fbpx
Menu

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ & ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Σε ποια στάδια της εγκυμοσύνης επιτρέπεται το ταξίδι με αεροπλάνο;

Δεν υπάρχουν αυστηροί κανόνες που ισχύουν για όλες τις αεροπορικές εταιρείες όσον αφορά το πότε μια έγκυος μπορεί να ταξιδέψει με αεροπλάνο. Ωστόσο, συνήθως η περίοδος μεταξύ της 12ης και 28ης εβδομάδας εγκυμοσύνης θεωρείται η καλύτερη για ταξίδι με αεροπλάνο. Το πρώτο τρίμηνο είναι κρίσιμο λόγω των πιθανών ναυτιών και άλλων δυσάρεστων, ενώ οι τελευταίοι μήνες της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι δυσκολότεροι λόγω του αυξημένου βάρους και της περιορισμένης ευελιξίας. Πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ο αυξημένος κίνδυνος φλεβοθρόμβωσης και να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για τον κατάλληλο χρόνο για το ταξίδι. Οι πολλαπλοί παράγοντες, όπως ο αριθμός των εμβρύων που κυοφορείτε, μπορεί επίσης να επηρεάσουν την απόφαση για το πότε μπορείτε να ταξιδέψετε με αεροπλάνο. Πάντως, με τη σωστή προετοιμασία και τη συμβουλή του γιατρού σας, τα ταξίδια με αεροπλάνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι εφικτά και ασφαλή.

ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ BODY SCANNERS

Οι συσκευές ανίχνευσης (body scanners) που χρησιμοποιούνται στα αεροδρόμια δεν αποτελούν ανησυχία για τις εγκύους. Έχει γίνει εκτεταμένη έρευνα και αξιολόγηση από τις αρμόδιες διεθνείς αρχές, και έχει διαπιστωθεί ότι η δόση ακτινοβολίας που παράγεται από αυτές τις συσκευές είναι απειροελάχιστη. Αυτή η δόση δεν απορροφάται από τον ανθρώπινο οργανισμό, και η δόση που μπορεί να φθάσει στο έμβρυο είναι ακόμη μικρότερη. Επομένως, οι αεροπορικές συσκευές ανίχνευσης δεν αποτελούν κίνδυνο για το έμβρυο και είναι ασφαλείς για έγκυες γυναίκες.

ΚΟΣΜΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ

Είναι σωστό ότι κατά τη διάρκεια ενός αεροπορικού ταξιδιού εκτίθεστε σε αυξημένη δόση κοσμικής ακτινοβολίας. Ωστόσο, η ποσότητα αυτή της ακτινοβολίας δεν δημιουργεί προβλήματα για τα έμβρυα των περιστασιακών ταξιδιωτών. Συνήθως, το κοσμικό ακτινοβολίας που λαμβάνουμε κατά τη διάρκεια ενός αεροπορικού ταξιδιού είναι σε ασφαλείς επίπεδα.

Ωστόσο, η ίδια αρχή δεν ισχύει για εγκύους αεροσυνοδούς, διότι λόγω της συχνής εκτεθειμένης στην ακτινοβολία από τα ταξίδια, η δόση ακτινοβολίας μπορεί να αθροιστεί. Για τον λόγο αυτό, πολλές αεροπορικές εταιρείες δεν επιτρέπουν στις εγκύους να εργάζονται ως πιλότοι ή αεροσυνοδοί. Η προστασία της υγείας των εγκύων είναι προτεραιότητα, και γι’ αυτό λαμβάνονται προληπτικά μέτρα σε αυτό τον τομέα.

ΚΑΜΠΙΝΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΥ

Η βαρομετρική πίεση στο εσωτερικό της αεροπορικής καμπίνας είναι χαμηλότερη από αυτήν στο επίπεδο της θάλασσας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια μικρή μείωση της διαθέσιμης οξυγόνου που φέρει το αίμα της εγκύου. Γενικά, αυτή η μικρή μείωση του οξυγόνου δεν αποτελεί πρόβλημα για μια υγιή έγκυο. Ωστόσο, ενδέχεται να αποτελέσει πρόβλημα για εγκύους που έχουν πολύ χαμηλό επίπεδο αιματοκρίτη ή αντιμετωπίζουν άλλες υγείας προβλήματα.

Το έμβρυο δεν επηρεάζεται καθόλου από την αλλαγή της περιεκτικότητας σε οξυγόνο λόγω των ιδιοτήτων της εμβρυϊκής αιμοσφαιρίνης. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι δεν παρατηρείται αλλαγή στον βασικό καρδιακό ρυθμό του έμβρυου ή εμφάνιση βραδυκαρδίας λόγω των συνθηκών που επικρατούν στην αεροπορική καμπίνα. Επιπλέον, η ελάττωση της υγρασίας στην καμπίνα μπορεί να προκαλέσει απώλεια υγρών και ξηρότητα των βλεννογόνων, αλλά όχι σε ένα βαθμό που θα δημιουργούσε σοβαρά κλινικά προβλήματα.

