνήθως υπό επιπλέον χρέωση.

Είναι σημαντικό να ελέγξετε τους κανόνες και τις απαιτήσεις της συγκεκριμένης αεροπορικής εταιρίας που θα χρησιμοποιήσετε για τη μεταφορά του ιστιοσανίδων σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, εάν το συνολικό βάρος των σανιδών σας και όλων των αξεσουάρ υπερβαίνει τα 50 κιλά, μπορεί να απαιτηθεί η μεταφορά ως υπηρεσία φορτίου, με επιπλέον χρέωση. Επομένως, είναι προτιμότερο να επικοινωνήσετε με την αεροπορική εταιρία που πρόκειται να χρησιμοποιήσετε και να ενημερωθείτε για τους όρους μεταφοράς του εξοπλισμού σας πριν από την πτήση.

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΚΙ & SNOWBOARD

Η μεταφορά εξοπλισμού σκι και snowboard είναι δυνατή σε σχεδόν όλες τις αεροπορικές εταιρίες, αλλά υπόκειται σε επιπρόσθετη χρέωση. Το κόστος μεταφοράς αυτού του είδους εξοπλισμού διαφέρει ανάλογα με την αεροπορική εταιρία που θα χρησιμοποιήσετε. Ορισμένες τακτικές αεροπορικές εταιρίες, όπως η Lufthansa και η Austrian Airlines, δεν χρεώνουν επιπλέον για τη μεταφορά ενός ζευγαριού σκι ή εξοπλισμού snowboard.

Για να μεταφέρετε ασφαλώς τον εξοπλισμό σας, συνήθως πρέπει να τον συσκευάσετε προσεκτικά για να προστατεύσετε τα αντικείμενα από τυχόν φθορές. Η χρέωση και οι προϋποθέσεις μεταφοράς μπορεί να διαφέρουν, επομένως, πριν από την πτήση σας, συστήνεται να ελέγξετε τους κανόνες της συγκεκριμένης αεροπορικής εταιρίας και να ενημερωθείτε για τη χρέωση και τις απαιτήσεις της. Επίσης, αξίζει να σημειώσετε ότι οι αεροπορικές εταιρίες χαμηλού κόστους συνήθως χρεώνουν επιπλέον για τη μεταφορά αθλητικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένου του σκι και του snowboard.

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΓΚΟΛΦ

Τα μπαστούνια γκολφ μπορούν να μεταφερθούν από σχεδόν όλες τις αεροπορικές εταιρίες. Ωστόσο, για τις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, η υπηρεσία αυτή συνήθως υπόκειται σε επιπλέον χρέωση. Το κόστος προσθήκης εξοπλισμού γκολφ μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τις διαστάσεις και το βάρος του εξοπλισμού, και επομένως, συνιστάται να ελέγξετε τους κανόνες της συγκεκριμένης αεροπορικής εταιρίας και να ενημερωθείτε για τη χρέωση πριν από την πτήση σας.

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

Μικρά μουσικά όργανα, όπως βιόλα, βιολί, μαράκες, καστανιέτες, φλάουτο, κλαρινέτο και άλλα παρόμοια, μπορούν να μεταφέρονται ως χειραποσκευές σε πολλές αεροπορικές εταιρίες. Ωστόσο, πρέπει να λάβετε υπόψη ότι οι αεροπορικές εταιρίες χαμηλού κόστους επιτρέπουν συνήθως μόνο μία χειραποσκευή ανά επιβάτη.

Για τα μεγαλύτερα μουσικά όργανα, πρέπει να μεταφέρονται ως παραδοτέες αποσκευές, αν πληρούν τα ποσοτικά όρια βάρους και μεγέθους που καθορίζονται από την αεροπορική εταιρεία. Για να μεταφέρετε το μουσικό σας όργανο στην καμπίνα του αεροσκάφους, θα πρέπει να αγοράσετε μια επιπλέον θέση επιβάτη, συνήθως υπό τον όρο ότι το όργανο είναι κατάλληλα συσκευασμένο και δεν απειλεί την ασφάλεια του πληρώματος και των επιβατών.

Κατά την αγορά του εισιτηρίου σας, συνήθως θα χρειαστεί να δηλώσετε την επιπλέον θέση ως “Item seat” (θέση αντικειμένου), και τη λέξη “Extra” (επιπλέον) θα πρέπει να καταχωρηθεί ως όνομα.

