fbpx
Menu

ΤΑΞΙΔΙ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ & ΒΡΕΦΗ

Το αεροπλάνο αποτελεί το πιο βολικό μέσο για να ταξιδέψετε με το παιδί σας, καθώς γλιτώνετε ένα πολύωρο ταξίδι με το καράβι ή το αυτοκίνητο και την ταλαιπωρία που μπορεί αυτό να συνεπάγεται για εσάς αλλά και για το μωρό σας.

Ποια είναι η ηλικία μέχρι την οποία η αεροπορική εταιρεία θεωρεί έναν επιβάτη ως παιδί, βρέφος ή ενήλικα, εξαρτάται από την πολιτική της κάθε εταιρείας. Συνήθως, όμως, η απόδοση αυτών των κατηγοριών ηλικίας διαμορφώνεται ως εξής:

1. Βρέφη: Συνήθως θεωρούνται βρέφη τα παιδιά κάτω του ενός έτους. Οι αεροπορικές εταιρείες προσφέρουν ειδικές υπηρεσίες και ρυθμίσεις για τη μεταφορά βρεφών.

2. Παιδιά: Συνήθως, παιδιά θεωρούνται εκείνα που είναι ηλικίας από 2 έως 11 ετών, αν και η κατηγορία αυτή μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την αεροπορική εταιρεία.

3. Ενήλικες: Συνήθως, ενήλικες θεωρούνται όσοι είναι 12 ετών και άνω.

Οι ακριβείς ηλικιακές κατηγορίες και πολιτικές διαφέρουν ανάλογα με την αεροπορική εταιρεία, οπότε είναι σημαντικό να ελέγξετε τους όρους και τις πολιτικές της συγκεκριμένης αεροπορικής εταιρείας που σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε για το ταξίδι σας.

Τροφές για βρέφη σε χειραποσκευές και επιβίβαση με προτεραιότητα.

Οι γονείς έχουν το δικαίωμα να φέρουν μαζί τους στο αεροπλάνο βρεφικές τροφές. Οι κανόνες σχετικά με τα υγρά στις χειραποσκευές, που ισχύουν για τους ενήλικες επιβάτες, δεν ισχύουν για το νερό, τα τρόφιμα ή το γάλα για βρέφη. Ωστόσο, ενδέχεται να σας ζητηθεί να δοκιμάσετε το γάλα ή τα τρόφιμα κατά τον έλεγχο ασφαλείας στο αεροδρόμιο. Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες διαθέτουν φούρνο μικροκυμάτων στο αεροπλάνο, προκειμένου να μπορείτε να ζεστάνετε το γάλα ή το φαγητό του μωρού. Επιπλέον, συνιστούν σε οικογένειες με παιδιά να επιβιβάζονται πριν από τους υπόλοιπους επιβάτες, προκειμένου να τους βοηθήσουν να τακτοποιηθούν.

Για τη μεταφορά παιδιών ηλικίας έως 2 ετών, ισχύουν οι ακόλουθοι όροι:

Μέχρι το τέλος του ταξιδιού, το βρέφος δεν πρέπει να έχει συμπληρώσει δύο χρόνια. Σε περίπτωση που το βρέφος κλείνει τα δύο έτη κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, θα πρέπει να του εκδώσετε ξεχωριστό εισιτήριο ως παιδί για τη συγκεκριμένη πτήση.

Για τη μετακίνηση βρεφών απαιτείται η παρουσία ενήλικα συνοδού ηλικίας άνω των 18 ετών, εκτός αν πρόκειται για έναν από τους γονείς.

Στις αεροπορικές μετακινήσεις βρεφών εντός Ελλάδος, απαιτούνται ταξιδιωτικά έγγραφα για την αναγνώριση της ταυτότητάς τους, όπως το διαβατήριο, το πιστοποιητικό γέννησης με πρόσφατη φωτογραφία που έχει επικυρωθεί από αρμόδια δημόσια αρχή, ή το βιβλιάριο υγείας με πρόσφατη φωτογραφία.

Σε αεροπορικές μετακινήσεις βρεφών εκτός Ελλάδας, απαιτείται μόνο το διαβατήριο για την αναγνώριση της ταυτότητάς τους.

