fbpx
Menu

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ

Για να ταξιδέψετε, πρέπει να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα έγγραφα για το ταξίδι σας και να είστε έτοιμοι να τα προβάλετε στους χώρους του  αεροδρομίου όποτε σας ζητηθεί. Σε περίπτωση που οι επιβάτες δεν έχουν τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα, υπάρχει πιθανότητα να μην τους επιτραπεί να επιβιβαστούν στο αεροπλάνο ή να εισέλθουν στη χώρα προορισμού τους.

 

  • Πτήσεις εσωτερικού και χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτούν την παρουσία ταυτότητας νέου τύπου (με λατινικούς χαρακτήρες) ή διαβατηρίου που είναι σε ισχύ. Όσον αφορά τους κατόχους διαβατηρίων που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απαιτείται η παρουσία του διαβατηρίου και των αντίστοιχων θεωρήσεων (visa) ή άδειας παραμονής.
  • Για πτήσεις προς χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απαιτείται η παρουσία διαβατηρίου, καθώς και της αντίστοιχης θεώρησης (visa) ή άδειας παραμονής. Για πληροφορίες σχετικά με το εάν απαιτείται θεώρηση, παρακαλείστε να επισκεφθείτε τις επίσημες κυβερνητικές υπηρεσίες της χώρας προορισμού σας.
  • Για βρέφη και παιδιά ηλικίας έως 12 ετών:

    Για πτήσεις εσωτερικού, απαιτείται η παρουσία ενός από τα ακόλουθα: διαβατήριο, βιβλιάριο υγείας ή πιστοποιητικό γεννήσεως με φωτογραφία και σφραγίδα από δημόσιο φορέα.

    Για πτήσεις προς χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απαιτείται η παρουσία διαβατηρίου.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Για ενήλικες και παιδιά άνω των 12 ετών, εάν είστε υπήκοος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι υποχρεωτικό να προβάλετε την εθνική ταυτότητά σας ή το διαβατήριό σας όταν ταξιδεύετε ανάμεσα σε κράτη μέλη της ΕΕ που ανήκουν στη Ζώνη Σένγκεν. Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και όταν δεν υπάρχει έλεγχος διαβατηρίων στα σύνορα εντός της Ζώνης Σένγκεν, συνιστάται να έχετε πάντα μαζί σας το διαβατήριό σας ή την ταυτότητά σας, προκειμένου να μπορείτε να αποδείξετε την ταυτότητά σας εάν σας ζητηθεί, για παράδειγμα από την αστυνομία ή κατά την επιβίβασή σας σε αεροπλάνο και άλλες περιπτώσεις. Τα κράτη μέλη της ΕΕ που ανήκουν στη Ζώνη Σένγκεν έχουν τη δυνατότητα να επιβάλουν εθνικούς κανόνες που απαιτούν την παρουσία εγγράφων ταυτοποίησης όταν βρίσκεστε στην επικράτειά τους. Σημειώνεται ότι άδειες οδήγησης, ταχυδρομικές και τραπεζικές κάρτες και φορολογικές κάρτες δεν θεωρούνται έγκυρα ταξιδιωτικά έγγραφα ή αποδεικτικά στοιχεία ταυτότητας.

Αν κατέχετε ταυτότητα Νέου Τύπου, ανεξάρτητα από το εάν είναι χειρόγραφη ή μηχανογραφημένη και βρίσκεται σε καλή κατάσταση, μπορείτε να ταξιδέψετε από και προς την Ιρλανδία και την Κροατία χωρίς προβλήματα. Αυτές οι χώρες, παρόλο που είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν ανήκουν στη Ζώνη Σένγκεν. Επιπλέον, το Βατικανό, η Σαν Μαρίνο (στην Ιταλία) και το Μονακό (στη Γαλλία), που δεν είναι μέλη της ΕΕ, δεν έχουν συνοριακούς ελέγχους και ισχύει η ίδια πολιτική όπως για τα μέλη της Ζώνης Σένγκεν για την είσοδο σε αυτές τις χώρες.

