fbpx
Menu
Καππαδοκία

Το φθινόπωρο αναδεικνύει το ομορφότερο πρόσωπο της Καππαδοκίας

Η Καππαδοκία, με το απόκοσμο τοπίο της, αποτελεί προορισμό που θέλουν να εξερευνήσουν όλοι οι ταξιδιώτες που επισκέπτονται την Τουρκία.

Μοναδικοί βραχώδεις σχηματισμοί, υπέροχες υπόγειες πόλεις με σήραγγες μήκους δεκάδων μέτρων, σπίτια λαξευμένα στους βράχους, εκκλησίες, μοναστήρια, μοναδικές εμπειρίες με αερόστατα και φανταστικά ξενοδοχεία σε σπηλιές κάνουν τον τόπο αυτό ακαταμάχητο. Η Καππαδοκία κατά τους φθινοπωρινούς μήνες, όταν βρίσκεται στα καλύτερά της, με  τη μέση θερμοκρασία να πέφτει σε πιο ήπια επίπεδα και τη φύση να «ντύνεται» σε καφέ τόνους, ξεκινά να υποδέχεται τους επισκέπτες της. Αυτή είναι μια λίστα με δραστηριότητες που δεν πρέπει να παραλείψει κανένας ταξιδιώτης όσο απολαμβάνει τη ζεστασιά του φθινοπώρου στην Καππαδοκία.

Ταξίδι στον ουρανό με αερόστατο

Οι δραστηριότητες στην Καππαδοκία περιλαμβάνουν πάντα την πτήση με ένα πολύχρωμο αερόστατο. Τα αερόστατα, που λειτουργούν με θερμό αέρα και απογειώνονται νωρίς το πρωί για μια περιήγηση στον ουρανό, επιτρέπουν στους επισκέπτες να δουν τις παγκοσμίου φήμης Καμινάδες των Νεραϊδών από ύψος 800 μέτρων. Αυτή η περιήγηση στον ουρανό αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για όμορφες φωτογραφίες και βίντεο.

 

Οι Καμινάδες των Νεραϊδών το φθινόπωρο

Οι Καμινάδες των Νεραϊδών, που σχηματίστηκαν κατά τη διάρκεια χιλιάδων ετών, είναι το πρώτο πράγμα που έρχεται στον νου όποιου σκέφτεται την Καππαδοκία. Η βροχή και ο άνεμος, στο πέρασμα του χρόνου,  διαμόρφωσαν τα μαλακά στρώματα τα οποία σχηματίστηκαν από τη λάβα και τη στάχτη που εκτόξευσαν κατά καιρούς διάφορα ηφαίστεια, όπως το Erciyes (Έρτιες), το Hasandağ (Χασαντάγ) και το Güllüdağ (Γκιουλουντάγ), με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν οι σημερινές Καμινάδες των Νεραϊδών.  Μολονότι η περιοχή αυτή είναι εκπληκτική καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, η καλύτερη εποχή για να τις επισκεφθεί κανείς και να απολαύσει το ιδανικό αυτό τοπίο είναι ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος. Καθώς η Καππαδοκία παραδίδεται στο φθινόπωρο, ο ήπιος καιρός κάνει το ταξίδι αυτό ακόμη πιο αξέχαστο.

 

Οι εκπληκτικές υπόγειες πόλεις

Το Υπαίθριο Μουσείο Göreme (Γκιορεμέ), που συμπεριλήφθηκε στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 1985, είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής. Το Γκιορεμέ ξεχωρίζει χάρη στα μοναστήρια και στις εκκλησίες της παλαιοχριστιανικής περιόδου που είναι λαξευμένα στους βράχους και διακοσμημένα με νωπογραφίες εμπνευσμένες από τους πιο σημαντικούς αγίους. Οι Υπόγειες Πόλεις, που χρονολογούνται από τον 7ο-8ο αιώνα π.Χ., είναι ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Καππαδοκίας, δίνοντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή, τόσο με τη μαγεία της φύσης, όσο και την ιστορία και τα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα που εμπνεύστηκαν οι ιθύνοντες νόες ανάμεσα στους αρχαίους κατοίκους της περιοχής. Αυτές οι υπόγειες πόλεις, όπως οι Kaymaklı (Καϊμακλί), Derinkuyu (Ντερίνκουγιου), Özkonak (Όζκονακ) και Mazı (Μαζί), ήταν λαξευμένες σε βράχους από τόφφο και όλες περιλάμβαναν θαλάμους, διαδρόμους, κελάρια, αποθήκες τροφίμων, κουζίνες, αχυρώνες, χώρους εξαερισμού και ναούς, με τη δυνατότητα να φιλοξενούν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους ταυτόχρονα.