Τα μουσικά όργανα που μεταφέρονται στο αεροπλάνο πρέπει να είναι σωστά συσκευασμένα χωρίς αιχμηρές άκρες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τραυματισμό ή ζημιά σε άλλες αποσκευές. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με την αεροπορική εταιρεία πριν από την πτήση σας για να επιβεβαιώσετε τις λεπτομέρειες και τις απαιτήσεις της συγκεκριμένης αεροπορικής εταιρείας.

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ 

Η μεταφορά ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού είναι συνήθως δυνατή τόσο με αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους όσο και με τακτικές αεροπορικές εταιρείες. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα σημεία που πρέπει να λάβετε υπόψη:

1. **Απενεργοποίηση συσκευών**: Όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές πρέπει να απενεργοποιούνται κατά την απογείωση και την προσγείωση του αεροσκάφους, όπως απαιτείται από τους κανονισμούς ασφαλείας.

2. **Ηλεκτρονικά τσιγάρα και συσκευές ατμίσματος**: Μπορείτε να μεταφέρετε ηλεκτρονικά τσιγάρα και άλλες συσκευές ατμίσματος που περιλαμβάνουν μπαταρίες μόνον μέσα στις χειραποσκευές σας. Δεν επιτρέπεται η μεταφορά τους στις παραδοτέες αποσκευές.

3. **Χρήση συσκευών κατά την πτήση**: Ορισμένες ηλεκτρονικές συσκευές, όπως φορητοί υπολογιστές ή συσκευές αναπαραγωγής MP3, μπορούν να χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της πτήσης, υπό την προϋπόθεση ότι έχετε την άδεια του πληρώματος.

4. **Μεταφορά φορητού υπολογιστή (laptop)**: Ο φορητός υπολογιστής μπορεί να μεταφερθεί στην τσάντα μεταφοράς σας στην καμπίνα του αεροσκάφους.

5. **Τελωνειακό δασμό**: Εάν μεταφέρετε εμπορεύματα που υπόκεινται σε τελωνειακό δασμό, θα πρέπει να τα δηλώσετε για να αποφύγετε προβλήματα κατά την πτήση.

Είναι σημαντικό να ελέγξετε τους κανονισμούς της συγκεκριμένης αεροπορικής εταιρείας που θα ταξιδέψετε, καθώς οι προδιαγραφές και οι περιορισμοί μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την εταιρεία.

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ

Η μεταφορά λουλουδιών συνήθως επιτρέπεται από τις αεροπορικές εταιρείες, και οι περισσότερες εταιρείες επιλέγουν να τα μεταφέρουν είτε στις χειραποσκευές είτε στις βασικές αποσκευές. Ωστόσο, όπως και με κάθε άλλη μεταφορά, υπάρχουν ορισμένα σημεία που πρέπει να λάβετε υπόψη:

1. **Τελωνειακοί Κανονισμοί**: Αν τα λουλούδια είναι φυτά και υπόκεινται σε τελωνειακούς κανονισμούς, θα πρέπει να ενημερωθείτε για τυχόν περιορισμούς και διαδικασίες εισαγωγής ή εξαγωγής από τη χώρα σας και τη χώρα προορισμού.

2. **Ζωντανά Φυτά**: Αν μεταφέρετε ζωντανά φυτά, πρέπει να ελέγξετε τους κανονισμούς της επιλεγμένης αεροπορικής εταιρείας. Ορισμένες αεροπορικές εταιρείες επιτρέπουν τη μεταφορά τους μόνο στις χειραποσκευές.

3. **Προστασία και Συσκευασία**: Είναι σημαντικό να προστατεύσετε τα λουλούδια κατάλληλα κατά τη συσκευασία για να αποφύγετε ζημιές κατά τη μεταφορά.

Για να είστε βέβαιοι για τους κανονισμούς και τις διαδικασίες που αφορούν τη μεταφορά λουλουδιών σε μια συγκεκριμένη αεροπορική εταιρεία, προτείνεται να επικοινωνήσετε με αυτήν απευθείας ή να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της εταιρείας για περισσότερες πληροφορίες.

ΠΑΡΑΔΟΤΕΕΣ ΑΠΟΣΚΕΥΕΣ – ΑΠΟΣΚΕΥΕΣ ΠΟΥ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ

Η μεταφορά των παραδοτέων αποσκευών σε αεροπλάνο είναι ένα κομμάτι της διαδικασίας ταξιδιού που πρέπει να λάβετε υπόψη. Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν ποικίλους κανονισμούς σχετικά με τον τρόπο μεταφοράς των αποσκευών. Εδώ είναι ορισμένα σημεία που πρέπει να γνωρίζετε:

1. **Όριο βάρους και διαστάσεων**: Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν καθορίσει συγκεκριμένα όρια βάρους και διαστάσεων για τις παραδοτέες αποσκευές. Πρέπει να ελέγξετε τους κανονισμούς της συγκεκριμένης αεροπορικής εταιρείας που πρόκειται να χρησιμοποιήσετε και να διασφαλίσετε ότι οι αποσκευές σας πληρούν τις απαιτήσεις.