Μόνο με τη χρήση της ταυτότητάς σας μπορείτε να ταξιδέψετε σε χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή της Ζώνης Σένγκεν. Οι χώρες που έχουν προσχωρήσει πλήρως στη Συνθήκη Σένγκεν είναι οι εξής: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Ελβετία, Ελλάδα, Εσθονία, Ιταλία, Ισπανία, Κύπρος, Λεττονία, Λιθουανία, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ουγγαρία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία και Φινλανδία, καθώς και η Ισλανδία και η Νορβηγία (οι οποίες δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση).

Για ταξίδια ενηλίκων προς τις χώρες Αλβανία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Γεωργία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Σερβία (εκτός Κοσσυφοπεδίου) και Τουρκία, επιτρέπεται η χρήση μόνο της ταυτότητας νέου τύπου (με λατινικούς χαρακτήρες).

Εντούτοις, σημειώνεται ότι επειδή αυτές οι χώρες δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή τη Ζώνη Σένγκεν, το επιτρεπόμενο διάστημα παραμονής μπορεί να είναι περιορισμένο, και οι προϋποθέσεις μπορεί να αλλάξουν. Επομένως, συνιστάται να ελέγχετε τις πρόσφατες πληροφορίες πριν από το ταξίδι σας.

Εάν το ταξίδι σας είναι προς χώρες εκτός της Συνθήκης Σένγκεν, θα πρέπει να έχετε πάντα μαζί σας το διαβατήριό σας, καθώς επίσης, να ελέγχετε εάν η χώρα προορισμού σας ή ενδιάμεσου σταθμού απαιτεί βίζα και να διασφαλίσετε ότι έχετε εισιτήριο μετ’ επιστροφής.

ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Το διαβατήριο είναι το ισχυρότερο ταξιδιωτικό έγγραφο που πρέπει να έχετε σε κάθε ταξίδι σας σε οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο. Για την έκδοσή του, χρειάζεστε τα εξής δικαιολογητικά:

1. Πρόσφατη έγχρωμη φωτογραφία διαβατηρίου.
2. 2 φωτοτυπίες ταυτότητας.
3. Παράβολο αξίας 85€ (e-παράβολο).

Είναι σημαντικό να έχετε το διαβατήριο σας πάντοτε μαζί σας κατά τη διάρκεια των ταξιδιών, καθώς αποτελεί το αποδεικτικό ταυτοπροσωπίας μιας χώρας και είναι απαραίτητο για την είσοδο και τη διαμονή σε άλλες χώρες. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την διαδικασία έκδοσης, μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα αρμόδιου αρχηγού ή υπηρεσίας της χώρας σας.

Η διάρκεια του νέου διαβατηρίου εξαρτάται από την ηλικία του κατόχου:

1. Για ενήλικες και ανηλίκους άνω των 14 ετών, το διαβατήριο έχει ισχύ πέντε χρόνια από την ημερομηνία έκδοσης.

2. Για τους υπόλοιπους ανηλίκους (έως 14 ετών), το διαβατήριο έχει ισχύ τρία χρόνια από την ημερομηνία έκδοσης.

Το διαβατήριο που χορηγείται κατ’ εξαίρεση έχει ισχύ 13 μήνες. Ωστόσο, ο κάτοχος του διαβατηρίου υποχρεούται να το παραδώσει προς ακύρωση στην υπηρεσία που κατέθεσε το αίτημα πριν τη λήξη της ισχύος του, εφόσον εκλείψει η αιτία για την οποία εκδόθηκε ή παρέλθει το χρονικό διάστημα για το οποίο άρθηκε το μέτρο απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Η Κεντρική Υπηρεσία εκδίδει το διαβατήριο εντός 3 εργάσιμων ημερών από την παραλαβή όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών.

Αν το διαβατήριό σας λήγει σύντομα, θα πρέπει να προσέξετε τις απαιτήσεις της χώρας προορισμού σας. Πολλές χώρες απαιτούν από τα διαβατήρια να έχουν εγκυρότητα για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μετά την ημερομηνία επιστροφής από το ταξίδι. Αυτό το χρονικό διάστημα μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη χώρα προορισμού, την εθνικότητά σας και άλλους παράγοντες.

