Ετοιμαστείτε για αεροπλάνα χωρίς πιλότους!

Η τεχνολογία αυτόνοµης κίνησης εξελίσσεται µε ταχύ ρυθµό και κάθε είδους οχήµατα χωρίς την παρουσία κάποιου ανθρώπου στο τιµόνι κάνουν την εµφάνισή τους σε στεριά, αέρα και θάλασσα. Οποιος µπαίνει σε αεροπλάνο για να ταξιδέψει γνωρίζει ότι στο µεγαλύτερο µέρος της πτήσης το σκάφος κινείται µε τον αυτόµατο πιλότο, ενώ πλέον τα αυτόµατα συστήµατα µπορούν να απογειώσουν αλλά και να προσγειώσουν τα αεροσκάφη. Οµως οι πιλότοι βρίσκονται στη θέση τους ώστε να επέµβουν και να αναλάβουν δράση αν προκύψει οποιοδήποτε πρόβληµα στη λειτουργία του αεροσκάφους.

Πόσοι λοιπόν είναι έτοιµοι να µπουν σε ένα αεροπλάνο που δεν θα υπάρχουν πιλότοι; Η online ταξιδιωτική εταιρεία Kiwi σε συνεργασία µε την εταιρεία ανάπτυξης αεροτεχνολογίας Zuri ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν την κατασκευή ενός αυτόνοµου επιβατηγού αεροσκάφους, δηλαδή ενός σκάφους που δεν θα υπάρχουν µέσα σε αυτό πιλότοι! Θα είναι ένα ηλεκτροκίνητο αεροσκάφος που θα µπορεί µε γεµάτες τις µπαταρίες του να καλύψει αποστάσεις περίπου 700 χλµ.

Το αεροσκάφος αυτό θα µπορεί να απογειώνεται και να προσγειώνεται κάθετα, κάτι που σηµαίνει ότι θα έχει τη δυνατότητα να παραλαµβάνει και να µεταφέρει επιβάτες ακόµη και εκτός αεροδροµίων. Ετσι το σκάφος αυτό θα µπορεί να πραγµατοποιεί πτήσεις σε περιοχές που υπάρχει αδυναµία προσέγγισης συµβατικών αεροσκαφών, θα µπορεί να συνδέει µεταξύ τους νησιωτικές περιοχές κ.ά. Το πρωτότυπο σκάφος που θα κατασκευαστεί θα έχει µικρή καµπίνα, χωρητικότητας 4 επιβατών.

Πηγή