2. **Ποσότητα αποσκευών**: Η ποσότητα των παραδοτέων αποσκευών που μπορείτε να μεταφέρετε χωρίς επιπλέον χρέωση εξαρτάται από τον τύπο του εισιτηρίου που έχετε αγοράσει (π.χ. κανονικό, οικονομικό, κλπ).

3. **Ελέγχος αποσκευών**: Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας τσεκ-ιν (check-in) στο αεροδρόμιο, το προσωπικό της αεροπορικής εταιρείας θα ελέγξει το βάρος και τις διαστάσεις των παραδοτέων αποσκευών σας. Εάν υπερβαίνουν τα όρια, ενδέχεται να χρεωθείτε με επιπλέον χρέωση.

4. **Αντικείμενα αξίας**: Εάν έχετε αντικείμενα αξίας, όπως πολύτιμα κοσμήματα ή ηλεκτρονικές συσκευές, συνήθως πρέπει να τα μεταφέρετε στη χειραποσκευή σας και όχι στις παραδοτέες αποσκευές. Επίσης, προστατεύστε αυτά τα αντικείμενα από ζημιές που μπορεί να προκληθούν κατά τη μεταφορά.

5. **Σημείο παράδοσης και παραλαβής**: Κατά την άφιξη, συνήθως πρέπει να παραλάβετε τις παραδοτέες αποσκευές σας στον χώρο παραλαβής αποσκευών του αεροδρομίου.

6. **Σημαντικά αντικείμενα στην χειραποσκευή**: Πάντα είναι συστημένο να έχετε τα σημαντικά σας αντικείμενα, όπως διαβατήριο, ταυτότητα, χρήματα, κλειδιά, φακελάκια με πολύτιμα αντικείμενα, ηλεκτρονικές συσκευές, φακούς επαφής ή γυαλιά ηλίου, μαζί σας στη χειραποσκευή και όχι στις παραδοτέες αποσκευές.

7. **Σημαντικά έγγραφα και φαρμακευτικά προϊόντα**: Εάν χρειάζεστε σημαντικά έγγραφα, φαρμακευτικά προϊόντα ή άλλα ειδικά αντικείμενα, βεβαιωθείτε ότι τα έχετε στη χειραποσκευή σας και πως έχετε ό,τι χρειάζεστε για τη διαδικασία ασφαλείας στο αεροδρόμιο.

8. **Ετοιμότητα για αναζήτηση**: Αν κάποια αποσκευή χαθεί ή καθυστερήσει, θα χρειαστεί να είστε έτοιμοι να παρέχετε πληροφορίες για την αποζημίωση ή την αναζήτηση αυτής της αποσκευής. Είναι καλό να έχετε όλα τα απαραίτητα έγγραφα και πληροφορίες σχετικά με την αποσκευή σας.

Είναι σημαντικό να διαβάσετε και να ακολουθήσετε τους κανονισμούς της αεροπορικής εταιρείας σας για τη μεταφορά των αποσκευών σας, και να είστε προετοιμασμένοι για να τηρήσετε τους κανονισμούς ασφαλείας στο αεροδρόμιο.

Οι παραδοτέες αποσκευές, όπως αναφέρετε, υπόκεινται σε ορισμένους κανόνες και περιορισμούς που διαφέρουν ανάλογα με την αεροπορική εταιρεία και την πολιτική της. Ορισμένες σημαντικές πληροφορίες που πρέπει να λάβετε υπόψη σχετικά με τις παραδοτέες αποσκευές περιλαμβάνουν:

1. **Πρόσθετο κόστος**: Συνήθως, οι παραδοτέες αποσκευές χρεώνονται επιπλέον. Οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους συχνά χρεώνουν περισσότερο για τις παραδοτέες αποσκευές.

2. **Υπέρβαρες αποσκευές**: Εάν οι παραδοτέες αποσκευές υπερβαίνουν τα επιτρεπόμενα όρια βάρους, θα πρέπει να πληρώσετε επιπλέον κόστος. Το κόστος αυτό μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το δρομολόγιο και την αεροπορική εταιρεία.