Άλλα αξιοσημείωτα αξιοθέατα της περιοχής είναι το Κάστρο Ortahisar (Ορταχισάρ), ένας από τους πρώτους πολυώροφους οικισμούς στον κόσμο, η Κοιλάδα Devrent (Ντεβρέντ), γνωστή για την καμινάδα των νεραϊδών σε σχήμα καμήλας, και οι καμινάδες των νεραϊδών Üç Güzeller (Ουτς Γκιουζελέρ), δηλαδή ένα σύμπλεγμα τριών καμινάδων που έχουν χαρακτηριστεί ως πατέρας, μητέρα και παιδί. Το Paşabağı (Πασαμπαέ), το οποίο φιλοξενεί την πιο διάσημη από τις καμινάδες των νεραϊδών, και το Mustafapaşa (Μουσταφαπασά), το οποίο έχει επιλεγεί ως ένα από τα καλύτερα τουριστικά χωριά του κόσμου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO), συγκαταλέγονται επίσης στα αξιοθέατα που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθεί κανείς στην Καππαδοκία.

Πολυτελείς εμπειρίες σε ξενοδοχεία μέσα σε σπηλιές

Τα πολυτελή ξενοδοχεία μέσα σε σπηλιές στην Καππαδοκία συνδυάζονται ιδανικά με το συγκλονιστικό τοπίο της περιοχής, προσφέροντας στους επισκέπτες μια μοναδική εμπειρία ζωής. Τα ξενοδοχεία αυτά, που είναι λαξευμένα σε σπηλιές και διαθέτουν όλες τις σύγχρονες ανέσεις, χαρακτηρίζονται από έναν σχεδιασμό με μυστικιστικές αναφορές και χαλαρωτική ατμόσφαιρα. Μια από τις πλέον μοναδικές εμπειρίες που μπορείτε να χαρίσετε στον εαυτό σας κατά τη διάρκεια της διαμονής σας σε αυτή την περιοχή μέσα στη δροσιά του φθινοπώρου είναι ένα ποτήρι από τα τοπικά κρασιά, καθώς απολαμβάνετε τη θέα του ηλιοβασιλέματος. Μπορείτε να ξεκινήσετε τη μέρα σας με μια βουτιά στις εξωτερικές πισίνες που περιβάλλονται από βράχια και να την ολοκληρώσετε με ένα χαλαρωτικό μασάζ στα σπα.

 

Μια οινοπαραγωγική παράδοση με ρίζες που χάνονται στον χρόνο

Μη φύγετε από την Καππαδοκία, μια περιοχή με παράδοση στο κρασί χιλιάδων χρόνων, προτού δοκιμάσετε τα υπέροχα κρασιά της. Οι καρποί από αυτά τα εξαιρετικά αμπέλια οφείλουν τη μοναδική τους γεύση στους ηφαιστειακούς τόφφους, οι οποίοι εμπλουτίζουν τη γεύση ποικιλιών αμπέλου της Ανατολίας όπως οι Öküzgözü (Οκιουζγκεζέ), Kalecik Karası (Καλετσίκ Καρασί), Boğazkere (Μποαζκερέ), Narince (Ναρίντσε) και Emir (Εμίρ). Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας στην Καππαδοκία, μπορείτε να επισκεφθείτε οινοποιεία που λειτουργούν όλο το χρόνο ή να συμμετάσχετε σε εκδηλώσεις γευσιγνωσίας που διοργανώνουν γνωστοί οινοποιοί.

Τοπικές γεύσεις

Η Καππαδοκία, με τη μοναδική γεωγραφία της, διαθέτει επίσης μια κουζίνα γεμάτη νοστιμιές. Το μοναδικό πιάτο της Καππαδοκίας, που είναι γνωστή για τα κεραμικά της, είναι το κεμπάπ σε πήλινο δοχείο (testi kebabı). Κρέας, λαχανικά και φακές μαγειρεύονται για ώρες σε παραδοσιακούς πήλινους φούρνους, μέσα σε ένα σφραγισμένο πήλινο δοχείο. Άλλες τοπικές γεύσεις που πρέπει να δοκιμάσετε περιλαμβάνουν το Nevşehir mantısı (Νεβσεχίρ μαντισί) – ραβιόλι του Νεβσεχίρ, το Köftür (Κιοφτούρ) – τουρκικό γλύκισμα που παρασκευάζεται με χυμό σταφυλιών από τα σταφύλια της περιοχής, το Kuru Kaymak (Κουρού Καϊμάκ) – ξηρή  κρέμα, η οποία συνήθως σερβίρεται με βιολογικό μέλι και το Tereyağlı un helvası (Τερεγιάλ ουν χέλβασι) – χαλβάς από αλεύρι με βούτυρο.

Πηγή

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό. View more
Accept
Decline