Για να είστε σίγουροι ότι το διαβατήριό σας είναι εγκυρό για το ταξίδι σας, πρέπει να ελέγξετε τις απαιτήσεις διαβατηρίου και βίζας για όλες τις χώρες που θα επισκεφθείτε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας. Βεβαιωθείτε ότι το διαβατήριό σας έχει την κατάλληλη ισχύ για να καλύψει ολόκληρο το ταξίδι σας, συμπεριλαμβανομένης της ημερομηνίας επιστροφής. Αν το διαβατήριό σας λήγει πολύ κοντά στην ημερομηνία επιστροφής, θα πρέπει να το ανανεώσετε πριν από το ταξίδι σας, προκειμένου να αποφύγετε προβλήματα και καθυστερήσεις στα σύνορα.

ΘΕΩΡΗΣΕΙΣ

Ως υπήκοος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν χρειάζεστε θεώρηση όταν ταξιδεύετε εντός της ΕΕ. Μπορείτε να εισέρχεστε και να κυκλοφορείτε ελεύθερα σε άλλες χώρες της ΕΕ με την ταυτότητά σας ή το διαβατήριό σας χωρίς να απαιτείται θεώρηση.

Αν χρειάζεστε πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες και τις προϋποθέσεις έκδοσης θεωρήσεων (visas) για ταξίδια στο εξωτερικό, μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας στον παραπάνω σύνδεσμο: [https://www.mfa.gr/theoriseis-eisodou-visas/theoriseis-gia-ellines-pou-taxidevoun-sto-exoteriko/](https://www.mfa.gr/theoriseis-eisodou-visas/theoriseis-gia-ellines-pou-taxidevoun-sto-exoteriko/).

Επιπλέον, για την υποβολή αιτήσεων για θεωρήσεις, μπορείτε να επισκεφθείτε τα Γραφεία Υποδοχής Αιτήσεων της Διεύθυνσης Διαβατηρίων της Ελληνικής Αστυνομίας σε πολλά σημεία σε όλη την επικράτεια. Επίσης, υπάρχουν 151 Προξενικές Αρχές της Ελλάδας στο εξωτερικό που μπορούν να παράσχουν πληροφορίες και υποστήριξη για θεωρήσεις.

ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ  ΆΔΕΙΕΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ  

Από το 2013, όλες οι νέες άδειες οδήγησης που εκδίδονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν τυποποιημένη μορφή, που αποτελείται από μια πλαστική κάρτα με φωτογραφία, σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας και διαθέτει βελτιωμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας.

Εάν έχετε μια παλαιότερη άδεια οδήγησης, μπορείτε να συνεχίσετε να τη χρησιμοποιείτε. Ωστόσο, όταν ανανεώσετε την άδεια σας, θα σας χορηγηθεί μια νέα άδεια οδήγησης στη νέα μορφή. Αυτή η μετάβαση στο νέο τυποποιημένο τύπο άδειας οδήγησης θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το 2033, εάν διαθέτετε παλαιότερο τύπο άδειας.

Η άδεια οδήγησής σας, εάν έχει εκδοθεί από χώρα της ΕΕ, αναγνωρίζεται σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Εάν μετακομίσετε σε μια άλλη χώρα της ΕΕ, κατά κανόνα δεν θα χρειαστεί να αντικαταστήσετε την άδειά σας. Μπορείτε να οδηγείτε στη νέα χώρα με την άδεια που διαθέτετε, υπό τον όρο ότι η άδειά σας είναι εξακόλουθ σε ισχύ, έχετε συμπληρώσει το κατάλληλο όριο ηλικίας για την οδήγηση οχήματος ισοδύναμης κατηγορίας και δεν έχει ανασταλεί, περιοριστεί ή ανακληθεί στη χώρα έκδοσης.