Λόγω του μεγάλου ύψους στην αεροπορική καμπίνα, υπάρχει μια διάταση των αερίων, που μπορεί να προκαλέσει πόνο στο αυτί ή στα ιγμόρεια σε άτομα με ρινίτιδα. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η ρινίτιδα είναι συχνό πρόβλημα σε εγκύους λόγω της αγγειοδιαστολής που συνήθως συνοδεύει την κύηση. Επιπλέον, οι έμετοι που σχετίζονται με το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης μπορεί να επιδεινωθούν κατά τη διάρκεια του αεροπορικού ταξιδιού.

Όσον αφορά τις αναταράξεις, δεν έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να προκαλέσουν ρήξη του υμένου ή αποκόλληση του πλακούντα. Κάθε αναφορά για αποκόλληση του πλακούντα φαίνεται ότι προήλθε από ατυχήματα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια των αναταράξεων, και όχι από τις αναταράξεις αυτές καθεαυτές.

Τέλος, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εντός της καμπίνας των αεροσκαφών για την ανάπτυξη εντός των βαθέων φλεβών θρομβοφλεβίτιδας σε ταξίδια που διαρκούν περισσότερο από 4 ώρες. Αυτό οφείλεται στην ακινησία των επιβατών κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Γενικά θεωρείται ότι το αεροπορικό ταξίδι αυξάνει τον κίνδυνο εντός της καμπίνας του αεροσκάφους για εντός των βαθέων φλεβών θρομβοφλεβίτιδα, και αυτό ισχύει και για τις εγκύους.

ΠΟΤΕ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΠΕΤΑΞΕΙ ΜΙΑ ΕΓΚΥΟΣ

Aegean Airlines
Μέχρι το τέλος της 36ης εβδομάδας (ή το τέλος της 28ης σε δίδυμη κύηση).
Olympic Air
Μέχρι το τέλος της 36ης εβδομάδας.
Ryanair
Μέχρι το τέλος της 36ης εβδομάδας (ή το τέλος της 32ης σε δίδυμη κύηση).
easyJet
Μέχρι το τέλος της 35ης εβδομάδας (ή το τέλος της 32ης σε δίδυμη κύηση).
Η εταιρεία επιτρέπει και σε έγκυες που μεταφέρουν βρέφος να πετάξουν με τα αεροπλάνα της.
British Airways
Μέχρι το τέλος της 36ης εβδομάδας (ή το τέλος της 32ης σε δίδυμη κύηση).
Emirates
Μέχρι την 29η εβδομάδα της κύησης (χωρίς ιατρική βεβαίωση) και μέχρι την 36η εβδομάδα της κύησης (απαραίτητα με ιατρική βεβαίωση – ή την 32η εβδομάδα σε πολλαπλή κύηση).
Sky Express
Μέχρι την 25η εβδομάδα (χωρίς ιατρικό πιστοποιητικό). Από την 26η ως την 34η εβδομάδα της κύησης (με ιατρική βεβαίωση).
Astra Airlines
Μέχρι την 26η εβδομάδα της κύησης (χωρίς βεβαίωση γιατρού). Από την 27η ως την 32η εβδομάδα της κύησης μόνο με βεβαίωση γιατρού.
Ellinair
Μέχρι το τέλος της 32ης εβδομάδας της κύησης (ή το τέλος της 28ης εβδομάδας σε πολλαπλή κύηση).
Lufthansa
Μέχρι το τέλος της 36ης εβδομάδας της κύησης (ή το τέλος της 28ης εβδομάδας για δίδυμη κύηση και άνω).
Alitalia
Μέχρι την 36η εβδομάδα της κύησης.
Air France
Μέχρι την 37η εβδομάδα της κύησης.
Turkish Airlines
Μέχρι το τέλος της 27ης εβδομάδας (χωρίς ιατρική βεβαίωση για μονή κύηση). Από την 28η μέχρι την 35η εβδομάδα (ή από την 28η μέχρι την 31η εβδομάδα για πολλαπλή κύηση) με ιατρική βεβαίωση.