3. **Οριο αποσκευών ανά επιβάτη**: Κάθε αεροπορική εταιρεία έχει διαφορετική πολιτική σχετικά με το μέγιστο συνολικό βάρος των παραδοτέων αποσκευών ανά επιβάτη. Αυτό το όριο δεν μπορεί να διανεμηθεί μεταξύ των επιβατών. Κάθε επιβάτης πρέπει να σέβεται το όριο που έχει ορίσει η αεροπορική εταιρεία για τις παραδοτέες αποσκευές του.

Είναι σημαντικό να ενημερωθείτε για τους κανόνες και την πολιτική της συγκεκριμένης αεροπορικής εταιρείας που σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε για την πτήση σας. Κάθε εταιρεία έχει διαφορετικούς κανόνες, και αυτό μπορεί να επηρεάσει τη μεταφορά των παραδοτέων αποσκευών σας κατά την ταξίδι σας.

Η μεταφορά πολύτιμων αντικειμένων όπως κινητό τηλέφωνο, κάμερα, υπολογιστής, χρεόγραφα, χρήματα, πολύτιμοι λίθοι και μέταλλα, κλειδιά, κοσμήματα, εμπορικά έγγραφα και άλλα αντικείμενα πολύτιμα πρέπει να μεταφέρονται στις χειραποσκευές σας ή στην προσωπική σας τσάντα, και όχι στις παραδοτέες αποσκευές. Αυτό γίνεται για λόγους ασφαλείας και προστασίας των πολύτιμων αντικειμένων σας από απώλεια ή κλοπή. Αντικείμενα όπως αυτά είναι καλό να έχουν πάντα μαζί σας κατά την πτήση, για να εξασφαλίσετε ότι θα παραμείνουν ακέραια και ασφαλή. Είναι σημαντικό να τα φυλάξετε προσεκτικά κατά τη διάρκεια της ταξίδι.

ΠΑΡΑΔΟΤΕΕΣ ΑΠΟΣΚΕΥΕΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ & ΠΩΣ ΤΙΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ

Οι παραδοτέες αποσκευές, επίσης γνωστές ως “κύριες” αποσκευές, μεταφέρονται στο χώρο αποσκευών του αεροσκάφους. Μπορείτε να παραδώσετε αυτού του τύπου τις αποσκευές σας στο γκισέ της αεροπορικής εταιρείας πριν από την πτήση σας.

Όταν παραδίδετε τις παραδοτέες αποσκευές σας, η αεροπορική εταιρεία αναλαμβάνει την ευθύνη για τη μεταφορά τους. Αφού γίνει ο έλεγχος των αποσκευών και τοποθετηθεί η σχετική ετικέτα, σας δίνεται ένα μέρος της ετικέτας, το οποίο συνήθως επικολλάται στην κάρτα επιβίβασής σας. Αυτό το μέρος της ετικέτας χρησιμοποιείται για την παραλαβή των αποσκευών σας κατά την άφιξή σας, ή επίσης σε περίπτωση προβλημάτων, όπως καταστροφή ή κλοπή κατά τη διάρκεια της πτήσης. Η αεροπορική εταιρεία φροντίζει για τη μεταφορά και την παράδοση των αποσκευών σας στον προορισμό σας, υπό την προϋπόθεση ότι όλα τα διαδικαστικά ακολουθούνται σωστά.

ΟΡΙΑ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ

Τα όρια βάρους, της ποσότητας, και των διαστάσεων των παραδοτέων αποσκευών διαφέρουν ανάλογα με την αεροπορική εταιρεία και τη διαδρομή της πτήσης. Οι ακριβείς προδιαγραφές μπορεί να βρίσκονται στους όρους και τις προϋποθέσεις της αεροπορικής εταιρείας σας, και είναι σημαντικό να τις ελέγχετε πριν από την πτήση σας.

Γενικά, τα όρια αυτά ισχύουν τόσο για τις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους όσο και για τις τακτικές αεροπορικές εταιρείες. Προτείνεται να ελέγχετε πάντα τους όρους και τις προϋποθέσεις της συγκεκριμένης αεροπορικής εταιρείας που θα χρησιμοποιήσετε, καθώς οι κανονισμοί μπορεί να αλλάζουν με τον χρόνο και να διαφοροποιούνται ανάλογα με το δρομολόγιο και την κατηγορία του εισιτηρίου σας.

158 cm

 

μέγιστες διαστάσεις παραδοτέας αποσκευής (ύψος + μήκος + πλάτος)

 

20-32 κιλά

μέγιστο βάρος

1-4

αριθμός επιτρεπόμενων τεμαχίων

Ποια αντικείμενα ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να μεταφέρονται στις παραδοτέες αποσκευές;

Αυτές οι περιορισμοί ασφάλειας είναι κρίσιμοι για την προστασία των επιβατών και του πληρώματος κατά τη διάρκεια της πτήσης. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε αυτούς τους περιορισμούς και να τηρείτε τους κανονισμούς ασφαλείας της αεροπορικής εταιρείας κατά το ταξίδι σας.

