Η Airbus εμπνέεται απ’ τις χήνες κι εξοικονομεί καύσιμα

Η Airbus παρουσίασε στην αεροπορική έκθεση του Ντουμπάι τη συγκεκριμένη τεχνική πτήσης, χάρη στην οποία κάθε αεροσκάφος θα μπορεί να εξοικονομεί καύσιμα 5-10% ανά ταξίδι.

Ειδικότερα, τα πουλιά πετούν και τα φτερά τους σπρώχνουν τον αέρα προς τα πίσω, δημιουργώντας στροβιλισμούς. Αυτός ο αέρας που στροβιλίζεται έχει κινητική ενέργεια που διευκολύνει το πέταγμα των πουλιών που ακολουθούν σε σμήνος.

Η Airbus εμπνέεται απ’ τις χήνες κι εξοικονομεί καύσιμα

Όπως διευκολύνονται τα πουλιά, έτσι είναι δυνατόν και τα αεροσκάφη που ακολουθούν προπορευόμενο αεροσκάφος να εξοικονομούν καύσιμα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Airbus.

Το 2016, η Airbus πραγματοποίησε πτήσεις κατά τις οποίες δυο αεροσκάφη πετούσαν μαζί περί τα 3 χλμ μακριά το ένα από το άλλο, επιβεβαιώνοντας τη συγκεκριμένη θεωρία.

Σήμερα, η εν λόγω τεχνολογία έχει βελτιωθεί ώστε κοντινότερες συνδυασμένες πτήσεις να είναι δυνατές, χωρίς να μπαίνει σε κίνδυνο η ασφάλεια των επιβατών ή η άνεσή τους.

Σύμφωνα με τον κατασκευαστή αεροσκαφών, για να πετύχει η συγκεκριμένη τεχνική πτήσης απαιτείται η συνεργασία όλων των μεγάλων παικτών της αεροπλοΐας.

Η οικονομική πτήση θα γίνει πραγματικότητα με τη συμβολή των αεροπορικών, ώστε κάθε συμμετέχων στο πρόγραμμα να εξοικονομεί 5 με 10% καύσιμα ανά πτήση.

Δείτε το βίντεο:

Πηγή

Περισσότερα Ταξιδιωτικά Νέα