Απαιτείται Ιατρική Βεβαίωση;

Aegean Airlines

Μετά την 28η εβδομάδα της κύησης, συνιστάται στις εγκύους να έχουν μαζί τους ένα ιατρικό σημείωμα. Σε αυτό το ιατρικό σημείωμα πρέπει να αναγράφονται οι εξής πληροφορίες:

1. Η αναμενόμενη ημερομηνία του τοκετού.
2. Το γεγονός ότι η κύηση δεν έχει επιπλοκές.
3. Γραπτή βεβαίωση από τον γιατρό ότι η εγκύος επιτρέπεται να πετάξει.

Αυτά τα στοιχεία παρέχουν στην αεροπορική εταιρεία απαιτούμενες πληροφορίες για την κατάσταση της εγκύου και την ασφάλειά της κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Olympic Air

Μετά την 36η εβδομάδα συμπληρωμένης κύησης, απαιτείται ιατρική βεβαίωση από γυναικολόγο, και θα πρέπει να λάβει επίσης την υπογραφή του γιατρού της Olympic Air. Αυτή η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο 72 ώρες πριν από την προγραμματισμένη πτήση. Σε περίπτωση πολλαπλής εγκυμοσύνης, η ιατρική βεβαίωση είναι υποχρεωτική, ανεξάρτητα από τη φάση της κύησης.

Sky Express

Η εταιρεία απαιτεί χορήγηση ιατρικής βεβαίωσης μετά την 26η εβδομάδα και μέχρι την 34η εβδομάδα της κύησης.

Ryanair

Η εταιρεία μπορεί να αρνηθεί την επιβίβαση σε μια έγκυο στην 28η εβδομάδα, αν δεν διαθέτει υπογεγραμμένη ιατρική βεβαίωση από γιατρό ή μαία. Η βεβαίωση πρέπει να φέρει υπογραφή με ημερομηνία που είναι εντός 2 εβδομάδων από την ημερομηνία αναχώρησης της πτήσης.

British Airways

Συνιστάται στις έγκυες να έχουν μαζί τους βεβαίωση από γιατρό ή μαία, όπου θα αναφέρεται αν η κύηση είναι μονή ή πολλαπλή, η αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού και ότι η κύηση είναι απροβλημάτιστη.

Emirates

Από την 29η εβδομάδα και μετά, η δήλωση θα πρέπει να αναγράφει αν πρόκειται για μονή ή πολλαπλή εγκυμοσύνη και αν η έγκυος προχωρά χωρίς επιπλοκές. Επιπλέον, θα πρέπει να αναφέρει την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού, μέχρι πότε εκτιμάται ότι η έγκυος θα μπορεί να ταξιδέψει, αν έχει καλή κατάσταση υγείας και ενυπόγραφη δήλωση γιατρού ή μαίας ότι δεν απαγορεύεται να πετάξει με αεροπλάνο.

Lufthansa

Από την 28η εβδομάδα της κύησης και μετά, η εταιρεία συστήνει στις έγκυες επιβάτιδες να φέρουν μαζί τους ιατρική βεβαίωση από γυναικολόγο, η οποία θα αναγράφει τα εξής στοιχεία:

1. Ότι η εγκυμοσύνη προχωρά χωρίς επιπλοκές.
2. Την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού.
3. Ότι η έγκυος μπορεί να πετάξει.

Αυτή η ιατρική βεβαίωση απαιτείται για την επιβίβαση της εγκύου επιβάτιδας από την 28η εβδομάδα της κύησής της και μετά.

Ita Airlines

Η εταιρεία ζητά ιατρική βεβαίωση από τις εξής κατηγορίες εγκύων επιβατών:

1. Τις έγκυες που διανύουν τις 4 τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης τους.
2. Όσες έχουν προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την κύηση.
3. Όσες κυοφορούν δίδυμα.

Για αυτές τις κατηγορίες εγκύων επιβατών, η εταιρεία απαιτεί την παρουσίαση ιατρικής βεβαίωσης προκειμένου να εξασφαλίσει την ασφάλειά τους κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Air France

Η εταιρεία δεν απαιτεί ιατρική βεβαίωση από γυναίκες που περιμένουν να γίνουν μητέρες και επιθυμούν να ταξιδέψουν με τις πτήσεις της.

Turkish Airlines

Η ιατρική βεβαίωση πρέπει να είναι γραμμένη είτε στα τουρκικά ή στα αγγλικά και να φέρει υπογραφή με ημερομηνία που να μην υπερβαίνει τις 7 ημέρες πριν από την αναχώρηση της πτήσης. Επιπλέον, η βεβαίωση θα πρέπει να είναι επίσημο έγγραφο από έναν γιατρό ή ιατρικό κέντρο.

