Το ταξίδι με το αεροπλάνο έχοντας μαζί και τη βαλίτσα κάποτε ήταν πιο εύκολη υπόθεση, αφού τα πράγματα ήταν πιο απλά σε γενικές γραμμές. Πέρα από κάποιες κραυγαλέες εξαιρέσεις, σχεδόν όλα επιτρέπονταν. Πλέον, οι τρομοκρατικές επιθέσεις έχουν κάνει τους κανονισμούς πολύ πιο αυστηρούς και μάλιστα αλλάζουν συνεχώς για να «προλάβουν» τα νέα δεδομένα. Πέραν όμως από τα θέματα ασφαλείας, οι αεροπορικές εταιρείες προσέχουν και χρεώνουν ιδιαίτερα τα όποια «λαθάκια» με τη βαλίτσα ή τη χειραποσκευή.
Όταν ταξιδεύουμε με τη βάλιτσα μας
Οι κανόνες ασφαλείας που ισχύουν για τις βαλίτσες που θα φορτωθούν στο αεροπλάνο δεν είναι και τόσο αυστηροί. Η βαλίτσα σας δεν θα ταξιδέψει μαζί σας και θα είναι μακριά σας. Ωστόσο, η απώλεια βαλιτσών, η κακομεταχείριση από τους υπαλλήλους των αεροδρομίων ή ακόμη και το άνοιγμα τους είναι από τα πιο συνήθη περιστατικά, που λαμβάνουν χώρα στο αεροδρόμιο. Έτσι, θα ήταν συνετό να μην έχετε μέσα στη βαλίτσα σας αντικείμενα που τα έχετε απόλυτη ανάγκη, όπως φάρμακα, εύθραυστα αντικείμενα και ιδιαίτερα ακριβά πράγματα όπως, κοσμήματα laptops και κινητά.
Τι συμβαίνει με τις Χειραποσκευές;
Φτάσαμε στο δύσκολο κεφάλαιο, που αφορά σχεδόν την πλειοψηφία εξ ’ημών. Είναι γεγονός πια πως οι περισσότεροι ταξιδεύουμε με την χειραποσκευή μας και κάπου εδώ δημιουργούνται αμφιθυμικά συναισθήματα. Από τη μία η χαρά που μπορούμε και ταξιδεύουμε οικονομικά και από την άλλη αυτός ο «πονοκέφαλος» σχετικά με το τι πρέπει να πάρουμε μαζί μας και τι όχι. Στις χειραποσκευές γενικά απαγορεύονται όλα τα αιχμηρά αντικείμενα και γενικά οτιδήποτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν όπλο. Απλουστευμένα μιλάμε για ξυραφάκια, σουγιάδες και νυχοκόπτες που θα πρέπει απαραίτητα να τοποθετούνται στη βαλίτσα.
Ακόμη, σημειώνεται, ότι τα πιο συχνά προβλήματα προκύπτουν από τους περιορισμούς στα υγρά. Στη χειραποσκευή μπορείτε να έχετε μόνο υγρά και τζελ σε ειδικές διάφανες συσκευασίες η χωρητικότητα των οποίων δεν θα ξεπερνά τα 100 ml. Φυσικά, απαγορεύεται να έχετε στη χειραποσκευή σας αλκοόλ ή άλλα ποτά που δεν τα έχετε αγοράσει από τα duty free του αεροδρομίου.
Σχετικά με τις Διαστάσεις των Αποσκευών
Ανάλογα με τα αεροπορικά εισιτήρια που έχετε, αντίστοιχα θα έχετε τη δυνατότητα για κάποια χειραποσκευή περιορισμένων διαστάσεων. Συνήθως οι χειραποσκευές έχουν περιορισμό 8 ή 10kg καθώς και συγκεκριμένες διαστάσεις. Πέρα από τον περιορισμό στο εισιτήριο όμως, οι διαστάσεις περιορίζονται και από κάθε εταιρεία ξεχωριστά.
Τι δικαιώματα έχετε και τι συμβαίνει αν χάσετε τη βαλίτσα μας;
Σε περίπτωση που χάσετε τη βαλίτσα σας πηγαίνετε στο Γραφείο Απολεσθεισών Αποσκευών, όπου θα σας ενημερώσουν για τις κινήσεις που πρέπει να κάνετε. Αρχικά θα πρέπει να συμπληρώστε τη Δήλωση Απώλειας Αποσκευής, στην οποία θα περιγράψετε τον τύπο της βαλίτσας.
Οι αεροπορικές εταιρείες συστήνουν να έχετε μαζί σας όσο το δυνατόν περισσότερες αποδείξεις αγοράς των αγαθών που βρίσκονται στη βαλίτσα. Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν είναι πάντα εφικτό, ειδικά σε ό,τι αφορά τις αποδείξεις.
Σημειώνεται πως αν η αποσκευή σας εντοπιστεί γρήγορα και φορτωθεί στην επόμενη πτήση, τότε η αεροπορική εταιρεία θα σας την παραδώσει εκεί όπου εσείς έχετε επιλέξει μέσα σε λίγες ώρες.
Ακόμη, οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες προβλέπουν ένα χρηματικό ποσό προκειμένου να αγοράσετε είδη πρώτης ανάγκης ή αποζημίωση για τις αγορές που κάνατε προκειμένου να καλύψετε τις απώλειες. Αυτό, όμως, συνήθως συμβαίνει στην περίπτωση που βρίσκεστε σε μακρινό προορισμό και πάντοτε εξαρτάται από την εταιρεία.
Επισημαίνουμε πως τα χρήματα της αποζημίωσης συνήθως δεν είναι σημαντικά, όμως σίγουρα έχουν χρησιμότητα. Τέλος, για να μπορέσετε να πάρετε την όποια αποζημίωση, θα πρέπει -εκτός από τη δήλωση απώλειας- να έχετε καταθέσει και έγγραφη αξίωση αποζημίωσης.