Πολλά από τα είδη που απαγορεύονται, όπως τα εκρηκτικά, τα εύφλεκτα υλικά και τα υγρά καύσιμα, αποτελούν προφανείς κινδύνους για την ασφάλεια της πτήσης. Ωστόσο, οι περιορισμοί αφορούν επίσης και πολλά άλλα αντικείμενα που μπορεί να προκαλέσουν ζημιά ή απώλεια, όπως εύθραυστα ή αντικείμενα αξίας όπως φορητοί υπολογιστές, φωτογραφικές μηχανές, κοσμήματα και μετρητά. Προτείνεται να μεταφέρετε αυτά τα αντικείμενα στις χειραποσκευές σας ή στην προσωπική σας τσάντα για να τα προστατεύσετε από ζημιά ή απώλεια.

Ειδικές ή υπερμεγέθεις αποσκευές

Είναι πολύ σημαντικό να ενημερώνετε την αεροπορική εταιρεία εκ των προτέρων για τυχόν υπερμεγέθεις αποσκευές ή ασυνήθιστο εξοπλισμό, όπως ποδήλατα, σανίδες σέρφινγκ/σνόουμπορντ, εξοπλισμό σκι ή μουσικά όργανα. Αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να καθορίσουν τις απαραίτητες ρυθμίσεις για τη μεταφορά αυτών των αντικειμένων και να διασφαλίσουν ότι θα υπάρχει αρκετός χώρος για τη μεταφορά τους στο αεροσκάφος.

Οι σύμβουλοι εξυπηρέτησης της αεροπορικής εταιρείας είναι διαθέσιμοι για να σας βοηθήσουν σχετικά με αυτό, και είναι σημαντικό να το κάνετε τουλάχιστον 48 ώρες πριν από την αναχώρησή σας, ώστε να διασφαλίσετε την ομαλή μεταφορά των αποσκευών σας.

Αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους

Προκειμένου να αποφασίσετε να πάρετε παραδοτέες αποσκευές και να είστε ενήμεροι για τους κανονισμούς που ισχύουν για το βάρος και τις διαστάσεις των αποσκευών σας, παρακαλώ συμμορφωθείτε με τα ακόλουθα:

1. Επιλέξτε προσεκτικά την αεροπορική εταιρεία και την κατηγορία εισιτηρίου που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας. Διαφορετικές αεροπορικές εταιρείες μπορεί να έχουν διαφορετικά όρια βάρους και διαστάσεων για τις παραδοτέες αποσκευές.

2. Ελέγξτε τους κανονισμούς της αεροπορικής εταιρείας σχετικά με το βάρος και τις διαστάσεις των αποσκευών που μπορείτε να μεταφέρετε. Αυτές οι πληροφορίες συνήθως είναι διαθέσιμες στην ενότητα “Όροι και Προϋποθέσεις” της ιστοσελίδας της αεροπορικής εταιρείας.

3. Κατά την κράτηση του εισιτηρίου σας στην ιστοσελίδα της αεροπορικής εταιρείας, προσέξτε την επιλογή για παραδοτέες αποσκευές. Εκεί θα μπορείτε να δείτε τις διαθέσιμες επιλογές και το κόστος τους.

4. Σιγουρευτείτε ότι το βάρος της παραδοτέας αποσκευής δεν υπερβαίνει το όριο που επιτρέπεται από την αεροπορική εταιρεία. Αν υπερβείτε αυτό το όριο, ενδέχεται να χρεωθείτε με επιπλέον χρεώσεις.

5. Διαβάστε προσεκτικά τους κανονισμούς σχετικά με την κατανομή ορίων βάρους ανά επιβάτη. Συνήθως, δεν είναι δυνατή η κατανομή του βάρους μεταξύ διαφορετικών επιβατών. Αυτό σημαίνει ότι δύο επιβάτες με όριο παραδοτέων αποσκευών 15 κιλά ο καθένας δεν μπορούν να μοιραστούν μία αποσκευή βάρους 30 κιλών.