ΠΟΤΕ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΠΕΤΑΞΕΙ ΜΙΑ ΕΓΚΥΟΣ 

Aegean Airlines
Μετά την 36η εβδομάδα (μετά την 28η εβδομάδα αν κυοφορεί δίδυμα).
Olympic Air
Μετά την 36η εβδομάδα της κύησης χωρίς ιατρική βεβαίωση.
Αν μεταφέρει βρέφος στην αγκαλιά της (για λόγους ασφαλείας).
Ryanair
Μετά την 36η εβδομάδα της κύησης για απροβλημάτιστη εγκυμοσύνη (μετά το πέρας της 32ης εβδομάδας για πολλαπλή κύηση).
Μετά την 28η εβδομάδα αν η έγκυος δεν έχει μαζί της υπογεγραμμένη ιατρική βεβαίωση.
easyJet
Μετά το τέλος της 35ης εβδομάδας (ή το τέλος της 32ης σε δίδυμη κύηση).
British Airways
Μετά το τέλος της 36ης εβδομάδας (ή το τέλος της 32ης σε δίδυμη κύηση).
Emirates
Μετά την 29η εβδομάδα της κύησης χωρίς ιατρικό πιστοποιητικό.
Sky Express
Από την 26η ως την 34η εβδομάδα της κύησης χωρίς ιατρική βεβαίωση. Μετά την 35η εβδομάδα μιας κύησης απαγορεύεται να πετάξει μια έγκυος.
Astra Airlines
Μετά την 26η εβδομάδα και μέχρι την 32η εβδομάδα χωρίς βεβαίωση γιατρού. Μετά την 32η εβδομάδα της κύησης η εταιρεία δεν επιτρέπει σε έγκυες να πετάξουν στις πτήσεις της.
Ellinair
Μετά την 32η εβδομάδα της κύησης (ή την 28η εβδομάδα σε πολλαπλή κύηση).
Lufthansa
Μετά το τέλος της 36ης εβδομάδας της κύησης (ή της 28ης εβδομάδας σε περίπτωση πολλαπλής κύησης).
Alitalia
Μετά την 36η εβδομάδα της κύησης.
Air France
Η εταιρεία συστήνει στις μέλλουσες μαμάδες να αποφεύγουν τα αεροπορικά ταξίδια μετά την 37η εβδομάδα της κύησης.
Turkish Airlines
Μετά την 36η εβδομάδα (για μονή κύηση) και μετά την 32η εβδομάδα (για πολλαπλή κύηση).

Για την εγκυμοσύνη χωρίς επιπλοκές, φαίνεται ότι δεν υπάρχει λόγος να αποφεύγετε το ταξίδι με αεροπλάνο.

Πριν το ταξίδι, πρέπει να εξεταστείτε από τον θεράποντα ιατρό σας και να λάβετε μια ιατρική βεβαίωση για την αεροπορική εταιρεία. Σε αυτήν τη βεβαίωση θα πρέπει να αναφέρονται πληροφορίες όπως η πορεία της κύησης και η ηλικία σας.

Όταν βρίσκεστε στην καμπίνα του αεροπλάνου, προτείνεται να επιλέξετε θέσεις κοντά στο διάδρομο για ευκολότερη μετακίνηση. Είναι σημαντικό, ιδίως για ταξίδια που διαρκούν πάνω από 4 ώρες, να κάνετε μικρές διακοπές κάθε 30 λεπτά για να αποφύγετε την εν τω βάθει θρομβοφλεβίτιδα. Επίσης, συνιστάται να φοράτε ελαστικές κάλτσες προφύλαξης.

Φοράτε πάντα τη ζώνη ασφαλείας όταν καθίσετε, επειδή οι αναταράξεις δεν είναι προβλέψιμες. Το οριζόντιο κομμάτι της ζώνης θα πρέπει να τοποθετηθεί κάτω από την κοιλιά, στην κορυφή των μηρών σας.

Πρέπει επίσης να προσέχετε να πίνετε αρκετά υγρά, να αποφεύγετε τον καφέ και το αλκοόλ. Αν αντιμετωπίσετε επιδείνωση των εμετών, μπορείτε να λάβετε αντιεμετικά.

Εάν προκύψει πόνος στο αυτί ή στα ιγμόρεια λόγω της ανάταραξης, χρησιμοποιήστε αποσυμφορητικό.

Συνολικά, πριν αποφασίσετε να ταξιδέψετε με αεροπλάνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συνίσταται να σκεφτείτε πόσο απαραίτητο είναι το ταξίδι και αν στον τόπο προορισμού θα έχετε πρόσβαση σε απαραίτητη ιατρική φροντίδα, ειδικά αν υπάρξει επείγουσα κατάσταση που δεν σχετίζεται με την πτήση.

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό. View more
Accept
Decline