ΠΑΙΔΙΑ

Όταν παιδιά ταξιδεύουν στο εξωτερικό, υπάρχουν διάφοροι κανόνες και απαιτήσεις που μπορεί να ισχύουν για την ταξιδιωτική τους ταυτότητα. Εδώ είναι ορισμένα σημαντικά στοιχεία:

1. **Διαβατήριο ή Δελτίο Ταυτότητας:** Ανάλογα με τη χώρα και την ηλικία του παιδιού, μπορεί να απαιτείται έγκυρο διαβατήριο ή δελτίο ταυτότητας για ταξίδια στο εξωτερικό. Γενικά, παιδιά άνω των 12 ετών συχνά απαιτείται να διαθέτουν αυτονόμως έγκυρα ταξιδιωτικά έγγραφα.

2. **Έγγραφα Συναίνεσης:** Αν το παιδί ταξιδεύει μόνο του ή με ενήλικες που δεν είναι οι νόμιμοι κηδεμόνες του, ή με έναν μόνο από τους γονείς του, ενδέχεται να απαιτείται ένα επιπλέον έγγραφο συναίνεσης, υπογεγραμμένο από τους γονείς, τον δεύτερο γονέα ή το νόμιμο κηδεμόνα. Οι απαιτήσεις αυτές διαφέρουν από χώρα σε χώρα, και θα πρέπει να ενημερωθείτε για τις απαιτήσεις της χώρας καταγωγής σας και της χώρας προορισμού πριν από το ταξίδι.

3. **Αεροπορικές Απαιτήσεις:** Όταν ταξιδεύετε με αεροπορική εταιρία, συνιστάται να ενημερώνεστε προηγουμένως για τις απαιτήσεις της συγκεκριμένης αεροπορικής εταιρίας, διότι ορισμένες από αυτές μπορεί να απαιτούν έγγραφα όπως άδειες εξόδου ή εισόδου για ανηλίκους. Οι αεροπορικές εταιρίες συνήθως διαθέτουν ειδικά έντυπα για τέτοιες περιπτώσεις.

Πάντα είναι σημαντικό να ελέγχετε τις απαιτήσεις και τα έγγραφα που απαιτούνται για ταξίδια με παιδιά σε προορισμούς εκτός της χώρας σας, διότι αυτές μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τη χώρα προορισμού και την χώρα καταγωγής.

ΥΠΗΚΟΟΙ ΤΡΙΤΩΝ ΧΩΡΩΝ

Για ταξίδια στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), η πρόσβαση και οι απαιτήσεις θεώρησης μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την χώρα καταγωγής σας και τον προορισμό σας. Εδώ είναι ορισμένα βασικά στοιχεία:

1. **Διαβατήριο:** Κατά κανόνα, για ταξίδια στην ΕΕ, απαιτείται έγκυρο διαβατήριο.

2. **Θεώρηση:** Οι πολίτες υπηκόοι ορισμένων χωρών δεν χρειάζονται θεώρηση για να επισκεφθούν την ΕΕ για περίοδο έως τρεις μήνες. Οι χώρες αυτές συμπεριλαμβάνουν την Αυστραλία, τον Καναδά, την Ιαπωνία, τη Νέα Ζηλανδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, οι λεπτομέρειες μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τη χώρα. Για τον συγκεκριμένο κατάλογο των χωρών και άλλες πληροφορίες, πρέπει να επικοινωνήσετε με την πλησιέστερη προξενική αρχή της χώρας της ΕΕ ή να ελέγξετε τον ιστότοπό τους.

3. **Άλλες Διατάξεις:** Αν έχετε ήδη λάβει θεώρηση από χώρα που εφαρμόζει πλήρως τους κανόνες της συμφωνίας Σένγκεν, τότε έχετε το δικαίωμα να ταξιδέψετε σε άλλες χώρες Σένγκεν χωρίς να χρειαστεί να ζητήσετε επιπλέον θεώρηση. Επιπλέον, μια έγκυρη άδεια διαμονής από χώρα Σένγκεν μπορεί να ισοδυναμεί με θεώρηση. Ωστόσο, για ορισμένες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία, ενδέχεται να χρειαστεί να αιτηθείτε εθνική θεώρηση.

Είναι σημαντικό να ελέγχετε τις απαιτήσεις θεώρησης για τον προορισμό σας και να επικοινωνείτε με την αντίστοιχη πρεσβεία ή προξενική αρχή για περισσότερες λεπτομέρειες πριν από το ταξίδι σας.

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό. View more
Accept
Decline