fbpx
Menu
ταξίδι με αεροπλάνο

Κορονοϊός: Πόσο επικίνδυνο είναι τελικά το ταξίδι με αεροπλάνο;

Κορονοϊός: Πόσο επικίνδυνο είναι τελικά το ταξίδι με αεροπλάνο;

Την χειρότερη κρίση στην 100ετή ιστορία της αντιμετωπίζει η παγκόσμια αεροπορική βιομηχανία, καθώς ο φόβος της πτήσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας μείωσε δραστικά την παγκόσμια εναέρια κυκλοφορία, με τους αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς να αποτελούν ένα ακόμη σοβαρό πλήγμα.

Τα αεροδρόμια και οι πτήσεις πλέον πραγματοποιούνται κανονικά και το μόνο που μας υπενθυμίζει ότι ο πλανήτης βάλλεται από την Covid-19 είναι οι μάσκες που είναι αναγκασμένοι να φορούν οι επιβάτες αλλά και οι αποστάσεις που πρέπει να κρατούν μεταξύ τους.

Υπάρχει, ακόμη όμως μεγάλος φόβος για τις αερομεταφορές, βασισμένος στο γεγονός ότι τα αεροσκάφη είναι περιορισμένοι χώροι, όπου συνωστίζονται ένας αριθμός ανθρώπων για μεγάλα χρονικά διαστήματα, δημιουργώντας την αντίληψη ότι τα αεροπλάνα είναι ένα εξαιρετικά επικίνδυνο μέρος.

Ωστόσο, πολλοί επιστημονικοί εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι τα αεροσκάφη είναι περισσότερο ασφαλή από οποιονδήποτε αντίστοιχο δημόσιο μέσο και εν τέλει η πιθανότητα μόλυνσης τόσο των επιβατών όσο και του πληρώματος είναι σχετικά μικρές και ο η κινδυνολογία αβάσιμη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα που ενισχύει αυτή την άποψη αποτελεί η περίπτωση της πτήσης από τις ΗΠΑ προς την Ταιβάν τον Μάρτιο, όπου παρόλο που 12 επιβάτες βρέθηκαν θετικοί στην Covid19, οι υπόλοιποι 328 επιβάτες της πτήσης δεν φαίνεται να μολύνθηκαν.

Και ενώ σίγουρα υπάρχουν περιπτώσεις μολυσμένων επιβατών που μεταδίδουν τον ιό στο πλήρωμα και στους υπόλοιπους ταξιδιώτες, τα ποσοστά μετάδοσης είναι χαμηλά.

Μια εξήγηση, λοιπόν για το φαινομενικά χαμηλό επίπεδο επικινδυνότητας είναι ότι ο αέρας στο αεροπλάνο ανανεώνεται κάθε 3 λεπτά χάρη στα φίλτρα (HEPA) που υπάρχουν στα κλιματιστικά και είναι σχεδιασμένα να παγιδεύουν το 99.99% των σωματιδίων.

Οι κενές θέσεις ανάμεσα στους επιβάτες αποτελεί ακόμη έναν λόγο, καθώς τα καθίσματα αποτελούν ένα είδος εμπόδιου της μετάδοσης του ιού. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες στατιστικά τα καθίσματα που βρίσκονται στο παράθυρο είναι πιο ασφαλή από τα μεσαία ή αυτά του διαδρόμου.

Παράλληλα έχουν εφαρμοστεί από τις αεροπορικές εταιρείες αυστηρά πρωτόκολλα για τους ταξιδιώτες, όπως το check in να πραγματοποιείται online, υποχρεωτική χρήση μάσκας, συνεχής έλεγχος της θερμοκρασίας τους, εντατικός καθαρισμός της καμπίνας του αεροσκάφους και περιορισμένη κίνηση των επιβατών κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Πολλές εταιρείες μάλιστα ερευνούν επίσης άλλους τρόπους βελτίωσης της ασφάλειας, υποχρεώνοντας τους τουρίστες να ζητούν άδεια για τη χρήση της τουαλέτας, ενώ έχουν μειώσει την υπηρεσία του φαγητού ή του ποτού για να περιορίσουν την επαφή αυτών με το πλήρωμα.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο χώρος του αεροσκάφους είναι ένα πολύ πειθαρχημένο περιβάλλον, αφού επιβάτες συμμορφώνονται εύκολα στις υποδείξεις του πληρώματος κάτι που το καθιστά ίσως και το πιο ασφαλές μεταφορικό μέσο, κάνοντας τις πιθανότητες μόλυνσης μηδαμινές.

Πηγή

Περισσότερα Ταξιδιωτικά Νέα

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό. View more
Accept
Decline