Είναι σημαντικό να ενημερωθείτε και να ακολουθήσετε τους κανονισμούς της συγκεκριμένης αεροπορικής εταιρείας που επιλέγετε, προκειμένου να αποφύγετε πρόσθετες χρεώσεις ή δυσκολίες κατά την μεταφορά των αποσκευών σας. Επίσης, ενδέχεται να χρειάζεται να ενημερώσετε την αεροπορική εταιρεία εκ των προτέρων αν έχετε υπερμεγέθεις αποσκευές ή ασυνήθιστα είδη αποσκευών όπως ποδήλατα, σανίδες σέρφινγκ/σνόουμπορντ, εξοπλισμό σκι ή μουσικά όργανα, καθώς αυτά μπορεί να απαιτούν ειδικές διατάξεις.

Τέλος, προσέχετε τον κατάλληλο τρόπο μεταφοράς πολύτιμων αντικειμένων και αντικειμένων αξίας, όπως κινητά τηλέφωνα, κάμερες, υπολογιστές, χρεόγραφα, χρήματα, πολύτιμοι λίθοι και μέταλλα, κλειδιά, κοσμήματα, εμπορικά έγγραφα. Είναι πάντα καλό να τα μεταφέρετε στις χειραποσκευές σας ή στην προσωπική σας τσάντα για να αποφύγετε τον κίνδυνο ζημιάς ή απώλειάς τους κατά τη μεταφορά.

Σε κάθε περίπτωση, πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας, προτείνεται να επικοινωνήσετε με την αεροπορική εταιρεία σας για να διευκρινίσετε τυχόν ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με τις αποσκευές σας και τους κανονισμούς της εταιρείας. Αυτό θα σας βοηθήσει να είστε καλά προετοιμασμένοι για το ταξίδι σας και να αποφύγετε απρόοπτες καταστάσεις.

Τακτικοί αερομεταφορείς

Οι παραδοτέες αποσκευές είναι συχνά μέρος του αεροπορικού εισιτηρίου, ωστόσο, η πολιτική αυτή μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την αεροπορική εταιρεία και την κατηγορία θέσης που έχετε επιλέξει. Σε ορισμένες περιπτώσεις, κυρίως σε αερομεταφορείς χαμηλού κόστους ή σε βασικές οικονομικές θέσεις, οι παραδοτέες αποσκευές ενδέχεται να μην περιλαμβάνονται στην τιμή του εισιτηρίου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα πρέπει να προσθέσετε το κόστος των παραδοτέων αποσκευών στο τιμολόγιό σας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας κράτησης της πτήσης.

Τα όρια βάρους και ποσότητας των παραδοτέων αποσκευών επίσης διαφέρουν ανάλογα με την κατηγορία θέσης και το δρομολόγιο. Συνήθως, στις οικονομικές θέσεις, το όριο βάρους είναι πιο περιορισμένο σε σύγκριση με τις διακεκριμένες ή πρώτες θέσεις. Αυτά τα όρια πρέπει να γνωρίζονται πριν το ταξίδι σας και να τηρούνται, διότι η υπέρβαση τους μπορεί να οδηγήσει σε πρόσθετες χρεώσεις.

Συνιστώ να ελέγξετε την πολιτική της συγκεκριμένης αεροπορικής εταιρείας που επιλέγετε πριν από την κράτηση της πτήσης σας και να λάβετε υπόψη τα όρια και τις χρεώσεις που ισχύουν για τις παραδοτέες αποσκευές, έτσι ώστε να προγραμματίσετε το ταξίδι σας ανάλογα.

Περιορισμοί αποσκευών

Προτού ξεκινήσετε να πακετάρετε για το ταξίδι σας, είναι σημαντικό να είστε καλά ενημερωμένοι για τα όρια και τους περιορισμούς που αφορούν τις αποσκευές και τις χειραποσκευές σύμφωνα με την αεροπορική εταιρεία με την οποία ταξιδεύετε. Ορισμένα σημαντικά στοιχεία που πρέπει να λάβετε υπόψη περιλαμβάνουν:

1. Όρια βάρους: Κάθε αεροπορική εταιρεία καθορίζει τα όρια βάρους για τις παραδοτέες αποσκευές, και αυτά διαφέρουν ανάλογα με την κατηγορία θέσης και το δρομολόγιο. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τα συγκεκριμένα όρια για την πτήση σας.

2. Επιτρεπόμενο περιεχόμενο: Κάθε αεροπορική εταιρεία έχει πολιτική σχετικά με τα είδη που επιτρέπεται και απαγορεύεται να μεταφέρετε στις αποσκευές σας. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε αυτούς τους περιορισμούς, καθώς η μεταφορά απαγορευμένων αντικειμένων μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες.

