Γιατί βγάζουμε το λάπτοπ από την τσάντα στον έλεγχο του αεροδρομίου

Γιατί βγάζουμε το λάπτοπ από την τσάντα στον έλεγχο του αεροδρομίου;

 

Τι σχέση έχει ένα laptop με την ασφάλεια του αεροπλάνου και γιατί χρειάζεται κάθε φορά να βγάζουμε το λάπτοπ από την τσάντα στον έλεγχο του αεροδρομίου;

Όπως σημειώνει το CNN, όλα ξεκινούν από την ημέρα που άλλαξε για πάντα τα αεροπορικά ταξίδια. Την 11η Σεπτεμβρίου του 2001.

Όσοι είναι αρκετά μεγάλοι ίσως να θυμούνται ότι πριν από την 11η Σεπτεμβρίου, μπορούσαν να περάσουν άνετα από τον έλεγχο έχοντας μέσα στη χειραποσκευή τους όλα όσα μπορεί να χρειάζονταν στις διακοπές τους: Ακόμα και ένα μαχαίρι με λεπίδα 10 εκατοστών. Για την ακρίβεια, έτσι βρέθηκαν οπλισμένοι μέσα στα αεροπλάνα οι αεροπειρατές της 11ης Σεπτεμβρίου.

Μετά την 11η Σεπτεμβρίου, οι διαδικασίες ελέγχου σε όλο τον κόσμο άλλαξαν από τη μια μέρα στην άλλη. Στις ΗΠΑ, η ευθύνη του ελέγχου πέρασε από υπαλλήλους εταιρειών security που πληρώνονταν με τον κατώτατο μισθό στο υψηλά εκπαιδευμένο προσωπικό ασφαλείας του σχετικού ομοσπονδιακού προγράμματος. Πλέον, οτιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί όπλο, κατάσχεται. Έτσι, σε αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο, οι ταξιδιώτες καλούνται να αφαιρέσουν τα παπούτσια, τις ζώνες και τα πανωφόρια τους. Επίσης, πρέπει να βγάλουν από τις τσάντες τους τηλέφωνα, φορητούς υπολογιστές, υγρά και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μέρος ενός αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού.

Αυτό κράτησε αρκετά χρόνια. Τελικά, αναπτύχθηκαν πιο προηγμένες μέθοδοι ελέγχου για τον αποτελεσματικό εντοπισμό ορισμένων απειλών. Σήμερα, ορισμένες χώρες δεν απαιτούν από τους ταξιδιώτες να αφαιρέσουν τα παπούτσια τους όταν περνούν από τον έλεγχο.

Όμως οι φορητοί υπολογιστές πρέπει να βγαίνουν από τις τσάντες, και αυτό γιατί η μπαταρία και άλλα μηχανικά εξαρτήματά τους έχουν τόσο πυκνή σύσταση ώστε δεν μπορούν να τα διαπεράσουν οι ακτίνες Χ των μηχανημάτων του αεροδρομίου, ειδικά εάν αυτά είναι παλιά. Έτσι, εάν ένας ταξιδιώτης κρατά ένα laptop μέσα στην τσάντα του, οι υπάλληλοι ασφαλείας δεν μπορούν να δουν εάν από κάτω κρύβεται κάποιο επικίνδυνο αντικείμενο. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να ζητήσουν να ανοιχτεί η τσάντα, κάτι που προκαλεί ακόμα μεγαλύτερες καθυστερήσεις.

Πάντως, ορισμένα αεροδρόμια έχουν αναβαθμίσει τα μηχανήματά τους με τεχνολογία τρισδιάστατης σάρωσης, που επιτρέπει στους ταξιδιώτες να περνούν τις αποσκευές τους από τον έλεγχο χωρίς να χρειάζεται να αφαιρέσουν τους φορητούς υπολογιστές τους.