Βρέφη που είναι ηλικίας έως 7 ημερών δεν επιτρέπεται να ταξιδεύουν, εκτός αν υπάρχουν ιατρικοί λόγοι που πρέπει να επιβεβαιώνονται με αντίστοιχα ιατρικά έγγραφα.

Η θέση των βρεφών στο αεροσκάφος

Τα βρέφη στο αεροσκάφος δεν κατέχουν δική τους θέση. Κατά την διάρκεια της προσγείωσης, της απογείωσης, καθώς και κατά τη διάρκεια αναταράξεων, τα βρέφη πρέπει να βρίσκονται στην αγκαλιά του συνοδού και να είναι δεμένα με ειδική ζώνη, η οποία συνδέεται με τη ζώνη ασφαλείας του συνοδού.

Ο αριθμός των βρεφών που μπορούν να επιβιβαστούν σε κάθε αεροσκάφος εξαρτάται από τον αριθμό των διαθέσιμων μασκών οξυγόνου και των ζωνών ασφαλείας για βρέφη που υπάρχουν στο αεροσκάφος.

Αν επιθυμείτε να ταξιδέψετε το μωρό σας σε ένα βρεφικό κάθισμα, αντί να το κρατάτε στην αγκαλιά σας, απαιτείται να κρατήσετε κανονική θέση επιβάτη και να καταβάλετε το ναύλο που ισχύει για παιδιά, εφόσον η κλάση του επιλεγμένου ναύλου προβλέπει παιδική χρέωση. Σε αυτήν την περίπτωση, το βρεφικό κάθισμα θα είναι τοποθετημένο στη θέση του κανονικού καθίσματος επιβάτη.

Χρεώσεις Εισιτηρίων

Για το βρέφος εκδίδεται κανονικά εισιτήριο, παρόμοιο με το εισιτήριο του ενήλικα και του παιδιού. Συνήθως, το αντίτιμο που καταβάλλετε για το εισιτήριο του βρέφους είναι μειωμένο και εξαρτάται από την τιμή που καταβάλλει ο ενήλικας για τη συγκεκριμένη πτήση. Σε γενικές γραμμές, αυτό το αντίτιμο αντιστοιχεί συνήθως στο περίπου 15% της αξίας του αεροπορικού εισιτηρίου του ενήλικα. Ωστόσο, αυτό μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τους κανόνες κάθε αεροπορικής εταιρείας. Σημειώστε ότι οι low-cost αεροπορικές εταιρείες μπορεί να μην προσφέρουν αυτήν τη μειωμένη τιμή για τα βρέφη.

Αποσκευές Βρεφών

Βρέφη που είναι ηλικίας 0 έως 2 ετών (μέχρι και μία μέρα πριν το βρέφος κλείσει τα 2 έτη) έχουν τις παρακάτω διατάξεις σχετικά με τη μεταφορά των αποσκευών και των παιδικών καροτσιών:

1. Επιτρεπόμενο όριο βάρους αποσκευής: 10 κιλά, εφόσον ο τύπος του ναύλου του συνοδού συμπεριλαμβάνει δωρεάν αποσκευή.

2. Μέγιστη διάσταση αποσκευής: Έως 158 εκατοστά ή 62 ίντσες, υπολογιζόμενη από το άθροισμα του συνόλου των τριών διαστάσεων (μήκος, ύψος, πλάτος).

3. Η απαραίτητη βρεφική διατροφή, το πτυσσόμενο παιδικό καρότσι ή το βρεφικό κάθισμα δεν συμπεριλαμβάνονται στον έλεγχο αποσκευών και μεταφέρονται δωρεάν.

4. Μπορείτε να μεταφέρετε ένα πτυσσόμενο παιδικό καρότσι μαζί με το βρέφος. Το καρότσι δεν χρεώνεται και μπορεί να μεταφερθεί στο χώρο των αποσκευών και όχι στην καμπίνα του αεροσκάφους.

5. Το παιδικό καρότσι μπορείτε να το παραδώσετε μαζί με τις αποσκευές σας ή, αν επιθυμείτε να το χρησιμοποιήσετε για τη μεταφορά του μωρού σας, να το παραδώσετε στη σκάλα του αεροπλάνου πριν την επιβίβασή σας.

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό. View more
Accept
Decline