3. Υγρά και προϊόντα: Η μεταφορά υγρών και προϊόντων υπόκειται σε περιορισμούς. Συνήθως, κάθε επιβάτης μπορεί να μεταφέρει μικρά ποσά υγρών στις χειραποσκευές του, σύμφωνα με τους κανονισμούς που αναφέρατε. Μεγαλύτερες ποσότητες υγρών πρέπει να τοποθετούνται στις καταγεγραμμένες αποσκευές.

Προτού ξεκινήσετε να πακετάρετε, ελέγξτε τους όρους και προϋποθέσεις της αεροπορικής εταιρείας σας, διαβάζοντας τις πληροφορίες στην ιστοσελίδα τους ή επικοινωνώντας απευθείας μαζί τους. Αυτό θα σας βοηθήσει να προετοιμαστείτε αποτελεσματικά για το ταξίδι σας και να αποφύγετε προβλήματα και επιπλέον χρεώσεις.

Συμβουλές για το πακετάρισμα

Αυτές είναι σημαντικές συμβουλές για την πακετάριση και τη μεταφορά των αποσκευών σας που θα σας βοηθήσουν να διασφαλίσετε ότι το ταξίδι σας θα είναι ομαλό και ασφαλές:

1. **Τι να μεταφέρετε στις χειραποσκευές:** Πολύτιμα αντικείμενα όπως κοσμήματα, ηλεκτρονικός εξοπλισμός, μετρητά, κλειδιά, φάρμακα, έγγραφα και άλλα αντικείμενα αξίας προτιμούνται να τα έχετε στις χειραποσκευές σας. Έτσι, θα έχετε άμεση πρόσβαση σε αυτά.

2. **Προστασία ευαίσθητων αντικειμένων:** Εάν έχετε εύθραυστα αντικείμενα, όπως γυαλιά ηλίου ή ηλεκτρονικές συσκευές, προστατεύστε τα τυλίγοντάς τα με απαλό ύφασμα ή χαρτί.

3. **Ζύγισμα των αποσκευών:** Ζυγίστε τις αποσκευές σας πριν φύγετε για το αεροδρόμιο για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπερβαίνουν τα όρια βάρους της αεροπορικής εταιρείας. Έτσι, θα αποφύγετε τυχόν επιπλέον χρεώσεις.

4. **Προστασία των καταγεγραμμένων αποσκευών:** Κλείστε προσεκτικά όλα τα φερμουάρ και τις κλειδαριές της βαλίτσας, του σακιδίου ή της τσάντας σας, τυλίξτε τα με ελαστική μεμβράνη και ασφαλίστε με ιμάντα ή τοποθετήστε σε θήκη για να προστατεύσετε τις αποσκευές σας από ζημιές κατά τη μεταφορά.

5. **Αφαίρεση προηγούμενων ετικετών:** Πριν φύγετε, αφαιρέστε όλες τις παλιές ετικέτες από τις αποσκευές σας. Αυτό αποφεύγει τον κίνδυνο να καταλήξουν σε λάθος προορισμό.

6. **Ετικέτες επικοινωνίας:** Γράψτε τα στοιχεία επικοινωνίας σας σε μια ετικέτα και προσαρτήστε την σε κάθε καταγεγραμμένη αποσκευή. Αυτό θα βοηθήσει στην επιστροφή της αποσκευής σας σε περίπτωση που χαθεί ή καθυστερήσει.

7.  **Εύκολη αναγνώριση: Για να αποφύγετε τη σύγχυση, τοποθετήστε κάτι ευδιάκριτο, όπως μια κορδέλα ή ένα αυτοκόλλητο έντονου χρώματος, στις αποσκευές σας για να τις ξεχωρίζετε από άλλες αποσκευές κατά την παραλαβή.

Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι οι αποσκευές σας είναι προστατευμένες και έτοιμες για το ταξίδι σας. Καλό ταξίδι!

ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΤΗΣΗ

Μετά την προσγείωση του αεροπλάνου, η διαδικασία αποβίβασης και παραλαβής αποσκευών είναι σημαντικό μέρος του ταξιδιού σας. Εδώ είναι μερικές πρόσθετες συμβουλές που μπορεί να σας βοηθήσουν:

1. **Αστυνομικός Έλεγχος:** Σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδίως στις πτήσεις εξωτερικού, μπορεί να υποβληθείτε σε αστυνομικό έλεγχο στο αεροδρόμιο. Είναι σημαντικό να έχετε τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα, όπως ταυτότητα, διαβατήριο και βίζα, προσβάσιμα, για να διευκολύνετε τον έλεγχο.

2. **Αποσκευές:** Αφού αποβιβαστείτε από το αεροπλάνο, ακολουθήστε τις οδηγίες και τις πινακίδες για τον χώρο παραλαβής αποσκευών. Σε πολλά αεροδρόμια, υπάρχουν αρκετοί ιμάντες αποσκευών, και οι πληροφορίες για την πτήση σας και τη θέση παράδοσης αποσκευών θα εμφανίζονται σε ηλεκτρονικές πινακίδες.

3. **Προσοχή στις Αποσκευές:** Όταν παραλάβετε τις αποσκευές σας, είναι καλό να τις ελέγξετε για να βεβαιωθείτε ότι πρόκειται για τις δικές σας αποσκευές και ότι δεν έχετε πάρει καμία άλλη αποσκευή ακατάλληλα. Σε περίπτωση που αποδειχτεί ότι έχετε πάρει αποσκευή άλλου επιβάτη, μπορεί να σας ζητηθεί να την επιστρέψετε με δικά σας έξοδα ή να αντιμετωπίσετε πρόστιμο.

4. **Αναγνωρισιμότητα των Αποσκευών:** Για να βοηθήσετε στην αναγνώριση των αποσκευών σας, μπορείτε να τοποθετήσετε κάποιο διακριτικό, όπως μια κορδέλα ή ένα καρτελάκι με τα στοιχεία επικοινωνίας σας. Αυτό μπορεί να να διευκολύνει την αναγνώριση των αποσκευών σας και να τις προστατεύσει από τυχόν λάθη.

5. **Επαλήθευση των Αποσκευών:** Πριν φύγετε από τον χώρο παραλαβής αποσκευών, είναι σημαντικό να ελέγξετε τις αποσκευές σας για τυχόν ζημιές ή απώλεια. Αν παρατηρήσετε οποιεσδήποτε ασυνήθιστες ζημιές, επικοινωνήστε αμέσως με το αεροδρόμιο ή την αεροπορική εταιρεία για να αναφέρετε το περιστατικό.

6. **Ζύγισμα των Αποσκευών:** Πριν φύγετε για το αεροδρόμιο, είναι καλό να ζυγίσετε τις αποσκευές σας, ειδικά αν έχετε πολλές αποσκευές ή αν υπάρχουν περιορισμοί βάρους για την πτήση σας. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τυχόν επιπλέον χρεώσεις για υπέρβαση του ορίου βάρους.

Με την τήρηση αυτών των συμβουλών, μπορείτε να διευκολύνετε την αποβίβαση και την παραλαβή των αποσκευών σας στον προορισμό σας και να διασφαλίσετε ότι το ταξίδι σας θα είναι όσο το δυνατόν πιο άνετο και χωρίς απρόοπτα.

Πτήση με ανταπόκριση; Δείτε τι πρέπει να προσέξετε για τις αποσκευές σας

Αυτή η πρακτική συνήθως ισχύει για πτήσεις με τακτικές αεροπορικές εταιρείες. Σε περιπτώσεις όπου έχετε μια ενδιάμεση στάση, αλλά η τελική προορισμός σας είναι τελικός και έχετε κράτηση για μια συνεχόμενη πτήση προς αυτόν τον προορισμό, η αεροπορική εταιρεία θα μεριμνήσει για την μεταφορά των αποσκευών σας στον τελικό προορισμό χωρίς την ανάγκη επαναφόρτωσης των αποσκευών σας στην ενδιάμεση στάση. Αυτό το σύστημα συνήθως ισχύει για αεροπορικές εταιρείες που συνεργάζονται για συνδυασμένες πτήσεις.

Σε περιπτώσεις όπου παραμένετε σε ένα ενδιάμεσο αεροδρόμιο για περισσότερες από 24 ώρες, τότε μπορεί να υπάρχει η ανάγκη να παραλάβετε τις παραδοτέες αποσκευές σας και να τις παραδώσετε ξανά κατά την επόμενη πτήση. Αυτό γίνεται για λόγους ασφαλείας και ελέγχου αποσκευών. Όταν βρίσκεστε σε αεροδρόμιο για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι αεροπορικές εταιρείες μπορεί να σας ζητήσουν να παραλάβετε τις αποσκευές σας και να τις ξαναπαραδώσετε πριν την επόμενη πτήση για λόγους ασφαλείας και ελέγχου.

Πάντα είναι σημαντικό να επικοινωνείτε με την αεροπορική εταιρεία και να ρωτάτε σχετικά με τη διαχείριση των αποσκευών σας σε περίπτωση ενδιάμεσης στάσης, καθώς οι πρακτικές μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την αεροπορική εταιρεία και το αεροδρόμιο.

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό. View more
Accept
Decline